Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1592 resultaten


ID: 131528 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard Polderstraat

Polderstraat (Damme)
De hoogstamboomgaard ligt in het polderlandschap bij de Damse Vaart, net ten zuiden van de stadsvesting van Damme. Er is geen relatie met een of andere erfsituatie, het is een productieboomgaard met in oorsprong wel 200 fruitbomen.


ID: 78840 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Preekboomstraat 4 (Damme)
Begin-19de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen op een onverhard erf, gekenmerkt door een boomgaard aan straatkant en volledige omzoming door een moerbeihaag. Drie gebouwen U-vormig geplaatst rond een binnenerf, baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Witgekalkt boerenhuis met geïncorporeerde schuur en stal; parallel een tweeledige dwarsschuur met geïncorporeerde stal in rode baksteenbouw.


ID: 78912 | Bouwkundig element

Pastorie van Oostkerke

St.-Kwintensstraat 11 (Damme)
Tegenover de ingang van de Sint-Kwintenskerk is de oudst gekende pastorie van Oostkerke gelegen. De dorpswoning was in gebruik als pastorie van 1605 tot 1786. Dorpswoning met voortuin met waterput en achterliggende moestuin en boomgaard. De voortuin is met een gietijzeren hek afgesloten. Witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint; alle vleugels zijn gevat onder pannen zadeldaken.


ID: 79031 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Langgevelhoeve De Vierschare

Vierscharestraat 2 (Damme)
Historische hoeve "De Vierschare", minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Hoeve behoort tot de historische kern van het gehucht Vivenkapelle. Ze is gelegen op de kruising van de Vierscharestraat (vroegere "Middelen Bruggewech") en de Sijseelsesteenweg, waarrond Vivenkapelle is ontstaan. Omhaagd erf met boomgaard en knothaagliguster.


ID: 79032 | Bouwkundig element

Woonstalhuis

Vierscharestraat 30 (Damme)
Woonstalhuis opklimmend tot de 18de eeuw, gelegen op een rechthoekig, deels omhaagd erf met kleine boomgaard. De oude, leegstaande woning is gelegen achter een begin-20ste-eeuws diephuis met gele bakstenen topgevel. Laag breedhuis onder pannen zadeldak.


ID: 78753 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zuiddijk 14A-B (Damme)
Historische hoeve met losstaande 17de -, 18de- en 19de-eeuwse bestanddelen langsheen de straat op oudere site. Losstaande hoevegebouwen omheen erf, grotendeels aangelegd als grasperk met gekasseide stoepen. Poel aan straatzijde. Verharde erfoprit. Boerenhuis is verankerde en witgekalkte baksteenbouw met gepekte plint van een en anderhalve bouwlaag onder zadeldak Witgekalkte stal, losstaande schuur, losstaande duiventoren, moestuin en boomgaard.


ID: 54533 | Bouwkundig element

Hoeve Frederikshof

Bredeweg 133 (De Haan)
Hoeve met losse bestanddelen "FREDERIKSHOF" (zie houten bord), toegankelijk via een geasfalteerde oprit. De hoeve staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met twee parallelle gebouwen gelegen in een omhaagd perceel.


ID: 54561 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Dorpsstraat 93 (De Haan)
Achterin gelegen kleine hoeve met voorliggende moestuin en boomgaard; mogelijk twee samengevoegde arbeiderswoningen.


ID: 54620 | Bouwkundig element

Sint-Clarengoed

Grotestraat 154 (De Haan)
Staat vermeld in een ommeloper van 1686 als eigendom van het Brugse Sint-Claraklooster. De hoeve is op de Ferrariskaart (1770-1778) met L-vormige opstelling afgebeeld, aan de straat is over de Zwinbeek een stenen brug getekend.


ID: 54629 | Bouwkundig element

Hoeve De Grote Schamele Weecke

Lepelemstraat 42-44 (De Haan)
Oorspronkelijk omwalde hoeve aan de zuidkant toegankelijk via een lange, bochtige, geasfalteerde oprit en een betonnen brug met bakstenen balustrades geflankeerd door twee vierkante, witbeschilderde bakstenen pijlers. De walgracht met wilgen is grotendeels bewaard, boomgaard ten westen van het boerenhuis. Bekiezeld, gekasseid en begraasd erf, deels tot siertuin omgevormd met er omheen de losse bestanddelen, fasegewijs tot stand gekomen. Centraal op het erf staat een conisch hondenhok in witbeschilderde baksteen.