Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1592 resultaten


ID: 135387 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Oude Kale, Vinderhoutse Bossen en Slindonk

Landegem, Merendree (Deinze), Drongen (Gent), Lovendegem, Vinderhoute (Lievegem)
De waterloop de Oude Kale en het alluviale meersengebied rond de waterloop wordt omringd door een bulkenlandschap waar kleinschaligheid typerend is. Delen van de kleinschalige dorpskern van Vinderhoute en de driesgehuchten Slindonk, Heystedries en Drieselken en het gehucht Luchteren bevinden zich binnen de afbakening van het kouter- bulkenlandschap. Vaak liggen ze op de overgang van de bulken naar open field (een kouter of een akkercomplex op de hoger gelegen gronden). Merendree telt twee kasteeldomeinen aan de Oude Kale. Typerend voor de Gentse buitengordel is de aanwezigheid van verschillende clusters van kasteeldomeinen, zoals te Vinderhoute, Drongen, Luchteren en Mariakerke. In het gebied zijn verschillende elementen van bouwkundig erfgoed aanwezig, vnl. boerderijen, landelijke bewoning, een windmolen, kapellen.


ID: 35420 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Alsemweg 12 (Deinze)
Hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw met losse bestanddelen rondom boomgaard, gelegen aan dezelfde aardeweg als nummer 11. Ten noorden van de hoeve, verscheidene plassen. Afgesloten met meidoornhaag en ijzeren hek aan dito pijlers. Ruime boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Groot bakhuis van het samengestelde type. Ruime dwarsschuur met gewitte gevels op gepikte plint onder zadeldak.


ID: 35027 | Bouwkundig element

Hof ten Rietgaver

Biebuyckstraat 15 (Deinze)
Huidige hoeve met losse bestanddelen op boomgaard. Dwarsschuur met stallen onder zadeldak met mestvaalt ervoor, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ten noordwesten in boomgaard, bakhuis van het samengestelde type.


ID: 35030 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Biebuyckstraat 23 (Deinze)
Hoeve in boomgaard, haaks ingeplant ten opzichte van de straat. Aan de straatkant afgesloten door haag en ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers, rechts met niskapelletje.


ID: 35428 | Bouwkundig element

Hoeve

Biezestraat 22 (Deinze)
Hoevetje verscholen achter boomgaard. Boerenwoning met witgekalkte gevel op gepikte plint met drie houten kruiskozijnen, half beluikt, en deurtje in groengeschilderde omlijsting. Eiken moerbalk gedateerd 1792.


ID: 35430 | Bouwkundig element

Hoeve

Biezestraat 24 (Deinze)
Hoeve, gelegen aan een onverhard zijpad van de straat. Ten noorden, in boomgaard, boerenwoning; naar verluidt eertijds gedateerd in de jaren 1780. Gecementeerde gevel met schijnvoegen op gepikte plint onder zadeldak.


ID: 38229 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Blauwpoortstraat 1 (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen, erf eertijds toegankelijk via een ijzeren hek. Ten noorden, woonhuis van zeven traveeën onder licht overstekend zadeldak, in kern opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 35200 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Boerestraat 26 (Deinze)
Voormalig boerenhuisje, gelegen ten westen in boomgaard en vermoedelijk daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 35437 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Broekstraat 10 (Deinze)
Mooie hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd in L-vorm op boomgaard en afgesloten met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers, links met niskapelletje. Gelegen aan verbrede gracht in straatbocht. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak; 1730 gedateerde balk. Ten oosten, dwarsschuur onder pannendak en ten noorden, stal.


ID: 35441 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Diepestraat 10 (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen in boomgaard, gegroepeerd in L-vorm. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak; binnenin 1777 gedateerd. In linker zijgevel zoldervenstertje met erboven beglaasde muurnis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Ten zuiden, grote dwarsschuur parallel aan de straat afgedekt met zadeldak.