Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4539 resultaten


ID: 10167 | Bouwkundig element

Rij begijnenwoningen

Wezenstraat 1-7 (Lier)
Aaneengesloten rij begijnenwoningen van bak- en zandsteen, opklimmend tot het vierde kwart van de 17de eeuw, van de straat afgesloten door voortuintjes en witgekalkte muur.


ID: 10168 | Bouwkundig element

Portieressenhuis

Wezenstraat 2 (Lier)
Oorspronkelijk bewoond door twee begijnen-portiersters, belast met het openen en sluiten der hofpoort. Aangepast huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 10169 | Bouwkundig element

Begijnenhuis Sint-Merten

Wezenstraat 4 (Lier)
Huis van drie traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak met mooi dakvenster. Witgekalkte lijstgevel op gepikte sokkel, gemarkeerd door steekboogvensters onder druiplijst.


ID: 10170 | Bouwkundig element

Infirmerie van het begijnhof

Wezenstraat 6 (Lier)
Complex bestaande uit verscheidene vleugels, opgetrokken uit baksteen met verwerking van arduin; U-vormig geschikt rond een deels geplaveide, deels beboomde binnenplaats.


ID: 10699 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Wolfslei 3 (Lier)
18de-eeuwse hoeve, bestaande uit twee parallelle gebouwen, ingeplant op niet afgebakend terrein met centraal, verwilderd erf.


ID: 74267 | Bouwkundig element

Kasteel ten Riede

Langemunte 10 (Lierde)
Kasteel van 1664 in verval nadat de laatste eigenaar kanunnik J.-B. Heddebaut in 1842 overleed. In 1881 aangekocht als klooster van de congregatie van de zusters Jozefienen van Sint-Kruiswinkel met bijhorende onderwijsinstelling en meisjeskostschool waarvoor sinds 1882 voortdurend werd ver- en bijgebouwd.


ID: 74239 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Putse 10 (Lierde)
Semigesloten bakstenen hoeve, deels teruggaand op een 17de-18de eeuwse hoeve met losse bestanddelen, voorheen met Margaretakapel aan vroegere erftoegang ten westen. Herhaaldelijk uitgebreide bakstenen bedrijfsgebouwen.


ID: 33226 | Bouwkundig element

Hoeve Waarschoot

Arisdonk 18 (Lievegem)
Achterin gelegen boerenwoning, oorspronkelijk meergezinswoning, op met gras begroeid erf, vermoedelijk opgetrokken vóór 1580 in vakwerk en in die periode versteend met integratie van stijl- en regelwerk. Ten oosten, achter het woonhuis, grote bakstenen schuur en stallen, van circa 1860-80 ter vervanging van de houten schuur.


ID: 33576 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Vinderhoute

Kasteellaan 44-46, St. Annadreef 4 (Lievegem)
Gelegen in een omgracht park met fraaie ijzeren toegangspoort tussen arduinen pijlers met vaasbekroning, oorspronkelijk L-vormig kasteel misschien daterend uit de 16de eeuw, door sloping van een vleugel midden 19de eeuw herleid tot een onderkelderd rechthoekig blok met bepleisterde gevels onder een schilddak. Ten westen van het kasteel, dienstgebouw met rondboogarcade van negentien traveeën.


ID: 33528 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Liefkensweg 26 (Lievegem)
Boerenwoning van zes traveeën onder overstekend zadeldak, daterend uit eind 18de eeuw.