Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

324 resultaten


ID: 130261 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Koedrevestraat (Zwalm)
Langs de Koedreve en bij een weide palende aan de Zwalm is een knotbomenrij geplant van schietwilg. De rij bestaat nog uit elf exemplaren en is uitgevoerd met regelmatige plantafstanden. De bomen werden geplant en periodiek geknot met het oog op het oogsten van brandhout en geriefhout.


ID: 132708 | Landschappelijk element

Knotwilg als hoekboom

Kortendries, Rekegemstraat (Zwalm)
In een weiland langs de Zwalm staat nog het oude restant van een knotwilgerij. Het is een perceelsrandbegroeiing bij het voetpad langs de Zwalm, de stam werd gemeten en bedroeg circa 450 cm. De boom is op traditionele wijze geknot in functie van brandhoutopbrengst. De boom staat in de hoek van een kadastraal perceel en functioneert er als hoekboom. De boom heeft een enorme stamomtrek wat er hier op wijst dat men het belang van deze boom als waker bij de perceelsgrens hoger inschat dan de economische waarde ervan.


ID: 130216 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Krekelstraat (Zwalm)
Een houtkant op het talud langs de Krekelstraat en langs de steile losweg naar de hoger gelegen akker, is er van oudsher beplant. De aanplantingen zijn zoals de traditie het voorschrijft uitgevoerd op de kop of in de bovenste helft van het talud. De houtkant heeft tot doel om het talud te verstevigen en om op deze wijze erosie te bestrijden en werd als hakhout beheerd en voorzag in: brand-, ambachts-, bouw-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 130157 | Landschappelijk element

Knotwilg als grensboom

Langemuntstraat (Zwalm)
Bij het kruispunt van een losweg en de Langemuntstraat staat een oude knotboom. Hij staat er in de hoek van een perceel als hoekboom en markeert ook de grens tussen de gemeenten Nederzwalm-Hermelgem en Sint-Maria-Latem. Dergelijke bomen zijn ooit geplant als een soort grenswachter, meestal na herhaalde twisten over de juiste ligging van de gemeentegrens. Dergelijke bakens waren een hulpmiddel voor de vertegenwoordigers van het wettelijke gezag. De veldwachter wist op deze wijze tot waar hij zijn wettelijke bevoegdheden kon uitvoeren en werden grensconflicten vermeden. Alhoewel het relict is afgestorven heeft het nog een documentaire waarde.


ID: 130259 | Landschappelijk element

Knotwilg als hoekboom

Machelgemstraat (Zwalm)
In de hoek van een kadastraal perceel werd palend aan de Machelgemstraat een knotwilg geplant als knotboom. Bij de inventarisatie had de boom een respectabele stamomtrek van meer dan 2,5 meter wat er hier op wijst dat men het belang van deze boom als waker bij de perceelsgrens hoger inschat dan de economische waarde ervan.


ID: 130305 | Landschappelijk element

Hakhout geriefbosje

Sint-Annastraat 25 (Zwalm)
Een driehoekig perceeltje, langs de straat bij de hoeve Sint-Annastraat 25, is beplant met els, hazelaar, meidoorn, es, zoete kers, vlier, sering en olm die als hakhout worden beheerd. Gele bindwilg staat er als knotboom, meidoorn als op enen gezette struik. Het bosje is nuttig als leverancier van brand-, gerief- en constructiehout.


ID: 130308 | Landschappelijk element

Knotwilgenrij

Sint-Annastraat 64 (Zwalm)
In een weiland langs een oude perceelsrand staat een knotwilgenrij. De schietwilgen zijn op regelmatige plantafstanden aangeplant en de bomen zijn op traditionele wijze geknot in functie van brandhoutopbrengst.


ID: 130309 | Landschappelijk element

Treurwilg op boerenerf

Sint-Annastraat 64 (Zwalm)
Aan de noordzijde van de hoeve staat een mooi ontwikkelde, beeldbepalende treurwilg.


ID: 130204 | Landschappelijk element

Treurwilg bij de Riddersput

Wafelstraat (Zwalm)
Mooi ontwikkelde en beeldbepalende treurwilg ingeplant op een eilandje in een poel.


ID: 130233 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende  knotwilgenrij

Wijlegem (Zwalm)
In een weiland, langs de beek die ontspringt bij de hoeven te Wijlegem, staat een knotwilgenrij. De knotwilgen zijn op regelmatige plantafstanden aangeplant en de bomen zijn op traditionele wijze geknot in functie van het opbrengen van brandhout, ambachtshout, bouwhout, geriefhout en loofvoedering.