Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

391 resultaten


ID: 131672 | Landschappelijk element

Gemengde knotbomenrij

Plankerweg (Voeren)
De gemengde knotbomenrij staat op de perceelsgrens tussen twee weilanden. Ze bestaat uit een schietwilg met omtrek 452 cm, een gewone haagbeuk met omtrek 168 cm en twee gewone haagbeuken met omtrek 146 cm en 168 cm en een geknotte es met omtrek 392 cm. De knothoogte van de bomen bedraagt 200 cm.


ID: 131683 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Plankerweg (Voeren)
De kaphaag van haagbeuk staat op de perceelsgrens van een weiland. De geknotte haagbeuken hebben een omtrek van respectievelijk 243 cm, 132 cm en 216 cm. Daarnaast komt ook een veldesdoorn voor met omtrek 108 cm. De kaphaag is een relict van een grotere kaphaag. De kaphaag heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 131687 | Landschappelijk element

Kaphaag met knothaagbeuk op talud

Plankerweg (Voeren)
De kaphaag staat op een talud op de perceelsrand tussen weilanden. De knothaagbeuken hebben omtrekken tussen 250 cm en 500 cm. Knotbomen en opgaande bomen van zomereik komen voor naast zoete kers, meidoorn, gewone hazelaar, opgaande es en hakhout van gewone esdoorn.


ID: 131782 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs holle weg Reesberg

Reesberg (Voeren)
De houtkant is aangeplant op het talud van de holle weg Reesberg. De struiken en bomen zijn geplant met als functie het voorkomen van erosie. Het hakhout werd gebruikt als brand-, ambachts-, bouw- en geriefhout en loofvoedering. De gemengde houtkant bestaat uit opgaande bomen van zomereik, gewone haagbeuk, tweestijlige meidoorn, eenstijlige meidoorn, opgaande bomen en hakhout van gewone es, hulst, zoete kers, sleedoorn, roos en wilde lijsterbes. De holle weg staat reeds vanaf de Ferrariskaart ingetekend. Ook op latere kaarten zoals Vandermaelen en de reeksen topografische kaarten staat deze holle weg steeds gekarteerd.


ID: 131726 | Landschappelijk element

Houtkant op talud

Roodbos, Rozengaerden (Voeren)
De gemengde houtkant staat op perceelsgrenzen tussen landbouwpercelen. Het noordelijk deel van de houtkant is midden de 19de eeuw een oude bosgrens, zie kaart van Vandermaelen. Tussen de kaarten van 1904 en 1939 verdwijnt het bos ten voordele van akkers en weilanden. De zuidelijke houtkant is op de Vandermaelenkaart reeds een beplante perceelsgrens tussen landbouwpercelen, dit beeld blijft op latere kaarten behouden. De houtkant bevat relicten van een kaphaag van haagbeuk. Knotbomen van es en zomereik komen voor, samen met gewone hazelaar, meidoorn en hulst. De houtkant werd aangelegd als erosiebestrijding en voor houtproductie.


ID: 131735 | Landschappelijk element

Twee gemengde houtkanten

Roodbos (Voeren)
De gemengde houtkanten zijn aangeplant als perceelsbeplanting bij graslanden. De beplantingen fungeerden vroeger als veekering, houtwinning voor loofvoedering, brand- en geriefhout. Het betreft hier historische houtkanten die reeds op de kabinetskaart van de Ferraris aanwezig waren. De houtkanten werden ook ingetekend op de 19de-eeuwse topokaarten. Er komen knotbomen van gewone es voor, en hakhout van gewone haagbeuk en gewone hazelaar.


ID: 131736 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Roodbos (Voeren)
De oude kaphaag is aangeplant als perceelsbeplanting bij graslanden. De beplantingen fungeerden vroeger als houtwinning voor loofvoedering, brand- en geriefhout. Het betreft hier een historische kaphaag. Omwille van de ouderdom van de bomen kan worden aangenomen dat het zuivere vertegenwoordigers zijn deze soort en het een genenreservoir betreft. Op de kabinetskaart van de Ferraris was op deze plaats een lijnvormige beplanting aanwezig. Deze werd ook ingetekend op de 19de eeuwse topokaarten. De zeer oude kaphaag heeft onregelmatige plantafstanden. Het is een van de oudste en dikte kaphagen in de regio. De bomen hebben mooie representatieve groeivormen en zijn beeldbepalend. De haag wordt geklepeld (2010) en krijgt daardoor het uitzicht van een scheerhaag.


ID: 131758 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs holle weg

Roodbos (Voeren)
De gemengde houtkant bevindt zich deels op het talud van een holle weg en deels op een oude bosgrens. De holle weg en het bos zijn reeds op de midden 19de eeuwse kaart van Vandermaelen te zien. Het bos blijft tot de kaart van 1939 duidelijk herkenbaar aanwezig. Op de kaart van 1969 is het bos gerooid en omgezet in landbouwgebied. De houtkant volgt de oude bosgrens. De holle weg blijft al die tijd ongewijzigd weergegeven op de kaarten. In één van de perceelshoeken staat een hoekboom, een opgaande eik met omtrek 201 cm (gemeten op 150 cm). De houtkant bestaat onder meer uit zes zware struiken van rode kornoelje, hakhout van gewone hazelaar en gewone esdoorn, knotbomen van gewone haagbeuk als relict van een zeer oude kaphaag. De houtkant werd aangeplant als erosiebestrijding en in functie van houtproductie.


ID: 132190 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Rullen (Voeren)
De kaphaag van haagbeuk bevindt zich op de perceelsgrens van enkele graslanden. De bomenrij bestaat uit zes stuks, heeft een mooie representatieve groeivorm en is een beeldbepalend object.


ID: 132192 | Landschappelijk element

Kaphaag van haagbeuk

Rullen (Voeren)
De beeldbepalende kaphaag van haagbeuk bevindt zich op een oude perceelsgrens. Er is een bijmenging met opgaande gewone essen, eenstijlige meidoorn en sleedoorn.