Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

444 resultaten


ID: 200137 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve en Pitsaermolen

Spikkaertstraat 44 (Landen)
Het huidige complex dateert van 1861-63 met uitzondering van het woonhuis dat van 1882 dateert. Het nu verdwenen onderslagrad dateerde van 1900 en werd verwijderd in 1982.


ID: 305514 | Bouwkundig element

Pomp- en zuiveringsgebouw

Abdijstraat (Leuven)
Het pomp- en filtergebouw in neotraditionele stijl werd in 1931 opgetrokken in opdracht van de vroegere Nationale Maatschappij der Waterleidingen of de huidige Watergroep. De pomp- en zuiveringsinstallatie werd gerealiseerd volgens de plannen van ingenieur J. Morsaint. Deze voorziening kreeg een in de omgeving passend architecturaal kader ontworpen door architect A. Van Moer. De technische installatie werd geleverd door de machinefabrieken Gebr. Stork & Co en Heemaf (Hengelosche Electrische en Mechanische Apparaten Fabriek), beide gevestigd in het Nederlandse Hengelo, waarvan de betrokken ingenieurs worden vermeld op de gevelsteen.


ID: 206581 | Bouwkundig element

Hoogmaalderij Hungaria nv

Baron D'Eynattenstraat 2-6, Engels Plein 13-17, Vaartkom 29-37 (Leuven)
Graanverwerkend bedrijf, U-vormig ingeplant rondom een binnenkoer omvatte het gebouwen voor ontvangst, kuisen, drogen, onderbrengen van de graangewassen, de eigenlijke molen, magazijnen en burelen en een laad- en losinstallatie.


ID: 305522 | Bouwkundig element

Pompstation en verzamelput

Broekstraat 150 (Leuven)
Op het terrein van de Watergroep gelegen langs de Broekstraat, zijn een loods en een achthoekig paviljoen uit 1890 bewaard. Ze werden opgericht als pompstation en verzamelput door de Waterleiding-Exploitatiemaatschappij van Rotterdam.


ID: 125406 | Bouwkundig element

Eerste stadsomwalling

Brusselsestraat 69, Handbooghof, Kapucijnenvoer 35, Karel van Lotharingenstraat 14-24, 25, Lei 19, Pater Damiaanplein 9, Redingenstraat 4, Tiensestraat (Leuven)
De eerste stenen omwalling van Leuven dateert wellicht uit begin 13de eeuw.


ID: 200079 | Bouwkundig element

Kaapstander

Engels Plein (Leuven)
Gietijzeren bak die het aandrijfmechanisme bevat en waarvan enkel het deksel zich boven het maaiveld bevindt.


ID: 302560 | Bouwkundig element

Sint-Geertruidabdij en omgeving

Halfmaartstraat, Karel van Lotharingenstraat, Mechelsestraat, Sint-Geertruiabdij, Vaartstraat (Leuven)
De site van de voormalige Sint-Geertruiabdij beslaat een rechthoek van circa 150 op 120 meter, ingesloten door de Mechelsestraat, de Halfmaartstraat, de Vaartstraat, de Karel van Lotharingenstraat en de Dijle.


ID: 206582 | Bouwkundig element

Woon- en pakhuis

Havenkant 30-32, Stapelhuisstraat 4 (Leuven)
In oorsprong een onderdeel van de urbanisatie die de Stad Leuven vanaf 1754 doorvoerde in het gebied rondom de Vaartkom, quasi vrijstaand rechthoekig volume met voorgevel aan de Havenkant en muurafsluiting aan de Stapelhuisstraat.


ID: 42490 | Bouwkundig element

Sluismolen

Sluisstraat (Leuven)
Volgens M. Tits is de Sluismolen één van de oudste Leuvense molens: hij werd begin 12de eeuw opgetrokken door Roelof Bocart en Wilmar Althers, in opdracht van de toenmalige hertog.


ID: 200130 | Bouwkundig element

Waterpoort De Grote Spui

Tervuursevest (Leuven)
Het sluizencomplex werd in 1365 opgericht als bekroning van de bouw van de tweede stadsomwalling, vanuit de Tervuursevest zijn de sluizen gedeeltelijk verborgen achter een lage bakstenen muur, het sluizensysteem bestaat uit vier bogen met houten sluisdeuren.