Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

680 resultaten


ID: 300008 | Landschappelijk element

Kassemse eik

Cassenboomlaan (Kalmthout)
De Kassemse eik, een opgaande zomereik, werd door de 19de-eeuwse burgemeester Cornelius Cas aangeplant op zijn domein.


ID: 300367 | Landschappelijk element

Solitaire opgaande zomereik in weiland

Nieuwenrode (Kapelle-op-den-Bos)
In een weiland nabij de Bosbeekstraat in Nieuwenrode (Kapelle-op-den-Bos) staat een mooi uitgegroeide solitaire zomereik.


ID: 132521 | Landschappelijk element

Dreef met opgaande eiken Kasteel van Aveschoot

Kasteeldreef (Kaprijke)
De Kasteeldreef bestaat uit twee rijen van opgaande zomereiken en is circa 450 meter lang. De bomen zijn aangeplant met ruime plantafstanden en hebben hoge opgesleunde takvrije stammen en mooi ontwikkelde evenwichtige kruinen. Deze monumentale dreef is aangelegd eind 18de eeuw kort na de bouw van het nieuwe kasteel omstreeks 1785.


ID: 131421 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik

Lembeke-Dorp (Kaprijke)
Mooi ontwikkelde opgaande zomereik in de dorpskom van Lembeke. Deze boom is zéér bepalend, heeft een zéér hoge opgesleunde takvrije stam en een evenwichtige kruin. Gezien de aandacht die de boom gekregen heeft tijdens zijn ontwikkelingsproces, betreft het hier vermoedelijk een herdenkingsboom.


ID: 305787 | Landschappelijk element

Jonge eikendreef bij het kasteeldomein Aveschoot

Nieuwstraat (Kaprijke)
Deze dreef is één van de drie toegangswegen naar het kasteel Aveschoot. Een populierendreef werd in het plantseizoen 2016-2017 vervangen door een dreef met opgaande zomereiken. We konden tijdens de inventarisatie vaststellen dat de aanplanting het sterk te verduren heeft gehad en dit ten gevolge de droogteperiode in het voorjaar 2017. Op het eerste zicht is ongeveer de helft afgestorven.


ID: 308062 | Landschappelijk element

Venlosesteenweg met wegbeplanting

Venlosesteenweg (Kinrooi), Venlosesteenweg (Maaseik)
De steenweg N78 loopt van aan de grens met Nederland in Kinrooi naar het zuidwesten tot Vroenhoven. De aanleg van deze rechte steenweg gebeurde onder het bewind van Napoleon in de periode 1812-1813. Langs de Venlosesteenweg zijn nog relicten van de oorspronkelijke wegbeplanting met opgaande zomereiken aanwezig.


ID: 132142 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant op talud

Broektestraat (Kluisbergen)
Oude houtkant op talud die reeds op de Ferariskaart (ca. 1775) is ingetekend. Het is een 220 meter lange gemengde houtkant met zware hahoutstoven. Tijdens het plaatsbezoek in 2011 kon vastgesteld worden dat de houtkant nog als hakhout wordt beheerd.


ID: 132141 | Landschappelijk element

Meerstammige opgaande eik

Kalkovenstraat (Kluisbergen)
Op de perceelsgrens van twee weilanden staat een mooi ontwikkelde, laag vertakte, meerstammige zomereik.


ID: 133471 | Landschappelijk element

Eik en linde als welkomstboom

Klipgaardestraat 17 (Kortenaken)
Voor de voormalige ingang van een hoeve staan nog twee welkomstbomen. Een zomereik met een omtrek van 303 cm en een linde met een omtrek van 210 cm. De hoeve is voor het eerst zichtbaar op de militaire topografische kaart uit 1931. Aanvankelijk lag de toegang tot het erf tussen deze twee bomen. Deze toegang is ondertussen dichtgemetseld. Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven tussen 1928-1950, schaal 1:20.000.


ID: 134195 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Waanrode

Klipgaardestraat 2-4 (Kortenaken)
Landhuis gebouwd rond 1867 door Guillaume d'Arschot de Schoonhoven. In het interbellum werd het kasteel aangekocht door Guillaume d'Arschot de Schoonhoven, kabinetschef van koning Albert I, die het in een neoclassicistische bouwstijl vergrootte en aanpaste. De hoeve werd rond 1886 gebouwd op de motte in een eenvoudige, functionele baksteenarchitectuur. Omgeven door landschappelijk park dat de motte van een afgebroken feodaal kasteel en een gedeelte van een aanpalend bos omvat, oorspronkelijk circa 25 hectare; dendrologisch interessant.