16624 resultaten
ID: 200751 | Bouwkundig element
Gentse steenweg 380 (Aalst)
Het kasteel van Muylem werd in 1897 opgetrokken door de familie Van Muylem in een combinatie van diverse neostijlen.
ID: 353 | Bouwkundig element
Gijzegem-Dorp 20 (Aalst)
Classicistische pseudobasilicale naar ontwerp van Philippus Gobert, augustijnermonnik te Gent, 1772 gedateerd op een gevelsteen in de westgevel rechts en gelegen op een hoogte, middenin ommuurd tuintje met Vrijheidsboom van 1919, ter plaatse van het oorspronkelijk kerkhof. Gietijzeren hek met postamenten van hardsteen voor de westgevel.
ID: 212435 | Bouwkundig element
Graanmarkt (Aalst)
Het militaire oorlogsgedenkteken 'Oudleerlingen, de Troepenkinderen en legerpupillen' werd opgericht op de Graanmarkt, rechtover de ingang van de oud-Pupillenschool te Aalst, in 1921-1922. Het gedenkteken is het werk van beeldhouwer Marcel Rau, de architect was Georges Hendrickx en de steenhouwer Michel Verhulst.
ID: 351 | Bouwkundig element
Gravin de Robianostraat (Aalst)
Gecementeerd bakstenen kapelletje op rechthoekige plattegrond onder afgewolfd zadeldak, uit eind 19de- begin 20ste eeuw.
ID: 352 | Bouwkundig element
Gravin de Robianostraat 2 (Aalst)
Sober huis met voortuin met hek met gietijzeren spijlen; twee bouwlagen van oorspronkelijk vier traveeën onder schilddak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.
ID: 383 | Bouwkundig element
Grote Baan (Aalst)
De eenvoudige wegkapel - ook Koortskapelleken genaamd - werd gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw. Achter een smeedijzeren hekwerk in een nog authentiek 18de-eeuwse behuizing bevindt zich de eveneens nog 18de-eeuwse altaaraankleding.
ID: 300680 | Bouwkundig element
Grote Baan (Aalst)
De Sint-Antonius Abtkapel is een neogotische kapel in 1894 opgetrokken door Frans Van Wassenhove.
ID: 389 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Grote Baan 202 (Aalst)
De pastorie is een herenhuis uit 1866 met voortuin, bijgebouwen en achterliggende tuin. De woning werd gebouwd in opdracht en op kosten van pastoor E.H.C.L. De Feyter.
ID: 44 | Bouwkundig element
Grote Markt 30 (Aalst)
Vermoedelijk het oudst bewaarde Schepenhuis der Nederlanden, opklimmend tot het eerste kwart van de 13de eeuw. Van het toenmalig gebouw blijven het basisplan en het algemeen volume grosso modo bewaard. Deels ingebouwde vierkante belforttoren met afgesnuite hoek aan westgevel van 1460. Laatgotisch Gebiedshuisje van 1543-44, met twee traveeën, één bouwlaag boven entresol en zadeldak. In- en uitgezwenkte geveltop geflankeerd door ronde zuilen.
ID: 466 | Bouwkundig element
Heidebosstraat 34 (Aalst)
Grote gesloten hoeve van bakstenen gebouwen onder zadeldaken, daterend uit de 19de eeuw en gelegen aan een dreef met knotwilgen en met haag en hopvelden op de achtergrond. Inrijpoort geflankeerd door bakstenen pijlers met neoclassicistische inslagen en ernaast kapelletje Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën.