Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 44601 | Bouwkundig element

Hoeve en brouwerij Het Lindeken

Varentstraat 111 (Buggenhout)
Voormalige hoeve en brouwerij "Het Lindeken" ingeplant aan de grens met Lebbeke, de Processieweg en de voetweg, zogenaamd Dendermondeweg.


ID: 78704 | Bouwkundig element

Sint-Janshospitaal

Burgstraat 2-4, Kerkstraat 33 (Damme)
13de-eeuws hospitaal opgetrokken in vroeggotische stijl, in de loop van de 15de tot de 20ste eeuw uitgebreid met diverse bijgebouwen. Is één van de zeldzaam bewaarde vroege voorbeelden van burgerlijke architectuur in Vlaanderen.


ID: 78875 | Bouwkundig element

Dorpsmolen van Oostkerke met maalderij

Eienbroekstraat 3 (Damme)
De Dorpsmolen van Oostkerke of Molen van Thooft is een stenen bergmolen, die in 1875 werd opgetrokken ter vervanging van een eeuwenoude houten staakmolen. Tegen de molenromp is de mechanische maalderij uit het interbellum bewaard.


ID: 78758 | Bouwkundig element

Molen van Hoeke met maalderij

Natiënlaan 19-21, 19A (Damme)
De molen van Hoeke is een stenen bergmolen, opgetrokken in 1840 op een historische molensite ter hoogte van Hoekebrug. Ten oosten van de molen ligt een mechanische maalderij uit 1923 met ingewerkte nis met Mariabeeldje, met daarachter bebouwing dat gegroeid is uit en rond de voormalige molenaarswoning.


ID: 78855 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij

Vissersstraat 103, 107 (Damme)
Complex van drie haaks op de straat geplaatste gebouwen waarin tussen 1890 en 1926 brouwerij Tanger was gevestigd. Brouwerswoning is herenwoning met boomgaard van tien traveeën en twee bouwlagen onder pannen schilddak (1837); aan straatkant lagere aanbouw onder pannen lessenaarsdak. Tuin omgeven door een bakstenen muur; hek tussen vierkante pijlers met arduinen dekplaat. Parallel, op nummer 105, het voormalige koetshuis.


ID: 78923 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Vriezeganzenstraat 2 (Damme)
Hoeve die in 1861 werd gebouwd in een semigesloten opstand, wat uitzonderlijk is in de streek. Reeds in de 18de eeuw bevindt zich op de huidige site een hoeve, bestaande uit losse bestanddelen, rond een rechthoekig binnenerf geschikt. Verzorgde, helrode bakstenen gebouwen, gevat onder pannen zadeldaken. Het boerenhuis is een dubbelhuis van één bouwlaag en vijf traveeën. Stal, dwarsschuur en wagenhuis.


ID: 54647 | Bouwkundig element

Herberg en brouwerij

Warvinge 33-35 (De Haan)
Herberg In den Witten Doorn, gedateerd 1803 met voormalige brouwerij 't Brouwershof. Langgestrekte samenstel van herberg met opkamer en brouwerij van anderhalve bouwlaag in verankerde baksteen onder zadeldak, met witbeschilderde gevels boven een gepekte plint. Achterliggende, gekasseide binnenkoer.


ID: 86316 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij van Jules Descheemaeker

Hoogstraat 109 (Deerlijk)
Volgens de kadastrale gegevens opgetrokken in 1890. In 1901 worden de brouwerij en de woning uitgebreid en krijgt de woning haar huidig volume. In 1929 wordt een doorgang naar de brouwerij voorzien en krijgt de woning vermoedelijk haar huidige uitzicht. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak doorbroken door twee oeils-de-boeuf en neoclassicistische dakkapel met fronton en voluten.


ID: 86317 | Bouwkundig element

Brouwerijgebouw van Jules Descheemaeker

Hoogstraat 115 (Deerlijk)
Heden woonhuis, maakte oorspronkelijk deel uit van de brouwerij van Jules Descheemaeker. Volgens de kadastrale gegevens in kern daterend van 1890 en deel uitmakend van de stoombrouwerij, die in 1901 wordt uitgebreid. In 1929 worden de gebouwen verbouwd tot twee woonhuizen. Enkel het rechtse woonhuis bleef behouden. Opvallende woning door de grillige plattegrond te wijten aan de bouwgeschiedenis van het perceel. Witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldaken. Smal rechthoekig volume verbonden met dieper in gelegen diephuis door klein torenachtig volume.


ID: 86396 | Bouwkundig element

Villa met veevoederbedrijf

Paanderstraat 40-42 (Deerlijk)
Vrijstaande villa met veevoederbedrijf. Woonhuis met achterliggende maalderij opgetrokken circa 1935 door handelaar F. Cloet-Sagaert zie kadastrale gegevens. In 1941 wordt het woonhuis uitgebreid en in 1953 en 1954 de maalderij. Thans vernieuwd gebouwenbestand.