Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 28095 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Neutenstraat (Maarkedal)
Rechthoekige open bakstenen wegkapel onder pannen zadeldak, uit 1881.


ID: 27996 | Bouwkundig element

Hoeve en Molen Ter Hengst

Ommegangstraat 52 (Maarkedal)
De voormalige hoeve en molenaarswoning met daarachter de windmolen Ter Hengst zijn ingeplant bovenop de vroegere Waaienberg, nu Wagenberg. De stenen molen met zetelkruiwerk staat op een kleine molenberg en werd na 1834 gebouwd ter vervanging van een staakmolen. De grondzeilier heeft een sterk conische kuip onder een uivormige kap. De hoeve en molenaarswoning bestaan uit gewitte bakstenen gebouwen met pannen zadeldaken die vermoedelijk teruggaan op een hoeve met losse bestanddelen, opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 27998 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Ommegangstraat 68 (Maarkedal)
Grote bakstenen hoeve met gesloten rechthoekige aanleg sinds de tweede helft van de 19de eeuw; omvatte voordien een woning en losstaande schuur, ten vroegste opklimmend tot eind 18de eeuw. Geïncorporeerde piëtakapel met fraaie bakstenen kapeldeuromlijsting bekroond door kruis met doornenkroonmotief in terracotta. Ten noorden, achterin gelegen boerenwoning van zes traveeën en anderhalve bouwlaag, onder zadeldak.


ID: 28097 | Bouwkundig element

Kruiskapelletje

Pierestraat (Maarkedal)
Kleine gewitte open wegkapel van baksteen met pannen zadeldak, waarschijnlijk uit het derde tot vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 28014 | Bouwkundig element

Hoekhuis en kapel

Pontstraat 71 (Maarkedal)
Hoekhuis van twee bouwlagen, naar verluidt gebouwd in 1938 als woning met winkelruimte. Lijstgevel met geometrische verdeling; deurportiek in afgekante hoektravee met puntgeveltop en overhoeks erkertje. Typisch gevelparement met gele baksteen en bruingeglazuurde tegels. Links aanpalende kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën, gebouwd in 1938.


ID: 28099 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Ronsestraat 4 (Maarkedal)
Semigesloten hoeve van baksteen, enigszins schuin ingeplant ten opzichte van de straat; haast vierkant erf met gekasseide strook achter de toegangspoort en voor de achterin gelegen woning van zes traveeën, onder zadeldak wellicht uit het vierde kwart van de 18de eeuw.; vroegere afgeboorde mestvaalt in zuidwestelijke erfhelft tegenover de stallen.


ID: 27912 | Bouwkundig element

Wegkapelletje

Tenhoutestraat (Maarkedal)
Wegkapelletje aan de grens met Ronse, horend bij en opgericht aan een bocht van de toegangsweg van een achterin gelegen hoeve. Verankerde rechthoekige bakstenen pijlerkapel vermoedelijk uit het einde van de 19de eeuw. Pannen ezelsrug met ijzeren topkruis.


ID: 28107 | Bouwkundig element

Hoeve

Tenhoutestraat 4 (Maarkedal)
L-vormige bakstenen hoeve waarvan de woning vervangen werd circa 1945 en voorts wellicht voornamelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Rechts aanpalend wegkapelletje afgedekt met pannen zadeldakje. Spitsboognis deels gevat in hardsteen en afgesloten door sierlijk ijzeren hek met jaartal 1894. Achter de boerenwoning, bakhuisje van het tweedelige type.


ID: 28031 | Bouwkundig element

Wegkapel De Rode Haan met linde

Turkije (Maarkedal)
Gewit rechthoekig bakstenen kapelletje, mogelijk nog opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 28110 | Bouwkundig element

Hoeve en wegkapel

Vijverbeek 15 (Maarkedal)
Grote achterin gelegen bakstenen hoeve; huidige in U-vorm geschikte gebouwen teruggaand op gelijkaardige vroegere aanleg. Brede aarden toegangsweg voor het poortgebouw geflankeerd door vier gekandelaarde linden en aan de straat gemarkeerd door een schuin ingeplante wegkapel, minstens opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw. Boerenwoning van negen traveeën, wellicht uit het derde kwart van de 18de eeuw. Ten noorden, 18de-eeuwse langsschuur onder zadeldak.