Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

709 resultaten


ID: 86784 | Bouwkundig element

Villa

Meulebeeksesteenweg 55 (Tielt)
Villa in omhaagde voortuin, gebouwd in 1972 naar ontwerp van architect Ferdinand Vergote (Meulebeke).


ID: 86785 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef-Werkman

Mgr. Van Hovestraat 2 (Tielt)
Gebouwd in 1955-1956 naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt). Eenbeukige zaalkerk onder zadeldak met aan noordzijde aanbouw van twee bouwlagen onder lagere nok, waarvan onderbouw met driezijdige afsluiting. Eenvoudig materiaalgebruik van roodbakstenen parementen. Sobere vormgeving getypeerd door zuid- en noordgevel uitlopend op steunberen met grote puntgevel als voorgevel (zuidgevel), waarboven smal open klokkentorentje onder schilddak; zijgevels verticaal geritmeerd door vensters in doorgetrokken smalle nissen. Schrijnwerk met roedeverdeling. Voorgevel geaccentueerd door grote rosas (glas-in-loodinvulling) in top. Centraal inkomportaal onder grote rechte luifel; driedelige deur met rastervormige beglazing. Belendende smalle getoogde zijlichten.


ID: 86786 | Bouwkundig element

Hoeve

Nachtegaalstraat 8 (Tielt)
Hoeve met 19de- en 20ste-eeuwse gebouwen, waarvan de site evenwel opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie weergave op de Ferrariskaart (1770-1778) van groot beboomd erf dat het straattracé doorbreekt, waarop twee losstaande volumes ten noorden en omhaagde moestuin ten zuidoosten.


ID: 86787 | Bouwkundig element

Burgerhuis in art-decostijl

Nieuwstraat 4 (Tielt)
Burgerhuis in art-decostijl, samen met het naastliggende pand (nummer 6) gebouwd in 1926 (zie datering cartouche) naar ontwerp (1925) van architect Valère Lievens (Tielt) voor de Tieltse aannemer Hendrik Lievens. Het bouwplan voorziet oorspronkelijk onder meer twee linkervenstertraveeën op de begane grond en een meer uitgewerkt dakvenster. Het kadaster registreert een gedeeltelijke herbouwing in 1947. Breedhuis van twee bouwlagen en half ondergrondse kelderverdieping onder mansardedak.


ID: 86788 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Nieuwstraat 6 (Tielt)
Burgerhuis met lichte inslag van art-decostijl, samen met het naastliggende pand (nummer 4) gebouwd in 1926 (zie datering cartouche bij nummer 4) naar ontwerp (1925) van architect Valère Lievens (Tielt) voor de Tieltse aannemer Hendrik Lievens.


ID: 86789 | Bouwkundig element

Herenhuis in classicistische stijl

Nieuwstraat 7 (Tielt)
Herenhuis in classicistische stijl met late inslag van rococostijl, gebouwd in 1769, met aansluitende tuin. Inkom uitgewerkt in rococostijl met natuurstenen kwartholle spiegelboogomlijsting op neuten, gedecoreerde imposten en rocaillesluitsteen onder geprofileerde kroonlijst met gestrekte uiteinden. Vleugelpaneeldeur en bovenlicht met waaiervormige verdeling (zonnemotief). Bekronend halfrond balkon met fraaie smeedijzeren leuning en balkondeur in gelijkaardige natuurstenen rococo-omlijsting als inkom. Natuurstenen trap (twee treden).


ID: 86790 | Bouwkundig element

Burgerhuis  in art-decostijl

Nieuwstraat 8 (Tielt)
Imposant burgerhuis met gevel in art-decostijl, gesigneerd en gedateerd "CH. HOGE/ BOUWKUNDIGE/ GENT/ 1926". In dat jaar laat handelaar Alberic Verbeke aanpassingswerken uitvoeren aan een reeds bestaande woning die hij in 1913 koopt van onderzoeksrechter Octaaf Verbeke uit Brugge, samen met een bijhorende rosmolen langs de straat die in dat jaar verbouwd wordt tot bijgebouw. Breedhuis met verspringende rooilijn, ongelijke travee-indeling en drie bouwlagen onder zadeldak. Terugwijkende inkom- en linkervenstertravee met driezijdige erker in tweede bouwlaag bekroond door fraaie gestileerde ijzeren balkonleuning in art-decostijl; rechthoekige balkondeur tussen twee vensterramen.


ID: 86791 | Bouwkundig element

Laatclassicistische stadswoning

Nieuwstraat 33 (Tielt)
Laatclassicistisch woonhuis minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), mogelijk met 18de-eeuwse kern zie bebouwing reeds weergegeven op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786. Later uitgebreid met kleine achterbouw, volgens kadaster vergroot in 1952.


ID: 86792 | Bouwkundig element

Neogotische kapel

Oude Pittemstraat (Tielt)
Neogotische kapel van de "Bataviawijk" toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Smarten. Hoewel vermoedelijk ouder, wordt de bouw door het kadaster geregistreerd in 1955. Bakstenen gecementeerde en van schijnvoegen voorziene kapel onder zadeldak. Ijzeren topkruis. Spitsboogramen in zijgevels. Spitsboogtoegang met houten vleugeldeur.


ID: 86793 | Bouwkundig element

Ensemble van dorpswoningen uit het interbellum

Oude Stationstraat 15-17 (Tielt)
Ensemble interbellumwoonhuizen in spiegelbeeldschema, met bewaarde kern van vier oudere woonhuizen die volgens kadaster in 1933 verbouwd worden.