Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

596 resultaten


ID: 39973 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Saffelbergkapel omgeven door linden

Saffelbergstraat (Lennik)
De stichting van de kapel gaat terug tot de 16de eeuw. Deze oude kapel werd circa 1880 vervangen door de huidige neogotische en is een bekende regionale bedevaartkapel.


ID: 130724 | Landschappelijk element

Kapelhof met negen opgaande linden

Saffelbergstraat (Lennik)
Het betreft een neogotische Onze-Lieve-Vrouwkapel of Saffelbergkapel uit 1879-1880 omgeven door lindebomen en ingeplant op een driesprong.


ID: 51710 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Veldkapelletje met opgaande beuken

Kattestraat, Veldekensstraat (Lichtervelde)
Veldkapelletje van 1895 tussen twee rode beuken; verankerde rode baksteenbouw onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); spitsboogdeur; opschrift "Aan O.L.V. uit dankbaarheid 1895".


ID: 133371 | Landschappelijk element

Twee kapellindes bij Onze-Lieve-Vrouw-ter-Muilen

Muilenstraat (Liedekerke)
De kapel van Muilen (Onze-Lieve-Vrouw ter Muylem), gebouwd in 1884 en herbouwd in 1958, staat tussen twee gekandelaarde zomerlindes. De linde ten oosten van de kapel heeft een stamomtrek van 258 cm, de linde ten westen een omtrek van 226 cm. Op foto's van begin 20ste eeuw zijn de bomen al te zien. Vermits de kapel heropgebouwd werd in 1958 zijn de lindes de oudste erfgoedelementen van deze site.


ID: 33647 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Lindekenskruis met linden

Grote Steenweg, Korteboeken (Lievegem)
Kruis in een open rechthoekige kapel, schuin ingeplant op de hoek met Korteboeken en geflankeerd door linden. Kruis aangegeven op topografische kaart van 1862, vernietigd in 1918 en heropgericht in 1923.


ID: 33266 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met linden

Hoekje, Kapellestraat (Lievegem)
Door knotlinden omkranst bakstenen kapelletje, opgericht in 1860 onder pastoor Van Dorpe en ingeschakeld in de Sint-Ghislenusommegang.


ID: 131580 | Landschappelijk element

Kapelboom Bevende Hazelaar

Wittemoer (Lievegem)
In het Meistraatje, een zandweg van Oostmoer naar de Lembeekse bossen, bevindt zich de kapel van de ‘Bevende Hazelaar’, een houten boomkapelletje dat tegen de stam van een lindeboom werd bevestigd. Volgens de legende vond op deze plaats de zoon van Filips Van Kleef de dood. De aanvoerder van de Gentenaars in de strijd tegen Maximiliaan van Oostenrijk werd gedood of vermoord en in het geheim begraven. Een boom moest de plaats aanduiden. Na 500 jaar is het nog steeds een bedevaartsoord met processie in de meimaand. De oude lindeboom ging in 2005 tegen de vlakte en werd kort daarop vervangen door een nieuw exemplaar. De boomkapel werd opnieuw opgehangen bij de jonge lindeboom.


ID: 47412 | Bouwkundig element

Sint-Annakapel

Kapelstraat (Lille)
Gelegen op een driehoekig graspleintje, afgezoomd met jonge linden en opgetrokken eind 19de eeuw ter vervanging van een eeuwenoud zaalkerkje.


ID: 47439 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Rooienkapel (Lille)
Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond van vier traveeën en driezijdige koorsluiting, die samen met de aansluitende travee het oudste gedeelte vormt.


ID: 40019 | Bouwkundig element

Kapel Sint-Sebastiaan

Sint Sebastiaanstraat (Linkebeek)
Eenvoudige bakstenen pijlerkapel op rechthoekige plattegrond onder overkragend zadeldakje, gebouwd in de jaren 1970.