26 resultaten
ID: 24240 | Bouwkundig element
Slypsmolenweg 1 (Moorslede)
Hoevegebouwen met voornamelijk uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Losse, lage bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, onder meer overstekende randen op houten modillons en laadvensters in puntgevel met overkragend, geprofileerd windbord. Opstelling rondom een rechthoekig, gekasseid erf; nog deels behouden bakstenen stoepen. Voornaamste erftoegang ten westen, tussen twee stallen. Twee weeghuisjes op en buiten het erf wijzen op vroegere semi-industriële activiteiten. Bewaarde weegbrug op het erf.
ID: 58368 | Bouwkundig element
Sint-Margrietestraat (Sint-Laureins)
Op het kruispunt met de Molenkreekstraat, weeghuis en weegbrug, opgericht door de samenwerkende vennootschap De Weegbrug in 1960. Bakstenen witgeschilderd gebouwtje met plat dak.
ID: 300705 | Bouwkundig element
Metsterenweg 101, 113-117, 125-127 (Sint-Truiden)
19de-eeuws kasteeldomein met hoeve en bijgebouwen gelegen ten noordwesten van het domein Nonnemielen waarvan het een afsplitsing is. Het domein is genoemd naar een oude veldnaam.
ID: 71280 | Bouwkundig element
Spoorwegstraat 101 (Wevelgem)
Opgericht in het eerste kwart van de 20ste eeuw, tevens vestigingsplaats van de gemeentelijke weegbrug. Diephuis van donkerrode baksteen verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen voor muurbanden en ontlastingsbogen.
ID: 205942 | Bouwkundig element
Koolskampstraat 20 (Wingene)
Hoeve met historiek minimaal opklimmend tot de 17de eeuw. Weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als een hoeve bestaande uit vier vrijstaande gebouwen binnen een ruime boomgaard op een omhaagd perceel. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) zijn de boerenwoning en de schuur al weergegeven. Huidig gebouwenbestand dateert hoofdzakelijk uit de 19de eeuw. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen georganiseerd rond een met gras begroeid erf met hoogstamboomgaard, grote linde voor de boerenwoningen. Boerenwoning. herbouwd in 1923 met recuperatie van een aantal elementen van de boerenwoning dat reeds was weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Opgebouwd uit een hoger volume van vier traveeën en twee bouwlagen met aan weerszijden een lage aanbouw. Centraal gebouw in verankerde, oranje baksteen onder zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen). Bakhuis, stal/ schuur met geïncoporeerd wagenhuis gedateerd 1855, schuur en ast.
ID: 45212 | Bouwkundig element
Biestmolenstraat (Zwalm)
Achterin gelegen koren- en oliewatermolen, vermoedelijk opklimmend tot de 11de eeuw, bakstenen molengebouw onder afgewolfd pannendak met verankerd jaartal 1801.