Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

596 resultaten


ID: 130818 | Landschappelijk element

Duizendjarige eik

Dikke Eikstraat (Lummen)
De duizendjarige eik, een zomereik, zou sinds de Karolingische periode als gerechtsboom gediend hebben. Deze boom vormt een belangrijk beeldbepalend object in dit open landbouwlandschap.


ID: 131027 | Landschappelijk element

Opgaande linde als kapelboom

Schippersstraat (Lummen)
Op een driehoekig grasperkje, omgeven door de Schippersstraat en Genenbosstraat, staat een kapel met bijhorende kapelboom. De kapel werd gebouwd ter ere van een schoolmeester die verdronk tijdens het schooljaar 1926-1927. De opgaande winterlinde (Tilia cordata) die de kapel begeleidt is merkwaardig omdat deze uitgroeit met twee doorgaande koppen. Het geheel is een beeldbepalend object in de omgeving. De linde werd intussen bijgesnoeid omwille van de elektriciteitsdraden en tevens is er ook een nestkast voor uilen opgehangen in de boom.


ID: 27918 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouwekapel met linden

Borgtstraat (Maarkedal)
Kleine open wegkapel onder drie linden met ingevlochten kruin (huwelijksent). Bakstenen gebouwtje met pannen zadeldak.


ID: 27930 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Vincentiuskapel

Kapelleberg (Maarkedal)
Georiƫnteerde bedevaartkapel met verheven inplanting op zuidflank van de Kapelleberg, midden een ruim en omhaagd grasperk met enige jonge linden ten noorden.


ID: 131378 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde kapellinden

Kolpaartstraat (Maarkedal)
Twee gekandelaarde lindes staan bij een kruispunt van wegen en bij een inmiddels verdwenen wegkapelletje. Op het moment van inventarisatie was er veel opslag aanwezig aan de stambasis en kon de stamomtrek van de bomen niet gemeten worden ( omtrek werd geschat op 250 cm), sporen van de wegkapel konden om dezelfde reden ook niet gevonden worden.


ID: 300021 | Landschappelijk element

Kapel- en etagelinde bij kruispunt

Lindeke (Maarkedal)
Bij een kruispunt van voetwegen staat een oude lindeboom. Hij vertoont de kenmerken van een etageboom. De boom bestaat uit een onderste krans met zware afgezette gesteltakken, een tussenetage en doorgaande stam met op het einde een bol.


ID: 28031 | Bouwkundig element

Wegkapel De Rode Haan met linde

Turkije (Maarkedal)
Gewit rechthoekig bakstenen kapelletje, mogelijk nog opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 133105 | Landschappelijk element

Kapelboom De Rode Haan

Turkije (Maarkedal)
Bij de wegkapel De Rode Haan staat een oude kapelboom. Het is een mooie beeldbepalende Hollandse linde die hier een eenheid vormt met het bouwkundig erfgoed. De lindeboom is op traditionele wijze gekandelaard. De kapelboom staat bij een kruispunt en vervult bijgevolg tevens de functie van baken, een oriƫntatiepunt voor de trage weggebruikers van vroeger.


ID: 86182 | Bouwkundig element

Sint-Harlindis en Relindiskapel en Sint-Willibrordusput

Willibrordusweg (Maaseik)
Kapel uit de 18de eeuw, gebouwd bij de Willibrordusput. Volgens de overlevering zou deze Willibrordusput een oude doopput zijn uit de tijd van de stichting van de abdij.


ID: 50042 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw den Doorn met linden

Urselweg (Maldegem)
De verering van Onze-Lieve-Vrouw in de wijk den Doorn gaat terug tot midden 18de eeuw. Een eerste bakstenen kapel werd gebouwd in 1815-1818 nabij de hoeve Foquart. In 1890 werd een nieuwe, grotere kapel gebouwd. In 1929 werd de kapel uitgebreid met een apsis met een altaar. De kapel is ingeplant op een met liguster omhaagd perceel, ervoor staan twee lindebomen.