Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

107 resultaten


ID: 130265 | Landschappelijk element

Op stam gezette buxus boerentopiary

Herpelstraat 27 (Zwalm)
Als restant uit een boerentuintje staat er op het boerenerf een op stam gezette geschoren buxus. In boerentuintjes werd buxus gebruikt om perken mee af te zetten , eveneens werden ze gebruikt om er bepaalde decoratieve vormen in uit te knippen. Met veel zorg ontstonden allerlei vormen al dan niet geïnspireerd op het agrarisch gebeuren of op boerderijdieren.


ID: 130266 | Landschappelijk element

Op enen gezette gele kornoelje

Herpelstraat 27 (Zwalm)
De Gele kornoelje maakt deel uit van een gedeeltelijk bewaarde hoog- en halfstamboomgaard bij een voormalig boerderijtje langs de Herpelstraat te Roborst, ten noorden van de dorpskern. De boom vormt een eenheid met het ganse omhaagde boerenerf (eind 19de - begin 20ste - eeuwse loonwerkerswoning), waarop hij indertijd is geplant voor de fruitproductie.


ID: 130212 | Landschappelijk element

Op stam gezette meidoorn

Kortendries (Zwalm)
In de rand van een weiland langs de Kortendries staat een op stam gezette meidoorn. Hij is uitgegroeid tot een klein boompje met een stamomtrek van 120 cm en een totale hoogte van 10. Deze traditionele beheersvorm was vooral bedoeld voor het aanmaken van rechte stammetjes voor bepaalde toepassingen als gerief- of constructiehout.


ID: 130211 | Landschappelijk element

Op stam gezette mispel

Kortendries 3 (Zwalm)
Als relict uit een verdwenen erfafsluiting rest nog een op stam gezette mispel die op een onderstam van meidoorn geënt is. Daar de enting op een hoogte van 300 cm is uitgevoerd heeft de mispel het uitzicht van een boompje met een kruindoormeter van circa zes meter. Het betreft hier een cultuurvariëteit van mispel die gehouden werd omwille van de grote vruchten. Door mispels in de haag te voorzien werd de nuttigheid van de haag als afsluiting verhoogd door er een opbrengst met mispelvruchten aan toe te voegen. Mispel werd geoogst na de eerste vorst, hierdoor werd het vruchtvlees zacht en eetbaar. Dit gebruik ligt aan de basis van de volgende uitdrukkingen: zo rot als een mispel en ge zijt een rotzak.


ID: 133340 | Landschappelijk element

Op enen stam gezette taxus

Noordlaan 11 (Zwalm)
De aanplantingen in de pastorietuin dateren uit een aanlegfase uit de tweede helft van de 19de eeuw. De hellende tuin is in landschappelijke stijl aangelegd en herbergt een plantenassortiment dat nog representatief is. De op stam gezette taxus is er één van.


ID: 130306 | Landschappelijk element

Op enen gezette meidoorn in geriefbosje

Sint-Annastraat 25 (Zwalm)
In een geriefbosje staat een op stam gezette meidoorn. Hij is uitgegroeid tot een klein boompje met een stamomtrek van 81 cm, een totale hoogte van 7 meter en een kruin met een doormeter van 4 meter. Deze traditionele beheersvorm was vooral bedoeld voor het aanmaken van rechte stammetjes voor bepaalde toepassingen als gerief- of constructiehout.


ID: 130298 | Landschappelijk element

Topiary van taxus

Sint-Annastraat 3 (Zwalm)
Wintergroene taxus werd in een kunstmatige vorm gesnoeid. Door het snoeien en scheren van de struiken bekwam men soms zéér complexe vormen. Hier bestaat de topiary uit een op stam gezette struik met in de top een diervormig figuur. De vormen zijn meestal door de jaren heen vervaagd, maar met een beetje verbeelding zie je meestal zoiets als een kleinvee-achtig dier, een eend, kip of een haan.