Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4539 resultaten


ID: 9517 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Pieters-Bandenparochie met tuin

Sint-Marcellusstraat 11 (Ninove)
Pastorie in bak- en zandsteenstijl, mooi gelegen midden de weiden, in een deels omwalde beboomde tuin. Eénlaags dubbelhuis van negen traveeën onder een schilddak met metalen klokkenruiter, door middel van resterende muurankers gedateerd 1(7)23.


ID: 9518 | Bouwkundig element

Kasteel van Voorde

Sint-Marcellusstraat 9A (Ninove)
Huidig kasteel gebouwd in 1539-40; herenhuis op de binnenplaats gebouwd in 1827. Waterburcht, een gesloten rechthoekig massief met vierkant binnenplein, geflankeerd door vier ronde hoektorens; twee kleinere torentjes flankeren de inrijpoort met ophaalbrug. Huidig kasteel met behouden aanleg: vier vleugels gegroepeerd rondom de vierkante gekasseide binnenplaats. Van de laatmiddeleeuwse, versterkte burcht, opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl, blijven de noordvleugel met ingangspoort, flankerende torentjes en twee hoektorens, de deels behouden achtergevel van de oostvleugel en de zandstenen onderbouw van de zuidvleugel bewaard.


ID: 9398 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Windschof 122 (Ninove)
L-vormige hoeve, gelegen op een beboomde helling; aaneengesloten gebouwen met geasfalteerd erf. Ten zuidoosten, boerenwoning met twee volumes onder zadeldaken, rechts, uit het vierde kwart van de 18de eeuw, links, uit de eerste helft van de 19de eeuw, met recentere aanpassingen. Witgeschilderde, verankerde bakstenen gebouwen, linker zijpuntgevel in vakwerkbouw met lemen vullingen. Bakstenen stalvleugel onder zadeldak, uit de eerste helft van de 18de eeuw.


ID: 47505 | Bouwkundig element

Complex in vakwerkbouw, gedateerd 1615

Geelseweg 42 (Olen)
Gereconstrueerd complex in vakwerkbouw op bakstenen stoel onder haakse zadeldaken.


ID: 47507 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Gerhagen 35 (Olen)
Alleenstaande langgestrekte hoeve onder zadeldak (nok parallel aan de straat) met oudere oorsprong.


ID: 47511 | Bouwkundig element

Woonstalhuis en Kempische schuur

Kanaalstraat 2 (Olen)
Woonstalhuis en Kempische schuur met oudere aanleg (zie Vandermaelenkaart).


ID: 56630 | Bouwkundig element

Hoeve Meeuwenhof

Polderdijk 1 (Oostende)
Hoeve sluit qua typologie aan bij wat kenmerkend is voor de Noordzeepolders, namelijk hoeves met losse bestanddelen, hier uit de 18de en 19de eeuw. Vanaf de polderdijk ziet men de imposante, niet-gekalkte dwarsschuur met haaks daarop de lange volumes onder lage zadeldaken van boerenhuis met geïncorporeerde stallingen en vrijstaande stal ertegenover. Hoeve met losse verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf met bewaarde mestvaalt en bakstenen stoepen.


ID: 36630 | Bouwkundig element

Kapel Moeder van Altijddurende Bijstand

Geraardsbergse steenweg (Oosterzele)
Traditionele bak- en natuurstenen kapel van 1954, volgens plintsteen met opschrift door architect Albert De Smet.


ID: 36812 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Hettingen 61 (Oosterzele)
U-vormig opgestelde hoevegebouwen met overzolderde doorgang links in de aan de straat gebouwde bedrijfsvleugel. Rechts daarvan een ijzeren toegangshek tussen zware, gemetste vierkante hekpijlers. Boerenwoning met jaarankers 1774. Ten zuidoosten van het binnenerf: interessant bakhuis van het samengestelde type met oostelijke zijgevel nog grotendeels in vakwerkbouw en horizontaal beborde houten punttop.


ID: 36710 | Bouwkundig element

Hof te Koekenboot

Koekebroodstraat 15 (Oosterzele)
Voormalig landadelverblijf of herenhoeve op het eind van de straat, met een populierendreef in het verlengde ervan oostwaarts tot aan Broek. Van het vroeger landelijk gebouwencomplex met semigesloten aanleg en rechthoekig binnenerf, bleef na de restauratie van circa 1980 bewaard: het woonhuis uit 1668 met aanbouwsels aan de noordelijke erfzijde en een personeelswoning in de oosthoek.