Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

519 resultaten


ID: 305651 | Bouwkundig element

Kloosterdomein Missiehuis De Jacht

Naamsesteenweg 575, 575C-D (Leuven)
Het kloosterdomein van Missiehuis De Jacht vormt een kenmerkend ensemble bestaande uit een hoofdgebouw met rondgang rond een binnentuin, een gastenverblijf en een boerderij in het zuiden, een ziekenpaviljoen in het noorden en een begraafplaats met Lourdesgrot in het noordoosten van het perceel. Het Missiehuis werd in 1927-1928 ontworpen door de Heverlese architect Theo Van Dormael in opdracht van de kanunnikessen-missionarissen van de Heilige Augustinus.


ID: 42569 | Bouwkundig element

Celestijnenhoeve en priorij

Willem de Croylaan 6-8 (Leuven)
Kloostercomplex rond 1522-1525 ontworpen door Rombout Keldermans, bestaande uit gotische panden met kloostergang van twee verdiepingen in zandsteen, traditioneel langsgebouw van bak- en zandsteen uit 1726 en een hoeve met boerenhuis geflankeerd door twee symmetrische bijbouwen.


ID: 301170 | Landschappelijk geheel

Dal Kleine Nete

Lier (Lier), Kessel (Nijlen), Emblem (Ranst)
Het dal van de Kleine Nete vormt een relict van een oorspronkelijk veel uitgestrekter beemdenlandschap in de vallei van een Kempense laaglandbeek.


ID: 10110 | Bouwkundig element

Heidebloemhoeve

Beatrijslaan 4A-C (Lier)
Kasteelhoeve met losstaande bestanddelen, naar verluidt opklimmend tot circa 1750. Verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder zadeldaken, bestaande uit het voormalige woonstalhuis ten zuiden, wagenhuis ten westen en een tweebeukige langsschuur ten noorden.


ID: 10611 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ravensteenhof

Ravenstijn 1 (Lier)
Domein met neoclassicistisch landhuis, koetshuis, boswachterswoning, kapel, als folly opgetrokken toilet, een hoeve met deels ommuurde moestuin en relict van een hoogstamboomgaard, bereikbaar via een korte dreef. Park met deels bewaarde oudere walgracht, heringericht in laat-landschappeijke stijl met vijvers, tuinbruggen, parkbos, bomenrijen en bomengroepen, centraal gazon en solitaire monumentale bomen, standbeeld en bewaard toegangshek.


ID: 43885 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve Melkhof

Kartuizerstraat 13, 13A (Lierde)
Semigesloten hoeve, teruggaand op de kloosterhoeve van de kartuizerpriorij en ingeplant aan de noordzijde van het voorplein binnen de kloostersite. Oude kloosterhoeve na sloop, met uitzondering van oostvleugel met 18de-eeuwse schuur, in 1926 vervangen door nieuwe hoevegebouwen, deels met recuperatie van het afbraakmateriaal onder andere van dakgebinten.


ID: 33246 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein op de Dam

Dam 40-42 (Lievegem)
Kasteel in omringend park met monumentale inrijpoort, opgetrokken in regionalistische baksteenarchitectuur met voornamelijk neo-Vlaamserenaissance-kenmerken en gebouwd in 1900 ter vervanging van een landhuis van circa 1840. Heden grotendeels omgracht kasteeldomein met park en vijver in landschappelijke stijl, centraal ingeplant kasteel met ten oosten erachter de hovenierswoning met vroegere koetshuizen en paardenstallen en kasteelhoeve.


ID: 33643 | Bouwkundig element

Duiventoren bij hoeve

Durmstraat 54 (Lievegem)
Duiventoren in de boomgaard van het omhaagde voorerf van een gemoderniseerde hoeve. Naar verluidt hofstede vroeger afhangend van het verdwenen Kasteel van Durmen. Vierkante bakstenen duiventoren van drie bouwlagen onder vernieuwd zadeldak, waarschijnlijk opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 33651 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Guido Gezellestraat 5 (Lievegem)
Deels omhaagde hoeve met losse bestanddelen, vroeger neerhof van het voormalig "huys van plaisance", thans zogenaamd "Ter Walle".


ID: 33482 | Bouwkundig element

Kasteeldomein van Lovendegem

Kasteeldreef 124-130 (Lievegem)
Het omwalde kasteel van Lovendegem is opgetrokken in eclectische stijl, met behoud van de oude kern uit de 17de of de 18de eeuw, en gelegen in een rechthoekig omgracht en met dreven omgeven park. Het is toegankelijk via een ijzeren hek aan bakstenen pijlers.