Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1874 resultaten


ID: 1996 | Bouwkundig element

Paviljoen De Notelaer

Notelaerdreef 8 (Bornem)
Paviljoen of belvedère met herberg en woning voor de schippersfamilie op de beneden- en tussenverdieping. Gelegen tegen de Scheldedijk en opgetrokken in 1791-1794 naar ontwerp van de Franse hofarchitect Ch. De Wailly.


ID: 133012 | Landschappelijk element

Eikendreef

Schoonaardestraat (Bornem)
De Schoonaardestraat is een gekasseide weg met aan beide zijden een bomenrij. De dreef is deels aangeplant met opgaande eiken. Het tweede deel bestaat uit lindebomen. De bomen zijn met een plantafstand van ca. 9 m aangeplant en zijn voorzien van een hoog opgesnoeide takvrije stam.


ID: 133013 | Landschappelijk element

Lindendreef

Schoonaardestraat (Bornem)
De Schoonaardestraat is een gekasseide weg met aan beide zijden een bomenrij. De dreef is deels aangeplant met opgaande linden. Het eerste deel bestaat uit eikenbomen. De bomen zijn met een ruime plantafstand aangeplant en de jonge bomen worden voorzien van een hoog opgesnoeide takvrije stam.


ID: 2002 | Bouwkundig element

Kasteel d'Ursel

Wolfgang d'Urselstraat 7 (Bornem)
Dubbel omgracht kasteel, met in 1981 heraangelegde, omringende Franse tuinen en parkbos ten noorden.


ID: 307722 | Landschappelijk element

Bevekomsestraat

Bevekomsestraat (Boutersem)
De Bevekomsestraat vertrekt in het centrum van Honsem om vervolgens tussen uitgestrekte akkers te lopen richting de grens met Waals-Brabant. Voorbij de hoeves wordt de weg een kasseiweg in Tiense kwartsiet die recent werd heraangelegd tussen parallelle betonboorden. Ter hoogte van het kruispunt met de deels gekasseide Overhemstraat snijdt de weg zich dieper in op het plateau en krijgt het karakter van een holle weg. De weg werd vermoedelijk gekasseid in de eerste helft van de 20ste eeuw waarbij er voorrang gegeven werd aan het kruispunt met de Overhemstraat dat erosiegevoelig was omwille van de holle weg.


ID: 307698 | Landschappelijk element

Kasseiweg Hertenstraat

Hertenstraat (Boutersem)
De Hertenstraat is een kasseiweg aangelegd in Tiense kwartsiet met een licht bolrond profiel van circa 3m en is langs weerszijden begrensd door boordstenen in Petit Granit. De holle kasseiweg maakt deel uit van het netwerk aan vaak holle wegen die de uitgestrekte akkers op het plateau doorkruisen en de verbinding maken tussen de verschillende dorpen en gehuchten.


ID: 307720 | Landschappelijk element

Kasseiweg Kattestraat

Kattestraat (Boutersem)
De Kattestraat werd recent heraangelegd met kasseien in Tiense kwartsiet tussen parallelle betonboorden. De weg kruist de Tiense baan en snijdt zich als holle weg dieper in het plateau in tussen taluds met opgaande bomen en hakhout. De kasseiweg daalt af naar de beekvallei van de Velp en volgt daarbij de natuurlijke rand van het plateau.


ID: 307703 | Landschappelijk element

Kasseiweg Keizerstraat

Keizerstraat (Boutersem)
De Keizerstraat in Vertrijk is een 880m lange kasseiweg door een zacht glooiend landbouwgebied. Het tracé is een onderdeel van een langere historische verbindingsweg tussen Lovenjoel en Vertrijk.


ID: 300797 | Landschappelijk element

Park van het Hof van Kerkom

Kerkstraat 8-12, 10A, 12A (Boutersem)
Het historische Hof van Kerkom bestaat uit een landhuis met ten noorden aansluitend de bijhorende hoeve, omgeven door park in landschappelijke stijl van circa 6 hectare, aangelegd in 1830-1840; het hof werd een verbouwd in 1878 tot kasteel en uitgebreid na 1902; het park werd aanzienlijk uitgebreid en heraangelegd rond 1880; tij­dens de Eerste We­reld­oorl­og her­aangelegd naar ontwer­p van J. Galoppin.


ID: 41588 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Kwabeek

Kwabeekstraat 4-6, Neervelpsestraat 1, 11 (Boutersem)
Kasteel in de kern opklimmend tot 1718, verschillende malen aangepast in de loop van de 19de eeuw en eclectisch verbouwd na 1922; kasteel met aanhorigheden omgeven door park van 16,5 hectare, in oorsprong hooghof-neerhof met watermolen en molenvijver; klassieke 18de-eeuwse dalbodemsite, heraangelegd in vroeg-landschappelijke stijl rond 1830-1835; heraanleg rond 1900 in laat-landschappelijke stijl; sinds 1980 gemeentelijk eigendom.