Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1060 resultaten


ID: 303137 | Landschappelijk element

Tuin van de Rotemse molen

Gidsenstraat 24 (Halen)
Tuin bij de watermolen van Rothem, met aanleg en beplanting uit de jaren 1930, toen het goed ook gebruikt werd als buitenverblijf; voorheen afhankelijk van het klooster Mariënrode van Rothem.


ID: 303178 | Landschappelijk element

Domein Bleuterveld

Karestraat 36 (Halen)
Uitgestrekte en complexe villatuin, aangelegd midden van de 20ste eeuw op advies van landschapsarchitect René Péchère; samenstellende elementen met verwijzing naar de traditionele dispositie van landelijke residenties: representatieve tuinen, privétuinen, nutstuinen, tuinen voor sport en spel, uitgestrekte boomgaard, alles ontworpen aan primaire en secundaire langs- en dwarsassen, het geheel naadloos overgaand in het omliggend landschap, in een ouder parkgebied.


ID: 303163 | Landschappelijk element

Moestuin en boomgaard

Loksbergenstraat 93 (Halen)
Kleine, traditionele moestuin en boomgaard uit de 19de-20ste eeuw.


ID: 21811 | Bouwkundig element

Hoeve

Schomstraat 21 (Halen)
L-vormige hoeve, met woonhuis uit de 18de eeuw en dienstgebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw. Boomgaard en moestuin achter het woonhuis; mooie ligging.


ID: 135198 | Landschappelijk geheel

Oude Durme

Parallelweg Durme (Hamme), Palingstraat (Waasmunster)
Het landschappelijk geheel ‘Oude Durme’ ligt op de grens van de gemeenten Hamme en Waasmunster. In de jaren 1931-1937 werd de loop van de Durme tussen Waasmunster en Hamme genormaliseerd. Hierbij werden verschillende meanders afgesneden, waardoor de rivier met 2,3 km ingekort werd. De afgesneden meanders staan sindsdien bekend als de ‘Oude Durme’. Van de late middeleeuwen tot de 20ste eeuw bestond het landschap langs de benedenloop van de Durme uit hooilanden of meersen op de lager gelegen gronden en akkers op de hoger gelegen gronden. De meersen werden tijdens het winterhalfjaar bevloeid met het water van de Durme. In het Landschappelijk geheel 'Oude Durme' is het traditionele cultuurlandschap vrij goed bewaard gebleven.


ID: 80069 | Bouwkundig element

Beverbeekhoeve

Beverbeek 21 (Hamont-Achel)
Voormalige laathoeve. Dit omgracht, van hagen en bomen voorzien goed, dat alleszins teruggaat tot de 14de eeuw en in 1360 voor het eerst wordt vermeld, hing af van Grevenbroek.


ID: 80073 | Bouwkundig element

Franciscanessenklooster Catharinadal

Catharinadal 5 (Hamont-Achel)
Het klooster werd in 1432 met de steun van de heer van Grevenbroek door de twee gezusters Jacobs Lamberts uit Neerpelt opgericht op de plaats Gheenebempden. Volgens de Saumery in 1744, een groot ommuurd complex met ringgracht.


ID: 80075 | Bouwkundig element

Achelse Kluis

De Kluis 1 (Hamont-Achel)
Oorspronkelijk verblijfplaats van kluizenaars, vanaf 1846 priorij, sinds 1871 trappistenabdij, gelegen op de Belgisch-Nederlandse grens.


ID: 135252 | Landschappelijk geheel

Abdijsite Herkenrode

Kermt, Kuringen, Stokrooie (Hasselt)
De abdijsite van Herkenrode ligt in de Demervallei in het overgangsgebied tussen de Lage Kempen en Haspengouw. Het is een uitgestrekt historisch domein dat teruggaat tot het voormalige abdijcomplex der cisterciënzerinnen (gesticht in 1182). Ten noorden van de Demer situeren zich de beemden, ten zuiden de oude abdij met haar aanhorigheden, neerhof, het oostelijk gelegen kasteelpark en de overige, hoger gelegen landbouwgronden. Behalve niet-bevloeid hooi- en weiland kwamen hier tot in de 20ste eeuw ook grote vloeiweiden voor.


ID: 22237 | Bouwkundig element

Vakwerkhoeve

Diepstraat 26-28, 28B (Hasselt)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen, met kern uit de tweede helft van de 18de eeuw en aanpassingen uit de 19de en 20ste eeuw.