Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4539 resultaten


ID: 1245 | Bouwkundig element

Paenhuys

St-Pietersstraat 79 (Maasmechelen)
Imposant breedhuis, waarvan de rechtertraveeën de oude kern uit de eerste helft van de 18de eeuw vormen; midden 19de eeuw werd het gebouw naar links toe vergroot.


ID: 84756 | Bouwkundig element

L-vormige Hoeve

Steenakkerstraat 80 (Maasmechelen)
Goed bewaarde, L-vormige, Maaslandse hoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw, met woonhuis versteend in 1890.


ID: 1127 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Talderstraat 18 (Maasmechelen)
Langgestrekte hoeve met ordonnantie: woonhuis-dwarsschuur-stal. De datering 1895 verwijst waarschijnlijk naar de verstening van de oorspronkelijke vakwerkhoeve.


ID: 1128 | Bouwkundig element

L-vormige hoeve

Talderstraat 27 (Maasmechelen)
L-vormige hoeve met woonhuis en stal, en haakse dwarsschuur achteraan het erf, in zijn huidige vorm daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch oudere kern van vakwerk.


ID: 1216 | Bouwkundig element

Bureel houtpark van de mijn

Zetellaan (Maasmechelen)
Bureel houtpark. Klein gebouw onder schilddak, vakwerkbouw, hout met bakstenen vullingen. Vensters en deuren in houten kozijnen.


ID: 77561 | Bouwkundig element

Melkhuis Donjon

Broekstraat 77 (Machelen)
Restaurant, L-vormig complex gemarkeerd door een gekanteelde vierkante hoektoren, in kern deels opklimmend tot de 18de eeuw, gevelsteen met jaartal 1762, grondige volumewijziging in 1836 en 1903, gelegen in een omringend park met vijver.


ID: 77589 | Bouwkundig element

Hoeve van Nijpezeel met Duivenmolen

Sint-Katarinastraat (Machelen)
Enkele resten van een gesloten hoeve met watermolen met bouwfasen uit de 17de tot en met de 20ste eeuw.


ID: 50595 | Bouwkundig element

Herberg Oud Stadhuis

Marktstraat 40 (Maldegem)
Herberg en afspanning, gebouwd in 1653 als conciërgerie en herberg-afspanning met raadzaal voor het aanpalende oud schepenhuis. Herberg met tegenover het oude schepenhuis vooruitspringende voorgevel van vijf traveeën en heden twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak. Twee haakse achterbouwen, links en rechts van de binnenplaats.


ID: 50596 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Tytgadt

Mevrouw Courtmanslaan 67 (Maldegem)
Woning met zeer oude kern waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 16de eeuw, herhaaldelijk aangepast in de loop van de 17de, 18de en vooral in de 19de eeuw als brouwershuis van de familie Van Halteren bij de in 1822 opgerichte brouwerij-mouterij Den Anker.


ID: 308502 | Bouwkundig element

Schoutenhuis

Antwerpsesteenweg (Malle)
Het Schoutenhuis, ook gekend als het Schaliënhuis, was gelegen op de hoek van de Antwerpsesteenweg en de Berckhovenstraat. Het was een vrijstaand dubbelhuis van zes traveeën en één bouwlaag in een traditionele bak- en zandsteenstijl onder een zadeldak met aandaken, opklimmend tot het einde van de 16de - begin 17de-eeuw, door sommige bronnen gedateerd in ‘1608’ en gebouwd door Wilhelmus Gysels. Het Schoutenhuis was de plek waar de schepenen van dubbeldorp Westmalle-Zoersel vergaderden.