Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

425 resultaten


ID: 36758 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve en landbouwstokerij Betsberg met omgeving

Geraardsbergse steenweg 31 (Oosterzele)
Landelijk bakstenen gebouwencomplex met losse bestanddelen omsloten door een bakstenen muur met verscheidene, onderling verbonden gekasseide binnenplaatsen. Ter breedte van de ondiepe voortuin van het woonhuis is de omheiningsmuur onderbroken door een ijzeren hek tussen ijzeren pijlers. Woonhuis van twee verdiepingen, in kern mogelijk uit de 17de eeuw. Oorspronkelijke hoeve- en stokerijgebouwen minstens uit de tweede helft van de 18de eeuw, wijzigingen uit de loop van de 19de eeuw. Het agrarisch karakter van de omgeving van de hoeve bleef nagenoeg ongewijzigd sinds de 18de eeuw. De Platteweewegel is nog steeds in gebruik als onverharde voetweg.


ID: 36817 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Marktplein 1 (Oosterzele)
Burgerhuis met bijbouwen aan de Pastoor De Vosstraat. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, met zadeldak uit de 19de eeuw; in het vierde kwart van de 19de eeuw vergroot met aanpassing van de voorgevel. Zwarte, beraapte en horizontaliserende lijstgevel met witte puilijst en getande kroonlijst. Circa 1890 toegevoegde bak- en natuurstenen aanbouwsels met eclectische inslag en duiventoren.


ID: 36777 | Bouwkundig element

Herenhuis met aanhorigheden

Moortselestraat 78 (Oosterzele)
Herenhuis, gebouwd circa 1845 door burgemeester E. Schollaert. Voortuin deels afgesloten door gewitte bakstenen muur met gepikte plint; centraal ijzeren hek tussen overhoekse, gewitte vierkante pijlers. Zijdelings aan de straat palend koetshuis en paardenstallen. Gewit bakstenen gebouw van vijf traveeën onder zadeldak. Een tweedelig bakstenen bijgebouw in de tuin met rechter deel van twee bouwlagen, waarschijnlijk een vroegere duiventoren.


ID: 87911 | Bouwkundig element

Hoeve Het Torenhof

Kampveldstraat 18 (Oostkamp)
Hoeve met woonhuis aan de straatkant en ten westen in het verlengde gelegen bijgebouwen, een opvallende duiventoren achter de bijgebouwen en een vrijstaand schuurvolume, dwars op de straat. Oorspronkelijk hoeve van het langgeveltype, waarvan het boerenhuis in 1937 is herbouwd op grotere schaal en waarvan een deel van de voormalige nutsgebouwen eveneens in 1937 is verbouwd. Duiventoren op een vierkante plattegrond, drie bouwlagen hoog en afgedekt door een puntdak met grijze en oranje Vlaamse pannen.


ID: 88150 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Lodistraat 23 (Oostkamp)
Breedhuisje onder gemansardeerd zadeldak volgens het kadaster samen met de bijgebouwen opgetrokken in 1923. Oranje baksteenbouw verlevendigd door banden van witte baksteen en rollagen van alternerend oranje en witte baksteen.


ID: 88228 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein De Akker

Proosdijstraat 1 (Oostkamp)
Klein, neogotisch kasteeltje, gebouwd en verbouwd in het derde en vierde kwart van de 19de eeuw, gelegen in het oosten van een kasteelpark, dat aan de straatzijde wordt afgesloten door een hekken. In het vierde kwart van de 19de wordt het park aangelegd en een koetsgebouw opgetrokken. Parkaanleg met kenmerken van laat 19de-eeuwse en vroeg 20ste-eeuwse landschappelijke vormgeving: bewaarde parkbomen en heestermassieven, centrale gazonpartijen ten oosten en ten zuidwesten, grotendeels ommuurde moestuin ten noorden, langgerekte parkvijver ten westen en een dens, rondgaand wegen- en padenpatroon. Verder bevindt zich in het park nog een vervallen berghok (mogelijk een duivenkot).


ID: 88305 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Torhoutsestraat 122 (Oostkamp)
Eénlaagse woning van circa 1859. Verankerde bakstenen woning van vier traveeën met een zadeldakje met Vlaamse pannen bedekt. Vrij gebleven zijgevel links vertoont sporen van twee, nu dichtgemetste nisjes van gesinterde baksteen met kruisje erboven.


ID: 27544 | Bouwkundig element

Hof Pachtgoed

Axelwalle 14 (Oudenaarde)
Achterin gelegen grote hoeve met losse bestanddelen en gekasseid erf. Eertijds volledig omwald; nu rest nog een deel als vijver ten noordoosten, aan de straatzijde. Na brand in 1698 heropgebouwde hoeve en sedertdien verschillende keren verbouwd. Volgens andere bron daterend van 1756. Resterend 18de-eeuws L-vormig dienstgebouw onder zadeldak ten noordwesten; ingebouwde duiventoren met trapgevel, oculus en 22 vluchtgaten.


ID: 27369 | Archeologisch / Bouwkundig element

Hof de Bruwaan

Deinzestraat 115 (Oudenaarde)
Voormalig neerhof en koetshuis van het Kasteel Beverwaen, zetel van het leen Beverwaen gehouden van de heerlijkheid Bevere en waarvan de oudste vermelding het "huus van Bedruan" teruggaat tot 1232 met als eerst gekende eigenaar Margaretha van Bedruwaen. Achterin gelegen, voorheen volledig omgrachte ovale site met hierbinnen afzonderlijk omgracht opperhof waarop tot circa 1860 het kasteel stond.


ID: 27553 | Bouwkundig element

Villa Het Kasteeltje

Heurnestraat 253 (Oudenaarde)
Indrukwekkende villa in neogotische en eclectische stijl, opgetrokken in 1901 naar ontwerp van architect J. Bosschaert. Mooie tuin, aan de straat afgesloten door gietijzeren hekken aan decoratief uitgewerkte pijlers van baksteen en arduin. L-vormige paardenstallen met duiventoren in het midden en rechts lager koetshuis, harmoniërend met woonhuis qua materiaal en stijl, accent op volumewerking. Kapel uit 1757 barokgetinte gevel, aan de straatkant gelegen en geïncorporeerd in de tuin.