Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

111 resultaten


ID: 133346 | Landschappelijk element

Twaalf taxus topiary in hospicetuin

Hundelgemsesteenweg 252 (Gent)
Bij het hospice, ook rusthof voor oude echtparen genoemd, werd in een klassieke tuinaanleg voorzien met twaalf geschoren taxussen. Het rechthoekig grasplein is verdeeld in vierkanten en de topiary staan regelmatig ingeplant in de hoeken. Twee struiken, een taxus en een hulst, zijn in een eenvoudige bol geschoren. Tien taxussen zijn in twee etages geschoren, aan de basis een geschoren bol en erboven een geschoren kruin die circa vier meter hoog is.


ID: 301377 | Landschappelijk element

Parasolvormige buxusboompjes bij Sint-Baafs-Abdij

Oostenrijkersstraat, Spanjaardstraat, Voorhoutkaai (Gent)
Twee parasolvormige buxussen staan in de tuinen bij de ruïnen van de Sint-Baafsabdij. Beide boompjes zijn mogelijk meer dan 200 jaar oud zijn. Ze zijn beiden breed parasolvormig uitgegroeid en staan telkens op meerdere stammetjes.


ID: 306769 | Landschappelijk element

Op stam gezette hulst bij boerenhuis

Keringstraat 2 (Geraardsbergen)
Een boerenburgerhuis op de hoek van de Keringstraat en de Lindeveldstraat wordt langs de straatzijde begrensd door een aantal boompjes. De eerste in de rij is een op stam gezette hulst met een stamomtrek van 122 cm. Het boerenhuis dateert minstens uit 1842 en mogelijk maakt de hulst deel uit van de oorspronkelijke erfafscheiding.


ID: 304251 | Landschappelijk element

Twee op stam gezette buxussen pastorietuin Nieuwenhove

Nieuwenhovestraat 31 (Geraardsbergen)
Langs de voetweg aan de noordzijde van de pastorietuin staan twee op enen stam gezette buxussen. Ze zijn zwaar uitgegroeid en hebben voor de soort grote stamomtrekken.


ID: 308399 | Landschappelijk element

Op enen gezette opgaande hulst

Hofeinde 20 (Grobbendonk)
Beeldbepalende hulst bij de kasteelhoeve van Grobbendonk.


ID: 133326 | Landschappelijk element

Buxusboom

Brandstraat 36 (Hasselt)
Een ongeveer 4 meter hoge buxus met drie stammen, mogelijk de restant van een moestuin bij een boerenhuis.


ID: 130702 | Landschappelijk element

Gevlochten haag met twee op stam gezette en geschoren gele kornoeljes

Nieuwe Steenweg 145 (Heers)
Gesnoeide, naar oude traditie gevlochten haag van gele kornoelje (Cornus mas) in boerentuin. Deze boerentuin behoort toe aan een 19de-eeuwse, oorspronkelijk L-vormige hoeve. Door de jonge planten kruiselings te vlechten wordt een kruishaag bekomen. Op deze manier is de perceelsgrens aangeduidt en wordt het achterliggende perceel beschermd tegen ongenode gasten. Deze gevlochten erfafsluiting is echter nog unieker door de twee op stam gezette gele kornoeljes. Het geheel vormt een beeldbepalend element in de regio.


ID: 132697 | Landschappelijk element

Drie op stam gezette taxussen bij wegkruis

Doornstraat, Kauwstraat (Herzele)
Bij het kruispunt van de Kauwstraat met de Doornstraat staan drie op stam gezette taxussen bij een wegkruis. De hof rond het kruis is afgesloten met een haag van scherpe hulst. Het geheel is beeldbepalend.


ID: 131178 | Landschappelijk element

Taxusstruik bij oorlogsmonument

Hillegemplein 1 (Herzele)
Op het kerkhof, rechts van de toegang naar de kerk, en bij het oorlogsmonument staat een taxusstruik. Het gaat om een op enen gezette struik als kerkhofbeplanting.


ID: 305783 | Landschappelijk element

Op stam gezette meidoorn bij Kapel Sint Apollonia ten Doorn

Hogeweg, Winkelstraat (Herzele)
In het Tijdschrift van de Geschiedkundige Vereniging Het Land van Aalst werd in 1989 melding gemaakt van de slechte toestand van de kapel Sint-Apollonia-ten-Doorn en bijhorende boom. Bij een latere restauratie is de eeuwenoude meidoorn verwijderd en vervangen door een nieuwe meidoorn op halfstam.