Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1307 resultaten


ID: 131631 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vrijheidsboom

Erpedorp (Erpe-Mere)
Op het plein voor de Sint-Martinuskerk werd een jonge opgaande linde aangeplant als vrijheidsboom ter vervanging van een ouder exemplaar dat mogelijk al op de Ferrariskaart (1770-1778) ingetekend staat.


ID: 8242 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dikke Kapel met leilindes

Ommegangstraat (Erpe-Mere)
Barokkapel, 1640 gedateerd op de imposten van de deur, gelegen op een hoogte met omringende lindebomen. Rechthoekige kapel met driezijdige sluiting. Voorheen bepleisterde bak- en zandsteenbouw op hoge afgeschuinde plint.


ID: 130870 | Landschappelijk element

Gekandelaarde schermlinde

Populierenstraat (Erpe-Mere)
Ten zuidwesten van de erftoegang naar de vierkantboerderij in de Populierenstraat, staat aan de overkant van de weg een mooi ontwikkelde linde. De gekandelaarde linde is hier dienstig als schermbeplanting. De linde voorziet, bij het binnenhalen van de oogst, het wachtende ingespannen paard van schaduw.


ID: 131057 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden Doornzele Dries

Evergem (Evergem)
Halverwege de oostelijke helft van Doornzele Dries staan twee gekandelaarde linden. In 2008, op het moment van de inventarisatie, waren de lindes net gesnoeid. Het is niet echt duidelijk waarom deze bomen hier op deze plaats zijn geplant. Gezien hun inplanting, centraal op het grazige deel van de dries, zijn ze echter wel beeldbepalend.


ID: 135220 | Landschappelijk element

Doornzele Dries

Evergem (Evergem), Gent (Gent)
De Doornzeledries vormt het centrum van Doornzele, ontstaan als gehucht rond de dries bij de cisterciënzerabdij van Doornzele (1234-1796). In het drieslandschap zijn het historisch plant- en weiderecht van de omwonenden nog duidelijk herkenbaar.


ID: 33925 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Stoepe met beboomd kapelhof en ommegang

Kapelhof (Evergem)
Rondom de diocesane bedevaartkapel van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid van Stoepe bevindt zich een beboomd kapelhof met ommegang van vijftien bakstenen kapelletjes met de mysteries van Onze-Lieve-Vrouw in terracotta; geschonken na een miraculeuze genezing door J. Van Kerckvoorde in 1731. Bedevaartkerkje opklimmend tot de eerste helft van de 15de eeuw; meermaals vergroot en aangepast.


ID: 130871 | Landschappelijk element

Lindenlaan

Lindenlaan, Marktplein (Evergem)
De Lindenlaan bestaat uit een pas vernieuwd marktgedeelte aansluitend bij de rotonde met twee lijnaanplantingen en een gedeelte met vier lijnaanplantingen.


ID: 130919 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Twee gekandelaarde linden bij veldkapel

Ninoofsesteenweg (Galmaarden)
Twee kapelbomen flankeren op een heuvelrug, Kleienberg genoemd, een veldkapel. Langs de kapel loopt een veldwegen die reeds op de Popp-kaart is ingetekend. Het is een losweg die verbinding maakt tussen de Ninoofsesteenweg en de Hollestraat. Door deze veldweg werd het perceel met het primitieve nummer 924 gesplitst en ontstond er een klein restperceeltje, nu perceel 924C. Dit verloren stukje grond is hier benut om er een veldkapel met kapelbomen op te voorzien. Het zijn twee zomerlindes waarvan alle zijtakken op korte afstand van de stam zijn gekandelaard. De ligging op de heuvelrug maakt van dit erfgoed een landschappelijk mooi gelegen object.


ID: 133465 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlindes

Boechoutestraat 15 (Gavere)
Twee gekandelaarde linden staan bij een dichtgemaakte erftoegang. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier twee linden, waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 226 cm. Het zijn gekandelaarde bomen waarbij het gekapte hout als brand-, gerief, constructiehout en als loofvoedering werd gebruikt.


ID: 36118 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Donatuskapel met linde

Heilige Donatusstraat (Gavere)
Door een linde beschaduwd, gewit bakstenen kapelletje onder pannen zadeldak met rondboognis en Heilige Donatusbeeld achter getralied deurtje.