Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 305651 | Bouwkundig element

Kloosterdomein Missiehuis De Jacht

Naamsesteenweg 575, 575C-D (Leuven)
Het kloosterdomein van Missiehuis De Jacht vormt een kenmerkend ensemble bestaande uit een hoofdgebouw met rondgang rond een binnentuin, een gastenverblijf en een boerderij in het zuiden, een ziekenpaviljoen in het noorden en een begraafplaats met Lourdesgrot in het noordoosten van het perceel. Het Missiehuis werd in 1927-1928 ontworpen door de Heverlese architect Theo Van Dormael in opdracht van de kanunnikessen-missionarissen van de Heilige Augustinus.


ID: 42414 | Bouwkundig element

Kapel met Calvarie

Naamsestraat (Leuven)
Op de plaats van de voormalige Heversche- of Sint-Kwintensbinnenpoort opgetrokken kapel, circa 1750 gedateerd.


ID: 41567 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Geesthof

Oaselaan 44 (Leuven)
Gesloten hoeve met lindendreef ten dele uit het tweede kwart van de 18de eeuw.


ID: 307156 | Bouwkundig element

Mausoleum Armand Thiéry en Mariagrot

Pakenstraat 65 (Leuven)
Op het sterk beboste domein van de Kerk Onze-Lieve-Vrouw van Troost en het Augustijnenklooster bevindt zich, enigszins verscholen, het enigmatische mausoleum van Armand Thiéry, dat verwijst naar de 19de- en begin-20ste-eeuwse geschiedenis van deze plaats voor de komst van de kerk en het klooster. Dit mausoleum, overwegend opgetrokken in neogotische stijl, is vanwege zijn symboliek en rijke beeldhouwkunst van grote artistieke en architecturale waarde. Een tiental meter ten zuidwesten van het mausoleum verschuilt een Mariagrot met een houten beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes zich onder het groen. Gezien de symboliek en de opschriften hield het ensemble van mausoleum en Mariagrot met grote zekerheid verband met het seminarie Leo XIII, waar Thiéry actief in betrokken was.


ID: 307122 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Martinusparochie

Pastoor Legrandstraat 20 (Leuven)
De neoclassicistische pastorie van Wilsele-Dorp werd gebouwd in 1736 in opdracht en naar het ontwerp van de toenmalige pastoor Paulus Bartolomeus (1733-1766) en met één bouwlaag verhoogd tot het huidige volume in 1854. De pastorie ligt ten zuidoosten van de Sint-Martinuskerk uit 1777.


ID: 42443 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Penitentienenstraat 15 (Leuven)
Woonhuis bij de voormalige leerlooierij G. Vanderveeren. 18de-eeuws breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een kunstleien zadeldak.


ID: 208960 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Devotiesite Hof van Sint-Jozef

Ramberg (Leuven)
Devotiesite met wandelpad voor de ommegang en volledig ommuurde, begroende en beboomde inrichting.


ID: 73606 | Bouwkundig element

Panden

Redingenstraat 1-3, 13-15 (Leuven)
Tot de basisbebouwing behorende panden, met mogelijk tot de 17de eeuw opklimmende kernen die in de loop van de 19de- en 20ste eeuw aangepast werden, en vermoedelijk deel uitmaakten van de zogenaamde godshuizen van Sint-Antonius.


ID: 42457 | Bouwkundig element

Barokke rondboognis

Schapenstraat 35 (Leuven)
Woning met 16de-eeuwse barokke rondboognis.


ID: 42484 | Bouwkundig element

Sint-Jacobspomp

Sint-Hubertusstraat (Leuven)
Laat 18de-eeuwse, hardstenen armpomp op vierkante basis, met een bakstenen pomplichaam, een dubbele smeedijzeren pomparm, en een boogvormig kapelletje met tralie.