Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

448 resultaten


ID: 59545 | Bouwkundig element

Sluis 10

Gentsesteenweg (Kortrijk)
Sluis nr. 10. Idem aan sluis nr. 11, behalve enkele gietijzeren bolders. Afmetingen: 38,70 x 5,17 m.


ID: 60347 | Bouwkundig element

Sluis 9 met sluiswachterswoning

Visserskaai 1 (Kortrijk)
Sluis 9 op het kanaal Bossuit-Kortrijk, met bijhorend sluiswachtershuis.


ID: 307524 | Landschappelijk element

Historische dijken van de polder Kruibeke-Bazel-Rupelmonde

Kruibeke (Oost-Vlaanderen)
In de polder van Kruibeke-Bazel-Rupelmonde zijn de meeste dijken van middeleeuwse oorsprong. Ze hangen samen met de 12de-13de-eeuwse inpoldering van dit gebied op de linkeroever van de Schelde. De historische dijkstructuur bestaat uit de Scheldedijk, de dijken langs de Barbierbeek, de Fasseitdijk en de Verkortingsdijk.


ID: 135201 | Landschappelijk geheel

Polder van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde

Bazel, Kruibeke, Rupelmonde (Kruibeke)
De polder van Kruibeke, Bazel en Rupelmonde ligt langs de linkeroever van de Schelde. De polder werd zeker in de 13de eeuw of vroeger bedijkt. Temidden het langgerekte gebied loopt de Barbierbeek dwars door de polder. Tot aan de herinrichting als gecontroleerd overstromingsgebied was de historische percelering goed zichtbaar. Welen en kreken langs de dijken laten zien dat er in het verleden meermaals dijkdoorbraken zijn geweest.


ID: 200875 | Bouwkundig element

Stoompompstation Bazelbroek en Rupelmondebroek

Kallebeek (Kruibeke)
Het voormalige stoompompstation van het Basel- en Rupelmondebroek werd in 1889 gebouwd. De hele constructie werd gemaakt naar ontwerpen van ingenieur Korevaar uit Delft.


ID: 301127 | Bouwkundig element

Scheepswerf Chantier Naval de Rupelmonde

Scheepsbouwersstraat (Kruibeke)
De scheepswerf Chantier Naval de Rupelmonde werd gesticht in 1913. In 1962 werd de werf uitgebreid met een tweede scheepshelling. Betonnen helling van 100 meter lang uitgerust met 15 wagens op stalen rails.


ID: 135343 | Landschappelijk geheel

Kasteel van Hocht en Hochterbampd

Lanaken, Neerharen (Lanaken)
Het kasteel van Hocht en Hochterbampd zijn - enigszins geïsoleerd - gelegen nabij de Maas. Begin 19de eeuw werd hier parallel met de Maas de Zuid-Willemsvaart getrokken, in de jaren 1930 volgde de aanleg van het Verbindingskanaal Briegden-Neerharen. De smalle sluis van Neerharen oogt spectaculair gezien het hoogteverschil van bijna 10 m. Het kasteel van Hocht is in oorsprong een abdij, eind 12de eeuw gesticht door de heren van Pietersheim. De omgeving van de abdij-, nu kasteelsite, wordt ingenomen door akkers, (laagstam)boomgaarden en enkele weiden, hier en daar afgelijnd door bomengordels. Aan de overzijde van de Zuid-Willemsvaart ligt de uiterwaard Hochterbampd waarvan de naam verwijst naar de beemden (vochtige weilanden) van het voormalige Hocht. Delen van het gebied zijn laag gelegen zodat ze regelmatig overstromen bij hoogwater van de Maas.


ID: 301161 | Landschappelijk element

Vijvers en vijverrelicten Asbeek-Zijpbeek

Lanaken, Rekem (Lanaken), Opgrimbie (Maasmechelen)
In de beekvalleien van de Asbeek en de Zijpbeek werden in het verleden talrijke visvijvers aangelegd in functie van de karperkweek. In de beekvalleien zijn nog elementen zichtbaar van het historisch netwerk van waterbouwkundige werken zoals wallen, dijken en grachten. Een aantal vijvers is nog steeds open water.


ID: 216485 | Bouwkundig element

Sluis Neerharen met sluiswachterswoning

Heirbaan, Hochter Sluishuis 1 (Lanaken)
Sluiscomplex met seinhuis en sluiswachterswoning uit het interbellum gelegen op het verbindingskanaal Briegden-Neerharen.


ID: 216486 | Bouwkundig element

Sluis Lanaken met sluiswachterswoning

Sluishuis 1 (Lanaken)
Sluiscomplex met sluiswachterswoning uit het interbellum gelegen op het verbindingskanaal Briegden-Neerharen.