Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 49677 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Adrianus

Adegem-Dorp (Maldegem)
De parochiekerk uit 1849 was oorspronkelijk voorzien van een omringend kerkhof met een ommegang van Sint-Godelieve uit 1897 en werd afgesloten door een bakstenen muur en een monumentaal ijzeren hek van 1867. In 1842 werd de oude kerk gesloopt met uitzondering van de toren en het transept. Er werd een nieuwe, grotere kerk gebouwd onder leiding van de Gentse architect Louis Minard.


ID: 49021 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters van Jozef en Maria

Adegem-Dorp 14 (Maldegem)
Voormalig klooster van de zusters van Maria en Jozef, gelegen naast het voormalige kerkhof. De zusters verbleven eerst, in 1874, in het hospice achter de kerk en het gemeentehuis. Bakstenen kloosterhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met twee houten dakkapellen, in eclectische stijl.


ID: 50501 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Adrianusparochie

Adegem-Dorp 16 (Maldegem)
Pastorie, gelegen ten noordwesten van de kerk en gebouwd in 1783 ter vervanging van de afgelegen oude pastorie in de Moerwege. In 1900 wordt een aanbouwsel met onder andere keuken bijgebouwd aan de linker zijgevel. Gerenoveerd en voorzien van nieuw bakstenen gevelparement in 1949-1950 naar ontwerp van architect Wilfried Rooms.


ID: 50005 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Donk

Brezendedreef (Maldegem)
Volledig omhaagd terrein, toegankelijk via een ijzeren hek aan gemetste pijlers en geflankeerd door gemetste kapelletjes met spitsboognissen. Inwijding van de begraafplaats voor de nieuwe parochie van Donk op 26.12.1884.


ID: 50007 | Bouwkundig element

Mariakapel

Brezendedreef (Maldegem)
Landelijk gelegen kapel, opgericht in 1963 ter vervanging van een vroeger kapelletje. Houten kapel met polychroom beschilderd plaasteren Piëtabeeld, afkomstig van het klooster van Aartrijke.


ID: 50003 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef

Brezendedreef 6 (Maldegem)
Beeldbepalende, ten westen van de dreef ingeplante imposante neogotische Sint-Jozefkerk uit 1877-1879 naar ontwerp van architect G. Hoste met deels ommuurde en omhaagde site met ommegang van Onze-Lieve-Vrouw van VII weeën en Lourdesgrot uit 1922.


ID: 50006 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van Donk met tuin

Brezendedreef 8 (Maldegem)
Vrijstaande, sobere bakstenen woning met omhaagde voortuin en kleine beboomde achtertuin, opgericht circa 1873 als pastorie naast de houten noodkerk, op grond van de familie della Faille d'Huysse. Linker bijgebouw, voormalig schooltje en vergaderzaal van de Mariacongregatie, opgericht door pastoor De Swaef in 1877 op de plaats van de vroegere noodkerk, oorspronkelijk gebouwd tot aan de rooilijn.


ID: 58231 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Reesinghe

Brugse Steenweg 181 (Maldegem)
Het Kasteel van Reesinghe is een landhuis in neogotische baksteenarchitectuur met de allure van een jachtpaviljoen, gebouwd in 1858 naar plannen van architect Eugène Carpentier van 1854 in opdracht van de familie Pecsteen-de Lampreel op de historische site van het heerlijk kasteel van Maldegem. Ten noorden achter het kasteeltje, koetshuis met paardenstallen. In de zuidoosthoek van het kasteeldomein, kapel opgericht kort na de bouw van het kasteel. Ten oosten van het huidige kasteel, begroeide heuvel omgeven door een halfcirkelvormige omgrachting en wal als rest van de vroegere meervoudige site met walgracht zoals nog opgetekend op de Ferrariskaart van 1771-78. Het kasteeldomein is toegankelijk via een nieuw hek aan arduinen zuilen in de zuidwesthoek bij de Brugse Steenweg. Verschillende dreven ontsluiten het kasteeldomein. Tegenover het kasteel ligt het warandebos, een gemengd loofbos van voornamelijk beuken, eiken en dennen, aangeplant in rijen met een radiale aanleg.


ID: 50011 | Bouwkundig element

Grotje Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt

Buurtstraat (Maldegem)
Omhaagd Mariagrotje van cement met beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Heilige Bernadette met ingewerkte rozentak en kandelaar.


ID: 50565 | Bouwkundig element

Kerkhof met ommegang

Deken de Fonteynestraat 1 (Maldegem)
Het voormalig kerkhof omheen de oude Sint-Barbarakerk vormt als het ware een ovaal eiland midden in de driehoekige bebouwde dorpskom. Vier wegen verbinden het met de omliggende straten. Bij de brede kerkweg in het zuiden en bij de oostelijke doorgang bleven twee 18de-eeuwse kerkhofhekken bewaard. Sint-Antoniusommegang met zeven pijlerkapelletjes, opgericht in het begin van de jaren 1890 onder pastoor H. Bouckaert.