1316 resultaten
ID: 26435 | Bouwkundig element
Robiniadreef 2B (Gent)
Oorspronkelijk hoogstwaarschijnlijk een heerlijkheid, vermoedelijk met een hooghof en een neerhof. Het Hof De Guchteneere bewaart zijn walgrachten nog aan de noord- en oostkant en is aan de straatzijde afgesloten met een haag. Hoeve met losse bestanddelen in U-vorm geschikt rondom een van de straat niet zichtbaar binnenerf.
ID: 26499 | Bouwkundig element
Rode-Kruisstraat 1 (Gent)
Bak- en natuurstenen villa in neo-Lodewijk XV-stijl, daterend van circa 1925, gelegen in een park omheind door een haag waarin fraai ijzeren toegangshek. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak voorzien van gewitte houten dakkapellen.
ID: 26247 | Bouwkundig element
Rostijnestraat 4 (Gent)
Hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk via een ijzeren toegangshek. Boerenwoning van het dubbelhuistype met vijf traveeën onder zadeldak, gedateerd 1884.
ID: 18694 | Bouwkundig element
Sint-Pietersaalststraat 116 (Gent)
Alleenstaand burgerhuis met omhaagde tuin en ijzeren toegangshek. Dubbelhuis van drie traveeën met twee bouwlagen onder mansardedak, daterend uit tweede helft 19de eeuw.
ID: 26223 | Bouwkundig element
Veurestraat 42 (Gent)
Ver achterin gelegen alleenstaand landhuis aan de oever van de Leie gelegen en toegankelijk via een door hagen afgezoomde weg met ijzeren toegangshek tussen vierkante gemetselde hekpijlers en bekronende lantarens. Herenhuis van acht traveeën met twee bouwlagen onder mank zadeldak met zijaandaken. Omringend park met rechts bij de ingang behouden 18de-eeuws hoevetje, heden gebruikt als garage. Aan de oever van de Leie gelegen, oorspronkelijk beraapt, heden volledig begroeid tuinpaviljoentje van circa 1800 onder tentdak.
ID: 200725 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Visitatiestraat (Gent)
Het Campo Santo is gelegen op de noordelijke helling van de Kapelleberg, een stuifzandheuvel. De oprichting van het Campo Santo is te danken aan pastoor Van Damme. Op 8 december 1847 werden zowel de nieuwe parochiekerk, toegewijd aan Heilige Amandus en Heilige Jozef, als het kerkhof ingewijd. Het huidige kerkhof met zijn aanzienlijke omvang en onregelmatige begrenzingen is het resultaat van verschillende uitbreidingen. Het geheel is volledig omheind of ommuurd en voorzien van verscheidene hekken, wat de begraafplaats het typisch gesloten karakter verleent. Het heuvelachtige reliëf en de kapel op de heuveltop maakt de begraafplaats tot een bijzonder landschappelijk geheel.
ID: 26940 | Bouwkundig element
Vroonstalledries 60 (Gent)
Barokke parochiekerk van bak- en zandsteen opgetrokken in 1683-87 ter vervanging van de vroegere kerk. Circa 1903 verlenging van het schip met vier traveeën met reconstructie van de westelijke voorgevel, toevoeging van twee zijkapellen en een nieuwe sacristie, onderbrenging van de nieuwe doopkapel naast het portaal naar ontwerp van architect Van Hoecke. Ingeplant ten oosten van de dries met omringend kerkhof afgesloten met een haag. Het kerkhof bewaart een collectie van 19de- en 20ste-eeuwse graftekens. Tegen de haag zeven statiën van de bedevaartweg van Sint-Catharina en de Heilige Marculphus, daterend van 1915.
ID: 308472 | Landschappelijk geheel
Geraardsbergen, Ophasselt, Schendelbeke (Geraardsbergen), Hemelveerdegem (Lierde)
Het Moenebroek is een smalle vallei, ingesloten tussen hoger gelegen akkergronden. Het historisch halfopen landschap wordt gekenmerkt door natte graslanden, bronnen en kwelzones, moerasbosjes, ruigtes, een kleine valleisteilrand met daarop (trage) wegen en losse bebouwing die parallel aan de vallei liggen. De landbouwgebieden hogerop zijn merkelijk droger en worden in het noorden van het gebied veelal in gebruik genomen als akker. In het zuiden komen vooral graslanden voor, afgesloten door hagen en houtkanten.
ID: 8686 | Bouwkundig element
Gapenberg 13 (Geraardsbergen)
Alleenstaand herenhuis met tuin. Van de straat gescheiden door middel van een haag en ijzeren hek tussen gecementeerde pijlers.
ID: 21708 | Bouwkundig element
Gemeentestraat 11 (Gingelom)
Hoeve met watermolen op de Molenbeek, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Imposante, gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom het rechthoekig erf.