Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

709 resultaten


ID: 86757 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Historische stadshoeve met tuin

Krommewalstraat 22 (Tielt)
Historische stadshoeve met tuin minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, bakhuis aan westzijde en bijgebouwen ten zuidoosten van het erf


ID: 86758 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van negen arbeiderswoningen

Kroonstraat 1-17 (Tielt)
Eenheidsbebouwing van negen arbeidershuisjes, opgetrokken volgens kadaster in de jaren 1909-1911; opdrachtgever is weduwe Hendrik De Bruyne-Werniers en kinderen uit Tielt. Eenlaagsbebouwing van telkens twee traveeën onder mansardedak, per drie huizen met verspringende kroonlijst en nok.


ID: 86759 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Kroonstraat 2 (Tielt)
Arbeidershuisje, in kern opklimmend tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 86760 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Kerkebosstraat 4 (Tielt)
Historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie losstaande volumes van woonhuis met aangebouwde stal en enkele bijgebouwen weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de Atlas der Buurtwegen (1847); beboomd erf en poel aan oostzijde weergegeven op het gereduceerd kadasterplan van het Krijgsdepot (1853). In de tweede helft van de 20ste eeuw wordt een nieuw woonhuis gebouwd op de plaats van een ouder bijgebouw. Het oorspronkelijk woonhuis is heden ingericht als stal, doch blijft als 18de-eeuwse volume vrij gaaf bewaard.


ID: 86761 | Bouwkundig element

Villa in omhaagde tuin

Lindenlaan 25 (Tielt)
Villa in omhaagde tuin, gebouwd in 1965 naar ontwerp van architect Carlos Coussée (Roeselare). Witgeschilderde baksteenbouw met grote eenlaagse onderbouw en kleine bovenbouw, beide met platte bedaking voorzien van licht uitkragende, doorgetrokken vlakke gootlijst, als korte luifel aan de inkom. In het terrein ingewerkte garage. Langs de straatzijde, blinde gevelvlakken, opengewerkt aan de achterzijde en aan de hoofdinkom.


ID: 86762 | Bouwkundig element

Dorpswoning uit het interbellum

Luchtbalstraat 4 (Tielt)
Woonhuis opgetrokken volgens kadaster in 1925 voor de Tieltse handelaar Isidoor Preud'homme, die in hetzelfde jaar het huis nummer 12 in dezelfde bouwtrant laat optrekken. Verzorgd geelbakstenen parement met siermetselwerk, onder meer puntgevelvlak op getrapte consoles. Gebruik van natuursteen. Bewaard houtwerk met horizontale en verticale roedeverdeling.


ID: 86763 | Bouwkundig element

Dorpswoning uit het interbellum

Luchtbalstraat 15 (Tielt)
Woonhuis gebouwd volgens kadaster en (niet-gesigneerd) bouwplan in 1929 in opdracht van Renaat Vereecke, beeldhouwer uit Tielt. Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; mechanische pannen).


ID: 86764 | Bouwkundig element

Mankemerriehoeve

Mankemerriestraat 7 (Tielt)
Mankemerriehoeve, historische hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Erftoegang gemarkeerd door linden en met rechts rondbogig getralied pijlerkapelletje met witgeschilderde omlijsting, waarin Onze-Lieve-Vrouwebeeldje met Kind. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken.


ID: 86765 | Bouwkundig element

Hoeve

Marialoopsesteenweg 18, 18A (Tielt)
Historische hoeve, naar verluidt voormalige hengstenkwekerij, minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Hoeve met losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak omheen erf met bewaard poelrestant aan de straatzijde. Ten zuiden van het erf, woonhuis van anderhalve bouwlaag met half ondergrondse kelderverdieping. Ten westen van het erf, grote schuurvleugel onder zadeldak met overstek op houten consoles. Dwarsschuur met dubbele doorrit en asemgaten. Aan noordzijde, parallel met het woonhuis, stal met geïncorporeerd wagenhuis met dubbele korfboogdoorrit. Ten noordoosten van het erf, recentere aanbouwen en vervallen bakhuisje met ovenhokje. Ten zuidoosten, nieuwe paardenstal.


ID: 86766 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Marialoopsesteenweg (Tielt)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, sober neogotisch kapelletje opgetrokken in de tweede helft van de 19de eeuw; bouw geregistreerd in het kadaster in 1882 doch reeds meer dan tien jaar ervoor gerealiseerd in opdracht van landbouwer Ivo Vandewalle uit Tielt.