Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1407 resultaten


ID: 132487 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde Klein Begijnhof

Kleine Dijk (Diksmuide)
Centraal op het grasplein in het Klein Begijnhof staat een gekandelaarde linde. Het is een zomerlinde die als solitaire boom en met een hoogte van 20 meter een echte blikvanger vormt.


ID: 133102 | Landschappelijk element

Gekandelaarde welkomstlinde

Moerestraat 62 (Diksmuide)
Volgens de traditie is er nog één linde aanwezig bij de toegang van het erf. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier een zomerlinde, met een stamomtrek van 219 cm.


ID: 131020 | Landschappelijk element

Leilinden bij kerkhof Oudekapelle

Nieuwkapellestraat (Diksmuide)
Een dubbele bomenrij begeleidt de rondgang rondom het kerkhof van de parochiekerk Sint-Jan-de-Doper. Alle lindebomen zijn geleid en hebben een hoogte van circa 550 cm. In oorsprong telde de bomenrijen 124 exemplaren, op het moment van de inventarisatie (2008) waren er nog 117 en waren er reeds 7 bomen verdwenen. Het betreft hier een intact en representatief voorbeeld van hoe leibomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven.


ID: 78432 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heropgebouwde Konijnkapel met opgaande linde

Oude Zeedijk (Diksmuide)
Kleine kapel met lindeboom bij erfoprit van de hoeve "Kapelhof" (zie stafkaart en naambord, recente naamgeving), "Konijnkapel" (zie stafkaart). De naam ontstond uit het 'dienen' tegen de konijnenplaag. De kapel met lindeboom vormt een erg beeldbepalend gegeven binnen het open polderlandschap.


ID: 131021 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindenrij bij kerkhof Nieuwkapelle

Sint-Pietersplein (Diksmuide)
Een enkele bomenrij staat aan de noordwestzijde bij het kerkhof van de parochiekerk Sint-Petrus. Alle lindebomen zijn gekandelaard en hebben een hoogte van circa 1000 cm. Op het moment van de inventarisatie (2008) waren er 9 aanwezig. Het betreft hier een voorbeeld van hoe bomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven.


ID: 131022 | Landschappelijk element

Lindenrij bij kerkhof Nieuwkapelle

Sint-Pietersplein (Diksmuide)
Een enkele bomenrij staat aan de noordoostzijde bij het kerkhof van de parochiekerk Sint-Petrus. Alle lindebomen hebben een totale hoogte van circa 31,5 m. Op het moment van de inventarisatie (2008) waren er 6 aanwezig. Het betreft hier een voorbeeld van hoe bomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven.


ID: 131017 | Landschappelijk element

Gekandelaarde lindes bij kerkhof en dorpsplein

Sint-Veerleplein (Diksmuide)
Een enkele bomenrij werd aangeplant bij het dorpsplein en kerkhof van de parochiekerk Sint-Veerle. Op het moment van de inventarisatie (2008) waren er 57 linden aanwezig. Het betreft hier een voorbeeld van hoe bomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven en dorpspleinen.


ID: 302035 | Landschappelijk element

Grensboom Kasterlinde

Dilbeek (Dilbeek)
Tegenover het café "In de Linde", op een kruispunt van vier wegen en bij de gemeentelijk begraafplaats, staat een oude lindeboom: de "Kasterlinde". Onder de naam Kaster Linde is er een vermelding op de kaart die door Phillippe Vandermaelen werd gemaakt rond 1850. Niets houdt ons tegen om te denken dat het nog steeds om dezelfde boom gaat. In ieder geval gaat het hier over een grensboom geplant bij de plaats waar drie gemeenten elkaar raken. Vier wegen komen er op uit en hij staat op een verhevenheid in het landschap op een plaats waar de boom ooit een de functie van baken in het landschap vervulde.


ID: 206943 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Gosset met tuin

Brusselstraat 228-230 (Dilbeek)
Eclectische villa, gebouwd in 1907, gelegen in een beboomde tuin van 70 are. De villa bevindt zich ten westen van de kerk en de pastorie en ten zuiden van het kasteelpark van Groot-Bijgaarden. Ze is genoemd naar zijn bekendste eigenaar Alphonse Gosset, die het goed in 1920 kocht. De tuin aan de straatzijde wordt afgezet met een metalen hek op bakstenen muurtje en is toegankelijk via twee poorten tussen blauwe hardstenen pijlers. Ten westen van de villa voormalig bijgebouw met koetshuis en stallen.


ID: 39058 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein De Verlosser

Brusselstraat 647-649 (Dilbeek)
Eclectisch landhuis uit neotraditionele bak- en zandsteen in ommuurd domein op het hoogste punt van Sint-Ulriks-Kapelle. Gebouwd in de jaren 1880 met vergrotingen uit de jaren 1930, omringd door een park van 7 hectare in laat-landschappelijke stijl. In het domein liggen nog verschillende bijgebouwen: ten noordwesten van het landhuis tegen de Brusselstraat ligt een voormalige aalmoezenierswoning, ten noorden ligt de voormalige oranjerie met stal en koetshuis, een voormalige duiventil ligt tussen het landhuis en de oranjerie, ten noordoosten werd circa 1960 een noviciaat opgericht, ten oosten het bijgebouw "les treize colonnes", verspreid in het zuidelijk parkgedeelte liggen nog twee vogelkooien, een bunker en een kapel.