709 resultaten
ID: 86742 | Bouwkundig element
Kortrijkstraat 42 (Tielt)
Voormalig postgebouw, gebouwd in 1909 ter vervanging van het postgebouw in de Tramstraat in opdracht van het Ministerie van Spoorwegen, Posterijen en Telegrafen dat een groot 19de-eeuws pand laat afbreken. Het ontwerp is van stadsbouwmeester Gustaaf Hoste. Het gebouw wordt in gebruik genomen in 1911. In 1999-2000 verbouwd tot bankkantoor door architectenbureau Buro II (Roeselare). Breedhuis in neo-Vlaamse renaissancestijl van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Typerend kleurrijk materiaalgebruik van baksteen met veelvuldig gebruik van natuursteen. Linkertravee met korfbogig deurtje waarboven tweelicht bekroond door natuurstenen gevelsteen met postemblemen (jachthoorn en posttas) onder druiplijstje.
ID: 86744 | Bouwkundig element
Kortrijkstraat 57 (Tielt)
Neoclassicistisch handelspand gebouwd volgens kadaster in 1878 in opdracht van Jan Debels na sloop van vier achter elkaar gelegen kleine panden met smal steegje, dat eveneens wordt ingenomen. Gepleisterde en geschilderde baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder mansardedak. Lijstgevel met verdiepte panelen in borstwering en in attiek. Verbouwde begane grond met winkelpui.
ID: 86745 | Bouwkundig element
Kortrijkstraat 59 (Tielt)
Gebouwen van het voormalige Sint-Jozefscollege. Hoofdgebouwen aan de straatzijde bestaande uit twee panden in traditionele stijl, respectievelijk gebouwd in 1864-1866 (rechts) en in 1905 (links). Rechterpand in mengeling van laatclassicistische en traditionele stijl, complex van tien traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Linkerpand, half vrijstaand volume in traditionele stijl van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak.
ID: 86748 | Bouwkundig element
Kortrijkstraat (Tielt)
Beeld van Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede met fontein, gemaakt in 1944 naar ontwerp van de Tieltse beeldhouwer Maurice Vander Meeren en geplaatst tegen de muur van het Vijverhof. Bakstenen constructie met bredere onderbouw en smalle rondboogvormige bovenbouw; natuurstenen dekstenen. Smalle open nis waarin bronzen beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Oorspronkelijk in de hoek geplaatst, bij de verbouwingswerken in de jaren 1990 meer naar het midden verplaatst.
ID: 86749 | Bouwkundig element
Kortrijkstraat 71 (Tielt)
Woonhuis gebouwd in 1936 naar ontwerp (1935) van architect Albert Impe (Tielt) (signering plint).
ID: 86750 | Bouwkundig element
Kortrijkstraat 99 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis, gebouwd volgens kadaster in 1882 in opdracht van Jan Boone, burgemeester van Tielt, met een grote achterliggende lusttuin met broeikas. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak, met een ontpleisterde sobere lijstgevel.
ID: 86751 | Bouwkundig element
Kortrijkstraat 114 (Tielt)
Voormalige sportwinkel van Flandrien Marcel Vanhoutte, opgericht in 1922 na vernieling van het bouwblok op de hoek met de Oude Stationstraat tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bouwheer is Cyriel Dinneweth, de ontwerper is architect Edward Schelstraete (Brugge). Lijstgevel met afgeschuinde hoektravee tot boven de kroonlijst oplopend in puntgevel met natuurstenen kraagstenen en ellipsvormig zoldervenstertje. Rondbooginkom op de hoek; nieuwe deur. Aan de zijde van de Oude Stationstraat, eenlagige bijgebouwtjes.
ID: 86752 | Bouwkundig element
Krommewalstraat 1 (Tielt)
Hoofdgebouw van de voormalige Sint-Godelieveschool, heden "Regionaal Dienstencentrum Zonnewende - v.z.w. Familiezorg West-Vlaanderen". Mengeling van neoclassicistische en traditionele stijl met aan de zuidzijde voormalige speelplaats. Baksteenbouw van elf traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd schilddak.
ID: 86753 | Bouwkundig element
Krommewalstraat 4 (Tielt)
Neoclassicistisch winkelpand gebouwd volgens kadaster in 1905 op de plaats van een ouder pand in opdracht van schoenmaker Stanislas De Preitere uit Tielt.
ID: 86756 | Bouwkundig element
Krommewalstraat 12 (Tielt)
Neoclassicistisch pand van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.