Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

709 resultaten


ID: 86794 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit het interbellum

Oude Stationstraat 63 (Tielt)
Interbellumwoonhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gesigneerd "G. VD WEGHE ARCH." (plint). Half vrijstaande baksteenbouw met verzorgd parement van geelbruine siersteen.


ID: 86795 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Oude Stationstraat 64 (Tielt)
Neoclassicistisch burgerhuis gebouwd volgens kadaster in 1909 door de Tieltse koopman Hendrik Wullaert, die in hetzelfde jaar op een onbebouwd perceel dat zich uitstrekt tot aan de toenmalige "Kazernestraat" (huidige Stoktmolenstraat) twee rijen werkmanshuisjes laat bouwen, waarvan er heden nog enkele bewaard zijn. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 86796 | Bouwkundig element

Sint-Jozefsinstituut

Oude Stationstraat 73-75 (Tielt)
Sint-Jozefsinstituut, schoolcomplex opgericht vanaf 1925 en verder uitgebreid in de loop van de 20ste eeuw. Neoclassicistisch breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, later verhoogd met een dakverdieping. Ten zuiden ervan, groot complex van vier bouwlagen onder plat dak, getypeerd door bruinbakstenen parement.


ID: 86797 | Bouwkundig element

Eenlaagsbebouwing van arbeiderswoningen

Oude Stationstraat 77-79 (Tielt)
Restant van eenlaagsbebouwing van arbeidershuisjes in spiegelbeeldschema, gebouwd in 1926 in opdracht van de kinderen van Hendrik De Bruyne. Witgekalkte en verankerde baksteenbouw met overhoekse muizentandfries van twee maal twee traveeën onder mansardedak.


ID: 86798 | Bouwkundig element

Ast

Oude Stationstraat 80-82 (Tielt)
Voormalige ast behorend bij een site van een van de oudere molens op het Stokt, volgens kadaster in 1949 verbouwd door de Tieltse landbouwer Constant Van Severen, later in gebruik als werkplaats. Heden verbouwd tot woongelegenheden (lofts) naar ontwerp van architect Alexander Lievens.


ID: 86799 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing uit het interbellum

Oude Stationstraat 85-87, 91 (Tielt)
Eenheidsbebouwing uit het interbellum met oudere kern. De woonhuizen gaan terug op enkele arbeidershuisjes die Hendrik De Bruyne in de jaren 1875-1878 laat optrekken op beide hoeken van de Kroonstraat.


ID: 86800 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Oude Stationstraat 102 (Tielt)
Neoclassicistisch woonhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig met straat).


ID: 86801 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Oude Stationstraat 111 (Tielt)
Woonhuis gebouwd in 1937 naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt) (gesigneerd in plint). Half vrijstaand enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 86802 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen uit het interbellum

Oude Stationstraat 123-125 (Tielt)
Ensemble van twee interbellumpanden in spiegelbeeldschema gebouwd volgens kadaster en bouwplan (niet gesigneerd) in 1938 in opdracht van Gentiel De Praeter, handelaar uit Tielt. Enkelhuizen van twee bouwlagen onder zadeldak waarvan centrale venstertraveeën oplopen in breed gekoppeld dakvenster. Verzorgd geelbruin bakstenen parement op hoge natuurstenen plint. Rechthoekige muuropeningen voorzien van zwartgeglazuurde betegelde omlijstingen.


ID: 86809 | Bouwkundig element

Hoevetje

Plantinstraat 19A (Tielt)
Hoevetje met lange erftoegang vanuit de Kasteelstraat en smalle toegang vanaf de Plantinstraat. De hoeve klimt minimaal op tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie boerenhuis, schuurstalvleugel en bijgebouwtje weergeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Mogelijk oudere kern zie twee volumes weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778).