38 resultaten
ID: 130827 | Landschappelijk element
Goteringenstraat 31 (Pajottegem)
Op het erf van het Reepinghens huizeken zijn nog waardevolle sporen van traditionele erfbeplantingen aanwezig. Ten zuiden van het vakwerkhuis werd een okkernoot op het erf aangebracht.
ID: 308974 | Landschappelijk element
Pastoorstraat 1 (Poperinge)
Vruchtgoed van hazelaar en mispel op huiskavel van dorpshoeve.
ID: 133036 | Landschappelijk element
Kleine Amer 55-57 (Puurs-Sint-Amands)
Op een erf was het, en is het nog steeds, gebruikelijk om een notenboom te planten omdat men hierdoor minder last zou hebben van muggen. Uiteraard werd de okkernoot ook geprezen omwille van de jaarlijkse notenoogst. Bij de woning aan de losplaats bij de Vliet is een notelaar geplant op een heuveltje en werd hij hierdoor, gezien de standplaats bij de Vliet, beschermd tegen een te natte bodem.
ID: 130494 | Landschappelijk element
Kerkstraat (Ravels)
Een mooi gevormde okkernoot staat aan de straatzijde van het schoolgebouw in de Kerkstraat en is beeldbepalend in het dorpscentrum, in het gezichtsveld van het kerkkoor.
ID: 133246 | Landschappelijk element
Oudeweg 4 (Riemst)
In de tuin bij een woning Oudeweg 4 staat een mooi ontwikkelde okkernoot. In het straatbeeld is hij beeldbepalend.
ID: 86593 | Bouwkundig element
Egemsesteenweg 91 (Tielt)
In oorsprong omwalde hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie weergave van woonhuis, haaks langgestrekt bijgebouw en klein bijgebouwtje met restant van walgracht aan oostzijde weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), op een ongedateerde kaart en op de Atlas der Buurtwegen (1847). Hoevegebouwen U-vormige geschikt omheen erf met centraal een notelaar. Gekasseide erftoegang met ijzeren hek tussen betonnen pijlers. Ten oosten van het erf, éénlagig woonhuis met gepekte plint onder zadeldak. Ten noorden, verankerde bakstenen schuurstalvleugel onder licht overkragend zadeldak.
ID: 87032 | Bouwkundig element
Kanegemstraat 105 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een begraasd erf met losse verharding. Begin-20ste-eeuwse hoeve met een schuurvolume dat gedeeltelijk opklimt tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Aan de noordzijde van het erf een boerenhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën in donkerrode baksteen onder leien mansardedak. Bakstenen landgebouwen met behouden bakstenen stoepjes. Aan de westzijde van het erf staat een stal onder zadeldak. Ten zuiden een langwerpige schuur/stal onder overkragend zadeldak. Bewaard houtwerk, waaronder halve staldeurtjes en schuifpoort met klinket. Ten zuiden is een overdekte mestvaalt aangebouwd. Klein stalletje aan de zuidwestzijde van het erf.
ID: 133425 | Landschappelijk element
Manshoven 1 (Tongeren-Borgloon)
Tegenover de hoeve Manshovenhof staan in de hoogstamboomgaarden twee mooi ontwikkelde notelaars waarvan de westelijke een stamomtrek van 268 cm en de oostelijke van 288 cm heeft.
ID: 133467 | Landschappelijk element
Sassenbroekstraat 6 (Tongeren-Borgloon)
Deze mooi uitgegroeide notelaar staat op het erf van een boerderij aan de Sassenbroekstraat. De boom heeft een stamomtrek van 218cm.
ID: 132170 | Landschappelijk element
Lusberg (Voeren)
De twee opgaande okkernoten zijn aangeplant op de perceelsgrens van een weiland ten noorden van de weg 'Lusberg'. De noordelijkste fruitboom heeft een omtrek van 260 cm, de zuidelijkste boom heeft een omtrek van 348 cm. Beide hebben een mooie representatieve groeivorm en zijn beeldbepalende objecten.