Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 86519 | Bouwkundig element

Windmolen Ter Geest en Ter Zande met machinegebouwen

Waregemstraat 476 (Deerlijk)
Molenerf bepaald door de bakstenen stellingmolen van 1888, de maalderij met stoommachine en schoorsteen van 1898 en de kleine dwarsschuur met wagenhuis. De stenen molen vervangt een in 1888 afgebrande staakmolen. De naam Ter Geest en Te Zande voor de olie- en graanwindmolen is de samenstelling van "Molen Te Zande" – een rond 1888 verdwenen staakmolen, verder naar het westen - en de heerlijkheid "Ter Geest", waaronder de voorganger van de huidige molen ressorteerde. Deze toponiemen verwijzen naar de zandige heuvelrug waarop beide molens gebouwd werden. De volkse benaming Klerksken molen verwijst naar de molenaarsfamilie Declercq die nog steeds eigenaar is. Ter Geest en Te Zande is de laatste van zeven windmolens die rond 1850 in Deerlijk draaiden. De molen en de hoge schoorsteen van de maalderij vormen een baken in het intussen grotendeels verstedelijkt landschap aan de dorpsrand.


ID: 35432 | Bouwkundig element

Brouwerij Colle

Biezestraat 28 (Deinze)
19de-eeuwse gebouwen ingeplant tegenover elkaar en straat in omhaagd erf. Bakstenen brouwerswoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met één klimmende dakkapel en een klokkenstoel. Rechts aangebouwde voormalige brouwerij met witgeschilderde gevel onder doorlopend zadeldak. Tegen het brouwershuis aan de straat aangebouwde witgeschilderde kapel met spitsboogdeur. Ertegenover, grote dwarsschuur van negen traveeën onder zadeldak met in rechter zijgevel gevelsteentje met jaartal 1858.


ID: 35062 | Bouwkundig element

Brouwerij Braet

Camille Van der Cruyssenstraat 30-32 (Deinze)
Voormalige brouwerij Braet (1874-1914). Woonhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Gesplitst in twee woningen, voorzien van nieuwe gevelbekleding met behoud van oorspronkelijk volume.


ID: 35067 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Cyriel Buyssestraat 1 (Deinze)
Burgerhuis van twee bouwlagen met zadeldak, heropgebouwd circa 1911 in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Rechts van het huis ijzeren hek, toegang tot de nog bestaande remises en paardenstallen van de voormalige brouwerij.


ID: 35074 | Bouwkundig element

Herenhuis en cichoreibranderij Buysse-Loveling

Cyriel Buyssestraat 38, 32A (Deinze)
Herenhuis daterend van 1805; zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bedrijfsgebouwen heringericht en gebouwd in 1871. De oprichting van de cichoreifabriek alhier dateert van 1865. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken.


ID: 38235 | Bouwkundig element

Brouwerij De Muynck

Damstraat 108-110 (Deinze)
Voormalige brouwerij De Muynck, stopgezet in 1915. Voormalig brouwershuis met vernieuwde voorgevel doch oudere kern (19de eeuw ?) nog zichtbaar in de linker zijpuntgevel met vlechtingen en gedichte oculus en de geprofileerde band onder de kroonlijst van de gewitte achtergevel.


ID: 38095 | Bouwkundig element

Landbouwstokerij

du Boisdreef 1-2 (Deinze)
Voormalige landbouwstokerij, begin 19de eeuw eigendom van baron du Bois, van het kasteel van Ooidonk, en later van graaf t' Kint de Roodenbeke die de stokerij stopzette in 1868.


ID: 38198 | Bouwkundig element

Stoommaalderij De Volder

Gentsesteenweg 53 (Deinze)
Stoommaalderij, opgericht circa 1883. Twee grote gebouwen van elk zeven verdiepingen met elkaar verbonden door een gietijzeren passerelle op de bovenste bouwlaag. Het maalderijgebouw is een rechthoekige blok van drie op negen traveeën. Het silogebouw aan de Leie telt zes en acht traveeën. Bewaard ketelhuis, aangebouwd bij het maalderijgebouw en de administratieve afdelingen. Tussen het maalderijgebouw en de nu in onbruik geraakte administratieve gebouwen is later een overdekte hal gebouwd overspannen met een Polonceauspant.


ID: 38002 | Bouwkundig element

Tabaksfabrieken N.V. Van der Cruyssen

Kaaistraat 6 (Deinze)
Tabaksfabriek opgericht in 1872 door P.L. Van der Cruyssen uit Nevele waar zijn broer in dezelfde periode eveneens een tabaksfabriek oprichtte.


ID: 35091 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Kerrebroek 27 (Deinze)
Blauwgeschilderde dorpswoning en aangebouwde maalderij.