Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4539 resultaten


ID: 70269 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hoflandstraat 6 (Lo-Reninge)
Aan de straat gelegen historische hoeve, bestaande uit lage losse bakstenen bestanddelen onder zadeldaken rondom een gedeeltelijk gekasseid erf. Van de historische hoevegebouwen resten echter enkel het boerenhuis en het bakhuis. Imposant, vrijstaand boerenhuis ten noorden van het erf, in kern teruggaand tot 1744 confer muurankers in de linker zijgevel. Ten noorden achter het boerenhuis, in weide gelegen bakhuis van het éénledige type uit 1901, confer mutatieschets.


ID: 70203 | Bouwkundig element

Dwarsschuur

Hullebrugweg 8 (Lo-Reninge)
Aan de weg gelegen dwarsschuur uit de 19de eeuw, mogelijk met meerdere bouwfases, als restant van verdwenen hoeve. Schuurgedeelte met langsgevels oorspronkelijk in beplankt stijl- en regelwerk.


ID: 70277 | Bouwkundig element

Noodwoning

Ieperstraat 13 (Lo-Reninge)
Noodwoning of een semipermanente woning van kort na de Eerste Wereldoorlog. Smal diephuis van drie traveeën onder gemansardeerd zadeldak van rode Vlaamse pannen. De zijgevels zijn zichtbaar opgebouwd in stijl- en regelwerk.


ID: 70048 | Bouwkundig element

Hoeve

Kiviethoek 1 (Lo-Reninge)
Historische hoeve, als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 met enkele losstaande bestanddelen op een groot rechthoekig perceel met boomgaard. Het omwald opperhof betreedt men via een ijzeren hekken tussen twee bakstenen postamenten, rechts met aanleunend halfrond hondenhok. Links bevindt zich het voormalig melkhuisje. Ten zuiden is tegen het boerenburgerhuis een ast aangebouwd. Het ten noorden aansluitende bakhuis dateert van circa 1866.


ID: 70051 | Bouwkundig element

Hoeve Gulden Vlies

Kruisstraat 4 (Lo-Reninge)
Achterin gelegen historische hoeve met losse lage bestanddelen in L-vormige opstelling rondom met gras begroeid erf. Als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Boerenwoning naar verluidt uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Dwarsschuur onder zadeldak met overstekende dakrand, als volume voor het eerst aangeduid op het primitief percelenplan van circa 1835.


ID: 70059 | Bouwkundig element

Klooster van de Grauwe zusters

Markt 11 (Lo-Reninge)
Aaneengesloten complex bestaande uit verscheidene vleugels van twee bouwlagen opgetrokken in verankerde gele baksteen onder leien zadeldak, met uitzondering van haakse 18de-eeuwse uitbouw. Fraai geheel voornamelijk getypeerd door de regionale Vlaamse-renaissancestijl. Het bouwvolume van kapel, doksaal, keuken en mogelijks ook de haakse uitbouw gaan wellicht terug op de fase van 1493. Circa 1550, 1560, 1654-1655 en in de 18de eeuw: uitbreiding van het klooster. 1922-1926: gedeeltelijke wederopbouw en herstellingswerken naar ontwerp van architecten Charles Pil en Henri Carbon uit Oostende.


ID: 70294 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostvleterenstraat 18 (Lo-Reninge)
Hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw met lage losse bestanddelen rond deels verhard erf. Geelbakstenen boerenhuis onder zadeldak van 1869 met klein Mariakapelletje. Haaks op de opkamer, getransformeerd bakhuis. Gedeeltelijk versteende dwarsschuur met geïntegreerde stal en wagenkot met stijl- en regelwerk met beschilderde horizontale plankenbeschieting.


ID: 70112 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Rabbelaresteenweg 23 (Lo-Reninge)
Achterin gelegen hoeve met lage losstaande bestanddelen. Ten oosten van het erf, witgeschilderd bakstenen boerenhuis onder zadeldak uit laatste kwart van de 19de eeuw/ begin 20ste eeuw, zie kaarten Militair Cartografisch Instituut (1883 en 1911). Kort daarna aan rechterzijde uitgebreid met twee traveeën onder schilddak.


ID: 70303 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Het Marchiennegoed

Sint-Corynstraat 2 (Lo-Reninge)
18de-eeuwse omwalde hoeve met losse lage bestanddelen; U-vormig gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf. Korte onverharde erfoprit afgezoomd met knotbomen en ten zuiden ervan drenkplaats met knotbomen en gekandelaarde linde. Achter het boerenhuis en binnen de met knotbomen afgezoomde U-vormige omwalling: moestuin met boomgaard. De mestvaalt is uitgewerkt met een muurtje van betonstenen. Langgestrekt boerenhuis. Verankerde gele baksteenbouw van twee staltraveeën, acht traveeën en vier opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak met jaarankers 1749.


ID: 70304 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Corynstraat 8 (Lo-Reninge)
Historisch hoevetje wellicht teruggaand tot de 18de eeuw. Lage losse bestanddelen in vakwerkbouw rondom met gras begroeid erf en waterput. Resten van wal afgeboord met rij knotwilgen. Boerenhuis met aanpalende dwarsschuur onder doorlopend zadeldak en stalvleugel van één bouwlaag en vier traveeën onder schilddak, beide met strobedekking en kleivorst met donderkruid. Eénbeukig wagenkot onder; mank schilddak. Schaapskooi met één bouwlaag.