Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

967 resultaten


ID: 84344 | Bouwkundig element

Hoeve Kerstenburg

Markegemsesteenweg 151 (Dentergem)
Manege Kerstenburg voordien in gebruik als hoeve. De naam houdt waarschijnlijk verband met de adellijke familie Van Kerssene, die zeker in de 14de eeuw maar wellicht al veel vroeger grote stukken grond bezat in dit deel van Dentergem. Lage bakstenen woning met hoog pannen zadeldak en gecementeerde plint. Fraaie inkom met portiek onder leien schilddak en ondersteund door bakstenen pijlers met in de oksels kwartronde, betonnen bloembakken. De bijgebouwen werden verbouwd en uitgebreid in functie van de paardenfokkerij.


ID: 84574 | Bouwkundig element

Café Het Gildehuis gedateerd 1618

Molenstraat 18 (Dentergem)
De naam verwijst naar de aanwezigheid van de vroegere Sint-Sebastiaansgilde. Deze staat aangeduid op de gravure van Sanderus' Flandria Illustrata (1641-1644) als "Schuttershof, oft Gildhuys". Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw, het volume refereert nog enigszins aan het oorspronkelijke.


ID: 84397 | Bouwkundig element

Stoombrouwerij Desplenter met café, directeurswoning en feestzaal

Wontergemstraat 42-44, 65-67 (Dentergem)
Brouwerij RIVA op de hoek met de Gottemstraat. Complex van brouwerij en administratieve gebouwen gesitueerd aan beide kanten van de straat en fasegewijs tot stand gekomen. De oorsprong van de brouwerij gaat terug tot circa 1896 wanneer de familie Desplenter aan de zuidkant van de straat een brouwerij opricht. Volgens kadastergegevens worden circa 1898 het café op de hoek, de stoombrouwerij met rechts daarvan de directeurswoning en links ervan een feestzaal opgericht. De stoombrouwerij wordt wellicht tijdens het interbellum vervangen, zie huidig. Circa 1965 wordt de directeurswoning in de brouwerij geïntegreerd. Vanaf 1960 worden percelen aan de overkant ingenomen om er moderne installaties met de bottelarij te plaatsen. De naam van de brouwerij verandert, zie huidig. De brouwerijgebouwen worden aan de Gottemstraat uitgebreid circa 1965 en 1994. Tegenwoordig produceert de brouwerij naast het gekende Dentergemse witbier tal van andere bieren.


ID: 75520 | Bouwkundig element

Verenigingslokaal van fanfare De Eendracht

Hannekestraat 7 (Dessel)
Verenigingslokaal van fanfare, gebouwd circa 1925. Circa 1942 wordt de zaal aangepast als cinemazaal met 370 zitplaatsen.


ID: 35720 | Bouwkundig element

Herberg 't Pauwken

Reinaertweg 51 (Destelbergen)
Een rij van negen lindebomen waartussen een staaf aan twee ijzeren paaltjes voor het vastbinden van paarden markeert nog steeds de herberg in de landelijke omgeving. Dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder zadeldak, in kern minstens opklimmend tot begin 19de eeuw. In U-vorm opgestelde landelijke bijgebouwen van de bij de herberg horende hoeve.


ID: 41769 | Bouwkundig element

Lokaal der Schuttersgilde

De Bleek 11 (Diest)
Klein gebouw in traditionele bak- en zandsteenstijl, mogelijk uit de 17de eeuw.


ID: 134471 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Warandepark

Graanmarkt, Sint-Janstraat 2, 2A (Diest)
De Warande is een heuvel van Diestiaans ijzerzandsteen in het midden van de stad, met een donjon­ motte en sporen van een 14de-eeuwse burcht. Het park werd aangelegd in landschappelijke stijl circa 1880 met als middelpunt de donjonmotte als lindenprieel. In het park bevinden zich archeologische resten, een omheiningsmuur, drossaardswoning met portierswoning en een neoclassicistisch herenhuis (1847-1848) omgevormd tot monumentale toegangspoort.


ID: 78571 | Bouwkundig element

Hoeve Praatbos

Houtlandstraat 8 (Diksmuide)
Gebouw, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door de Duitse bezetter achter de derde Duitse linie als 'oorlogscasino' of 'officierenmess' met ontspanningsruimte en cinema voor de militairen. Er zou ook regelmatig een mis opgedragen zijn.


ID: 78242 | Bouwkundig element

IJzertorencomplex met bedevaartweide

Ijzerdijk 49 (Diksmuide)
IJzertorencomplex met bedevaartweide. Monumentencomplex bestaande uit de heropgebouwde Pax-poort, restanten van de oude IJzertoren met bijhorende crypte en de eigenlijke IJzertoren.


ID: 78349 | Bouwkundig element

Sint-Jozefszaal

Kerkomgangstraat (Diksmuide)
Beeldbepalend ten zuiden van het kerkhof ingeplant. Volgens de literatuur als parochiezaal van de de Sint-Niklaasparochie in 1910 gebouwd op initiatief van pastoor P. Laheye. Tijdens de Eerste Wereldoorlog onder meer ook gebruikt als lazaret en noodkerk. Vrijstaand roodbakstenen volume onder schilddak (mechanische pannen) met overstekende dakrand op verzorgde witgeschilderde korbeeltjes.