Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

444 resultaten


ID: 206583 | Bouwkundig element

Maalderijen J. Vandenbergh en nv Dijlemolens

Vaartkom 39-45 (Leuven)
Industrieel complex dat het volledige bouwblok beslaat met onder meer silotoren, magazijn en kantoren, maalderijgebouwen, gebouwd in 1935 met uitbreidingen in 1941, 1946 en laad en losinstallatie van 1952.


ID: 306354 | Bouwkundig element

Duiker onder het kanaal Leuven-Dijle

Wijgmaalsesteenweg (Leuven)
De duiker die de Leibeek onder het kanaal Leuven-Mechelen door stuurt werd volgens onderzoek van E. Willekens aangelegd in 1750, op het moment dat het kanaal Leuven-Dijle gegraven werd.


ID: 301170 | Landschappelijk geheel

Dal Kleine Nete

Lier (Lier), Kessel (Nijlen), Emblem (Ranst)
Het dal van de Kleine Nete vormt een relict van een oorspronkelijk veel uitgestrekter beemdenlandschap in de vallei van een Kempense laaglandbeek.


ID: 300030 | Landschappelijk element

Omleidingskanaal van de Nete en de Wandeling

Anton Bergmannlaan, Antwerpsestraat, Baron Opsomerlaan, Frederik Peltzerstraat, Gaslei, Kanunnik Davidlaan, Sluislaan, Spuilei, Stadsvest, Van Boeckellaan (Lier)
De afleidingsvaart of het omleidingskanaal van de Nete werd in 1860 gegraven ten westen van Lier. De afleidingsvaart wordt afgezoomd door een bebost talud of een bomenrij en het jaagpad.


ID: 102671 | Bouwkundig element

Mosdijk

Mosdijk (Lier)
Gelegen op de rechteroever van de Nete tussen de Aragon- en de Predikherenbrug.


ID: 10657 | Bouwkundig element

Sashuis Groot Spui

Oever (Lier)
Gebouwd naar aanleiding van het graven van een verbinding tussen Grote en Kleine Nete in 1426. Hierbij werden twee sluizen aangebracht, waaronder het Groot Spui.


ID: 200176 | Bouwkundig element

Watermolen Geensmolen

Molenstraat 20 (Linter)
Hoeve met boerenwoning, stallen en schuur in los verband en een watermolen met een vroeg 18de-eeuwse kern, sluiswerk en oliestampkot en die in de 19de eeuw op zeer evenwichtige wijze werd uitgebouwd en aangepast.


ID: 70243 | Bouwkundig element

Schutsluis met overlaat en ophaalbrug

Fintele (Lo-Reninge)
Zogenaamde Fintelesas, geheel van schutsluis en bovenliggende balansbrug met bovenbouw met parallel hieraan een keersluis met meerdere beweegbare keringen gelegen in het gehucht de Fintele ter hoogte van de samenvloeiing Lovaart en IJzer. In oorsprong teruggaand tot 1827. Net voor de capitulatie van 28 mei 1940 blazen de Belgische troepen om tactische redenen de schut- en keersluis op. In 1943 wordt het sluizencomplex opnieuw herbouwd.


ID: 70109 | Bouwkundig element

Slopgatsluis en Slopgathevel

Rabbelaresteenweg (Lo-Reninge)
Geheel van schutsluis met bovenliggende segmentboogvormige bakstenen brug en hevel gelegen ter hoogte van de samenvloeiing van de Lovaart en de Slopgatvaart.


ID: 70237 | Bouwkundig element

Hevel of siphon van de Sint-Machuitsbeek onder de Lovaart

Vaartstraat (Lo-Reninge)
Hevel of siphon van de Sint-Machuitsbeek onder de Lovaart, op de kaarten van het Militair Cartografisch Instituut van 1883 en 1899 respectievelijk. aangeduid als "Siphons" en "Siphons Kellenaersbrug".