Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

419 resultaten


ID: 40688 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Hof te Rome

Romestraat 1 (Sint-Pieters-Leeuw)
Hoeve met geplaveide binnenplaats begrensd door poortgebouw en woning, in kern opklimmend tot het midden van de 19de eeuw en verhoogd in 1933, schuur van 1857 en de stallen, ommuurde moestuin en boomgaard.


ID: 135084 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Nieuwermolenbeek met Vrijthoutbos en Moretteberg

Asse, Bekkerzeel (Asse), Sint-Ulriks-Kapelle (Dilbeek), Ternat (Ternat)
Dit gebied is gelegen ten zuiden van Asse in de vallei van de Nieuwermolenbeek. Centraal ligt het domein van het kasteel Nieuwermolen, een vml. waterburcht, genoemd naar een nabijgelegen watermolen (1450). Het neoclassisistische Hoogpoortkasteel ligt in een fraai aangelegd domein op een helling die de omgeving beheerst. Niet alleen in de omgeving van de kastelen, maar ook in de vallei- en brongebieden komen grote bospercelen voor, afgewisseld met akkers.


ID: 304696 | Landschappelijk element

Weg naar Nieuwermolenbeek

Mazier (Asse)
Op het kruispunt van Mazier en Zetsel loopt de weg Mazier verder rechtdoor als onverharde wegel die de volgende helling opgaat. Deze weg loopt tussen uitgestrekte percelen akker- en weiland en is deels ingesneden. Op het hoogste punt zijn nog resten zichtbaar van een vroegere kasseiverharding. Waar de weg daalt richting de Nieuwermolenbeek is het wegdek centraal verhard met een kasseistrook. Verder naar de beek toe snijdt de weg zich dieper in en verdwijnt de kasseistrook. De holle weg passeert een kleine wegkapel en steekt de Nieuwermolenbeek over. Eens de beek voorbij, is de weg ter hoogte van een woning aangelegd als kasseiweg. Vervolgens is de weg over een korte afstand langs weerszijden beplant met opgaande zomereik. Na dit stukje 'dreef' loopt de onverharde weg rechtdoor tussen grote akkerpercelen met open zichten rondom. Tenslotte komt de weg uit bij een kruispunt met wegkapel.


ID: 302473 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Devalckeneer-Pilette met tuin

Hoesnaek 53-55 (Pepingen)
Het neoclassicistisch landhuis, ook herenhuis Devalckeneer-Pilette genoemd, met omliggend domein kreeg begin 20ste eeuw zijn huidige uitzicht. Rondom het landhuis werd een informele tuin aangelegd met enkele monumentale en zeldzame bomen en een eind 19de-eeuws tuinpaviljoen.


ID: 40369 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met tuin

Cantempréstraat 1 (Pepingen)
Een in circa 1837 gebouwde pastorie met tuin van 34,5 are met enkele relicten van de oorspronkelijke beplanting.


ID: 210651 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dries 't Nelleken

Eizeringenstraat, Nellekenstraat, Oude Geraardsbergsestraat (Lennik)
Het pleintje, omkaderd door lage dorpshuizen, vormt min of meer een heuveltje. Het bestaat momenteel uit een met bomen omgeven grasveld; zeven groene en bruine beuken die, gezien hun stamomtrek, vermoedelijk rond de Eerste Wereldoorlog werden aangeplant. Op een uithoek van de met beuken overlommerde dries, gevormd door de Oude Geraardsbergsestraat, de Moeilleweg en de Eizeringenstraat, staat een vrij grote kapel, toegewijd aan de Heilige Berlindis.


ID: 39939 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Kwintensparochie met tuin

Andreas Masiusplein 9 (Lennik)
Pastorie gebouwd in 1735 door het Sint-Gertrudiskapittel van Nijvel en gerestaureerd en aanzienlijk vergroot in 1769 met ommuurde tuin van 35 are; relicten van oude beplanting, onder meer een monumentale mammoetboom.


ID: 40569 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hof ten Brugsken met tuin

Ninoofsesteenweg 245-247 (Roosdaal)
Landhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl, voormalig 'huis van plaisantie' in de kern daterend van 1634, aangepast in het eerste kwart van de 19de eeuw en gerestaureerd in 1936, waarbij de aanhorigheid omgebouwd werd tot woning; landhuis met relicten van formele, regelmatige tuinaanleg met snoeivormen (bollen) en palissades van taxus uit 1936.


ID: 131499 | Landschappelijk element

Oude perenboomgaard

Blijkheerstraat (Gooik)
Perenboomgaard met 69 hoogstammige perenbomen, vermoedelijk rond 1910 aangeplant.


ID: 87919 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kapellestraat 27 (Oostkamp)
Vrijstaande woning volgens het kadaster daterend van 1906 en schuin georiënteerd ten opzichte van de rijweg, in een voortuintje dat is afgesloten van de straat met een smeedijzeren hekken en een laag bakstenen muurtje met ezelsrug. Dicht begroeide tuin.