Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 42616 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Helen-Bosstraat (Linter)
De octogonale kapel vormt een goed bewaard voorbeeld van een neoclassicistische bedevaartkapel, gebouwd in het vierde kwart van de 18de eeuw, naar ontwerp van Jan Lowet.


ID: 70252 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Belle-Weeden hoeve en knotlinde met boomkapel

Broekstraat 11, Lostraat (Lo-Reninge)
Historische hoeve als site met drie losse bestanddelen en omwalling reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Witgeschilderde bakstenen volumes onder pannen zadeldaken. Het boerenhuis vormt een erg imposant volume met steile dakhelling, mogelijk met 17de-eeuwse kern. Voormalige erftoegang geflankeerd door knotlindes met boomkapelletje.


ID: 70188 | Bouwkundig element

Wegkapel

Burgweg (Lo-Reninge)
Wegkapel circa 1956 door de gemeente heropgericht na sloping van de kapel op het kruispunt van de Burgweg en de Vaartstraat iets verderop. Witgeschilderde kapel op rechthoekig grondplan, onder leien tentdak.


ID: 70193 | Bouwkundig element

Machuutskapel

Burgweg (Lo-Reninge)
De kapel dateert in zijn huidige vorm van 1932, doch gaat terug op een veel oudere kapel die tijdens de Franse periode afgebroken werd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zou de kapel opnieuw vernietigd zijn, waarna ze in 1930 heropgebouwd werd, wat min of meer overeenkomt met de jaaraanduiding 1932 op de kapel.


ID: 70189 | Bouwkundig element

Tempeliershoeve

Burgweg 18 (Lo-Reninge)
Historische hoeve, waarvan de site nog steeds gekenmerkt wordt door een structuur met nog grotendeels omwald opperhof ten oosten en een niet omwald neerhof ten westen ervan. De toegang tot het opperhof wordt voorzien door een dubbele boogbrug met een korfbogige poortdoorgang met links houten kapelletje met Mariabeeldje. Het opperhof wordt gemarkeerd door het boerenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw met haaks een laag stalletje onder zadeldak. Achter het boerenhuis eenledig bakhuis van circa 1891. Ten westen, verhard neerhof met L-vormige stal- en schuurvleugel.


ID: 70191 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve en wegkapel met knotlindes

Burgweg 56 (Lo-Reninge)
Klein hoevetje aan de bocht van de weg. Naar de straat gericht huis van 1931 confer aanduiding in gele baksteen in de linker zijgevel en mutatieschets. Aan de straat, wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-van-Troost, beschaduwd door twee knotlindes. Volgens het kadaster werd de kapel circa 1910 opgericht.


ID: 70254 | Bouwkundig element

Kapellen in de kerkhofmuur

Dorpplaats (Lo-Reninge)
Kapellen in de kerkhofmuur, in hun huidige vorm uit de jaren 1920, doch teruggaand op vooroorlogse exemplaren.


ID: 301858 | Bouwkundig element

Dorpskom Reninge

Dorpplaats, Ieperstraat, Lostraat, Peperstraat, Sint-Maarten, Zwartestraat (Lo-Reninge)
De dorpskom van Reninge wordt sterk bepaald door de oorlogsschade van de Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende wederopbouw. Na de Eerste Wereldoorlog worden zowel de kerk, de pastorie als het gemeentehuis heropgebouwd naar ontwerp van de Oostendse architecten Charles Pil en Henri Carbon.


ID: 70266 | Bouwkundig element

Mariakapel van 1832

Halve Reningestraat (Lo-Reninge)
Bij de erfoprit naar het huis aan nummer 7 staat een kleine Mariakapel van 1832. De kapel is een verankerd geelbakstenen volume op rechthoekige plattegrond, afgedekt door een zadeldak. De puntgevel is aan de straatzijde uitgewerkt met een topstuk bekroond door een smeedijzeren kruis.


ID: 70273 | Bouwkundig element

Klooster der zusters annuntiaten met lagere school

Ieperstraat 7, 7A (Lo-Reninge)
In kern 19de-eeuws gebouw in voortuin. Vernieuwde hoge tuinmuur met portaal onder zadeldak, korfboogpoortje waarboven Marianis. Achterin gelegen, lange kloostervleugel van twee bouwlagen onder pannen zadeldak met klokkentorentje. Achter dit klooster, aan de Peperstraat gelegen klassenvleugel uit de jaren 1920.