Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

665 resultaten


ID: 217091 | Bouwkundig element

Pand met twee reclamemuurschilderingen voor Hotel Metropole

Grote Steenweg 56 (Kontich)
Vrijstaand pand met reclamemuurschilderingen op beide zijgevels, voor het Brusselse Hotel Metropole.


ID: 140145 | Archeologisch geheel

Boutersemhof

Ooststatiestraat (Kontich)
Deze archeologische zone omvat een volmiddeleeuwse motte met driedubbele gracht gelegen langsheen de Ooststatiestraat in Kontich-Kazerne. Deze versterkte site breidde vanaf de 13de eeuw uit tot kasteel dat tot WO II quasi continu bewoond werd, waarna de site volledig in verval trad.


ID: 13524 | Archeologisch / Bouwkundig element

Neer- of Nederhoeve

Reepkenslei 32 (Kontich)
Tot villa verbouwd woonstalhuis met kern uit de 18de eeuw en langsschuur, beide gelegen in omhaagde tuinen; motte aan noordwestzijde.


ID: 92085 | Bouwkundig element

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart (Edewalle)

Handzame (Kortemark)
In 1874 was op het doksaal een nieuw orgel geplaatst door Petrus Albertus Loncke (Hoogstade). Tijdens de oorlog was het pijpwerk verborgen om een opeising door de vijand te voorkomen. Nadien is het orgel niet wederopgebouwd, en jaren later werd een hoeveelheid pijpwerk aan de orgelbouwers Loncke (Esen) overhandigd, die dit verwerkten in een nieuw instrument, ingebouwd in een occasie-meubel.[deze werken zijn te situeren in de periode dat de gekende orgelhistoricus A. Deschrevel pastoor was van deze parochie, 1968-1978]


ID: 92086 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Adriaan

Handzame (Kortemark)
Vóór 1837 was er reeds een orgel aanwezig, aangezien het in dat jaar hersteld werd door S.G. Hooghuys (Brugge); verdere gegevens hierover ontbreken. Kort vóór WO I was een orgel geleverd door Jules Anneessens (Menen). Dit werd vernield in 1914-1918. In het contract voor de bouw van een nieuw orgel in 1922 is geen sprake van recuperatie van oude onderdelen, zodat men kan aannemen dat het vorige orgel totaal vernield was. Ook het huidige orgel is een werk van Jules Anneessens (Menen) uit 1922.


ID: 92087 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Bartholomeus

Kortemark (Kortemark)
In 1848 was een orgel gebouwd door Charles-Louis Van Houtte (Waregem). In 1898 werd een omvangrijk werk uitgevoerd door Joseph Joris (Zichem); het is niet bekend of het ging om een nieuwbouw of om een herbouw van het Van Houtte-orgel. Dit instrument ging verloren in de Eerste Wereldoorlog. In 1926-27, na de heropbouw van de kerk, werd een nieuw orgel geplaatst; hierover zijn geen gegevens voorhanden. Het huidig orgel is van firma Jos. Loncke en Zonen (Esen) uit 1963.


ID: 308044 | Archeologisch / Landschappelijk element

Middeleeuwse dorpskern Werken

Werken (Kortemark)
De historische dorpskern van Werken is gelegen op de grens van het laat-Romeinse/vroegmiddeleeuwse schorrengebied of overstromingsvlakte. De dorpskern omvat het mottekasteel De Hogen Andjoen met aansluitend de Sint-Martinuskerk. Ten zuiden en ten westen liggen graslanden die zich uitstrekken tot aan de Kalvebeek en de Handzamenvaart. De typische dorpsstructuur uit de middeleeuwen is hier bewaard is gebleven. 


ID: 92089 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Dionysius

Esenstraat (Kortemark)
Over orgels van voor de Eerste Wereldoorlog is geen informatie beschikbaar; indien er een orgel aanwezig was, dan is het vernield in de Eerste Wereldoorlog. Een nieuw orgel werd gebouwd in 1930, door Jos. en Pieter Loncke uit het naburige Esen. Het werd in 1989 vervangen door een nieuw orgel van Loncke Orgelbouw uit Zarren.


ID: 91320 | Archeologisch geheel

 Vrouw Hille Wal

Steenstraat (Kortemark)
Motte, zogenaamd "Vrouw Hille Wal", ook gekend als "Rondlopermotte" of "Onze-Lieve-Vrouwmotte". Gelegen in de vallei van de Bovekerkse Beek. Het betreft een kleine castrale motte uit de 12de-13de eeuw: een motteheuvel van circa vier meter hoog, een gracht van circa 8 meter breed, basisdiameter 30 meter.


ID: 92088 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Martinus

Werkenplein (Kortemark)
In 1768 werd een nieuwe orgelkast gemaakt door de lokale schrijnwerker Joseph Valcke; welke orgelmaker bij deze bouwfase betrokken was, is niet vermeld in de archieven. Vermits echter Andreas-Jacobus Berger (Brugge) dit orgel in onderhoud had, is hij wellicht bij die werken betrokken geweest. [Nota: De naam van Jacobus van Eynde die in één bron genoemd wordt kan niet op het werk van 1768 betrekking hebben.] In de 2de helft van de 19de eeuw werden werken uitgevoerd door Petrus Albertus Loncke (Hoogstade). De kerk en haar inboedel gingen verloren in WO I. In 1924 werd een nieuw orgel geleverd door Jos. en Pieter Loncke (Esen); ook dit werk verging in oorlogsgeweld, in 1943. Het huidig orgel is van firma Jos. Loncke en Zonen (Esen), uit 1958.