Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 33708 | Bouwkundig element

Hoeve

Rijvers 58 (Lievegem)
Boerenerf met ijzeren toegangshek in de haag die het voorerf afsluit. Zuidelijk georiënteerd boerenhuis van zes uit de 18de eeuw. Verankerde, gewitte bakstenen lijstgevel op gepikte plint.


ID: 33711 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Rostraat 6, 6A (Lievegem)
Deels omgrachte hoeve met voorin gelegen boerenburgerhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak van 1865. Over de walgracht: gietijzeren voetgangersbrugje met leuningen en hekje en een brede gekasseide brug met gietijzeren leuningen en openzwaaiend hek aan zuilvormige ijzeren hekpijlers. Voortuin links opzij afgesloten door ijzeren hekwerk.


ID: 33717 | Bouwkundig element

Heilige Jozefkapel

Stoktevijver (Lievegem)
Neogotische rechthoekige bakstenen wegkapel met driezijdige sluiting onder zadeldak, gebouwd in 1888 door de familie Maenhout-Vindevogel.


ID: 33311 | Bouwkundig element

Kapel Nood zoekt Troost

Stuiver (Lievegem)
Kapel ingeplant op de splitsing met de dreef naar de achterin gelegen hoeven. Heden geschilderde bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder overstekend afgewolfd zadeldak met klokkenstoel, ingewijd in 1911.


ID: 33312 | Bouwkundig element

Hoeve Goed te Zoetendale

Stuiver 43-44 (Lievegem)
Oorspronkelijk omgracht pachthof van de abdij van Zoetendale, gesticht in 1215 te Maldegem, vermoedelijk opklimmend tot de 13de eeuw. Achterin gelegen woonhuis met mooie toegangsdreef van rode beuken en omhaagde voortuin. Voormalige grote schuur onder zadeldak (nu bij nummer 43).


ID: 33552 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Vaartstraat (Lievegem)
Witgekalkte Onze-Lieve-Vrouwekapel uit eind 18de eeuw met rondboogvormige vleugeldeur met waaier en getoogde zijvensters.


ID: 33320 | Bouwkundig element

Schuur met stallen en wagenhuis

Weststraat 45 (Lievegem)
Bakstenen schuur met stallen en wagenhuis onder één zadeldak, in omhaagde boomgaard, toegankelijk via fraai ijzeren hek aan gietijzeren zuilen.


ID: 131580 | Landschappelijk element

Kapelboom Bevende Hazelaar

Wittemoer (Lievegem)
In het Meistraatje, een zandweg van Oostmoer naar de Lembeekse bossen, bevindt zich de kapel van de ‘Bevende Hazelaar’, een houten boomkapelletje dat tegen de stam van een lindeboom werd bevestigd. Volgens de legende vond op deze plaats de zoon van Filips Van Kleef de dood. De aanvoerder van de Gentenaars in de strijd tegen Maximiliaan van Oostenrijk werd gedood of vermoord en in het geheim begraven. Een boom moest de plaats aanduiden. Na 500 jaar is het nog steeds een bedevaartsoord met processie in de meimaand. De oude lindeboom ging in 2005 tegen de vlakte en werd kort daarop vervangen door een nieuw exemplaar. De boomkapel werd opnieuw opgehangen bij de jonge lindeboom.


ID: 33721 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Zandstraat 2 (Lievegem)
Alleenstaand burgerhuis met ondiepe voortuin afgesloten door sierlijk ijzeren hekwerk. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, gebouwd circa 1890. Houten gevelkapelletje tegen de rechtse hoekpenant.


ID: 47407 | Bouwkundig element

Boskapel

Boskapelstraat (Lille)
Baksteenbouw op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder vooraan overkragend zadeldak, opgericht door de familie Wuyts in 1875.