Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1296 resultaten


ID: 80072 | Bouwkundig element

Kasteel Genenbroek

Catharinadal 3 (Hamont-Achel)
Eclectisch geheel met neo-Vlaamserenaissance-inslag. In zijn huidig uitzicht dateert het complex van 1882-85, maar het is mogelijk ouder in kern.


ID: 80073 | Bouwkundig element

Franciscanessenklooster Catharinadal

Catharinadal 5 (Hamont-Achel)
Het klooster werd in 1432 met de steun van de heer van Grevenbroek door de twee gezusters Jacobs Lamberts uit Neerpelt opgericht op de plaats Gheenebempden. Volgens de Saumery in 1744, een groot ommuurd complex met ringgracht.


ID: 80111 | Bouwkundig element

Alleenstaande villa

Generaal Dempseylaan 10 (Hamont-Achel)
Aan straatzijde van een haag en twee ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers voorzien, alleenstaand burgerhuis van drie traveeën en één bouwlaag, uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


ID: 80101 | Bouwkundig element

Meisjesschool en klooster van de zusters jozefienen

Grevenbroekstraat 9, Pastoor Bungenerslaan 14 (Hamont-Achel)
Eclectisch complex met neo-Vlaamse-renaissance-inslag. Klooster, eertijds aan straatzijde voorzien van een haag en ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers. Meisjesschool met voortuintje. Op de speelplaats achteraan: merkwaardige linde en rode beuk.


ID: 80087 | Bouwkundig element

Molensite De Tomp

Koebroekerweg (Hamont-Achel)
De Tomp gaat terug op de romp van een korenmolen, van het type stenen bovenkruier, grondzeiler, daterend van kort voor 1424. Lang werd aangenomen dat de ruïne van de Tomp terugging op een middeleeuwse woontoren en bijgevolg werd de toren in die vorm gerestaureerd in 1967-68, naar ontwerp van architect A.M. Boonen. Onderzoek in de jaren 1990 zorgde voor een rechtzetting. De met eiken omringde molen/toren wordt omgeven door een ringgracht met twee houten bruggen.


ID: 80029 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Krekelhoeve 7 (Hamont-Achel)
Alleenstaande langgestrekte hoeve met ordonnantie: woonhuis met dubbelhuisopstand-stal-dwarsschuur, uit het eind van de 19de - begin 20ste eeuw.


ID: 80036 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Mulk 63 (Hamont-Achel)
langgestrekte hoeve met ordonnantie: dwarsschuur-stal-woonhuis met dubbelhuisopstand; drie woonhuistraveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak, uit het eind van de 19de - begin 20ste eeuw.


ID: 205247 | Bouwkundig element

Hofstede Te Populiere

Tuinbouwstraat 14 (Harelbeke)
Voormalige hofstede Te Populiere, thans opgedeeld in twee verschillende eigendommen (nummers 10 en 14), gebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw (1912?). Dwars op de rijweg georiënteerd woonhuis met afzonderlijke stalling, gelegen op een omhaagd erf en toegankelijk via een inrit tussen twee wit beschilderde, bakstenen pijlers.


ID: 22279 | Bouwkundig element

Vakwerkhoeve met losse bestanddelen

Hogebergstraat 22 (Hasselt)
Gaaf bewaarde hoeve met losse bestanddelen, uit de 19de eeuw; de moestuin ten noordoosten, en de zuidzijde van het erf zijn met een haag afgezet.


ID: 22344 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Jannestraat 37 (Hasselt)
Langgestrekte hoeve, uit eind 19de eeuw. Het erf is met een haag en een recent ijzeren hek van de straat afgesloten.