Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 134655 | Landschappelijk element

Domein Vreebos

St.-Ferdinandstraat 1 (Lummen)
Parkje in landschappelijke stijl, teruggaand tot het derde kwart van de 19de eeuw, restant van een voor­malig buiten­goed uit het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw.


ID: 22582 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

St.-Sebastiaanstraat (Lummen)
Kleine, gecementeerde en witgekalkte, bakstenen wegkapel.


ID: 135217 | Landschappelijk geheel

Muziekbos-Koekamerbos

Etikhove, Nukerke, Schorisse (Maarkedal), Ronse (Ronse)
Het gebied situeert zich grotendeels in Ronse. Een deel van Louise-Marie, Ten Houte en het noorden van de vallei van de Pauwelsbeek liggen in de gemeente Maarkedal. De afbakening omvat de boskernen ‘Muziekbos’, ‘Sint-Pietersbos’ en ‘Bos ter Eecken’, met het aanliggend halfopen, kleinschalig landschap dat aan deze bossen gerelateerd is. De Muziekberg is een beboste restheuvel, die behoort tot de keten restheuvels van de Vlaamse Ardennen. De heuvels tellen bronbossen, archeologische sites, oude groeves, houtig erfgoed, onverharde wegen,… Verschillende hoeves, gehuchten, landhuizen en molens vormen het belangrijkste bouwkundig erfgoed.


ID: 135395 | Landschappelijk geheel

De Heuvel van Bossenare

Etikhove, Maarke-Kerkem, Nukerke (Maarkedal)
‘De Heuvel van Bossenare’ bevindt zich ten oosten van Etikhove en ten noordwesten van het gehucht Kerkem, centraal in de Vlaamse Ardennen. De vallei van de Nederaalbeek is te herkennen aan de natte graslanden met knotbomen, enkele kleine percelen bos en beekbegeleidende vegetatie. Er komen ook enkele akkers in voor. Het betreft hier een asymmetrische vallei, typerend voor de Vlaamse Ardennen, waarvan de oostelijke dalwand steiler is dan de andere. Ten oosten van de vallei, net erbuiten en aan de rand van de Bossenarekouter, komen enkele grote hoeven voor. De Bossenarekouter, met molen op de top, is een open gebied. De noordelijke en oostelijke flanken van de Bossenareheuvel zijn grotendeels in gebruik als akkerland en bieden een vrij zicht op de noordelijk gelegen vallei van de Maarkebeek en de oostelijk gelegen vallei van de Pauwelsbeek.


ID: 135235 | Landschappelijk geheel

Bos te Rijst

Schorisse (Maarkedal)
Het Bos te Rijst werd vermoedelijk aangeplant op het einde van de 18de eeuw en na de kaalslag tijdens WOI opnieuw bebost tussen de beide wereldoorlogen. Het bos ligt op een naar het westen gerichte helling, die plaatselijk heel steil kan zijn. De Molenbeek vormt de westelijke grens van het bos en wordt gevoed door bronnen die ontspringen op een contactzone tussen zandige en kleiige lagen. Het grootste deel van het bos bestaat uit het Atlantische eiken-essenbos of beukenbos. Bij de bronnetjes en langs de beekjes groeit een karakteristieke bronbosvegetatie. Het bos is omgeven met weiland en akkers. Ten zuidwesten van het bos komen de Kapellen van Annoven voor, een combinatie van een grote wegkapel uit de 19de eeuw met een later toegevoegde ommegang van zeven kleine kapellen ter ere van O.-L.-Vrouw van Zeven Weeën.


ID: 28048 | Bouwkundig element

Mechanische maalderij

Arthur Odevaertstraat 15 (Maarkedal)
Vroegere standplaats van een houten korenwindmolen op teerlingen, vernield in 1914 door de Duitse invallers tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1916 vervangen door een mechanische korenmaalderij. Zijdelings aan de straat palend rechthoekig landelijk industrieel gebouw; baksteenbouw van twee verdiepingen onder schilddak van 1916, nadien achterwaarts uitgebreid.


ID: 27833 | Bouwkundig element

Hoeve met Onze-Lieve-Vrouwekapel

Berkenstraat 39-41 (Maarkedal)
Hoeve naar verluidt voorheen met smidse en tevens voormalige herberg. In U-vorm aaneensluitende gebouwen grotendeels teruggaand tot het tweede kwart van de 19de eeuw, doch wellicht deels oudere kern in woning. Onze-Lieve-Vrouwekapel aan de straat in linker hoek van voortuin, uit het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 27914 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Boigneberg (Maarkedal)
Neogotisch getinte open wegkapel. Eenvoudige rechthoekige bakstenen constructie onder kunstleien zadeldak, gebouwd in 1933.


ID: 27918 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met linden

Borgtstraat (Maarkedal)
Kleine open wegkapel onder drie linden met ingevlochten kruin (huwelijksent). Bakstenen gebouwtje met pannen zadeldak.


ID: 27835 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapelletje

Boskant (Maarkedal)
Eenvoudige, lage en rechthoekige open wegkapel onder pannen zadeldak, vermoedelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw.