Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 52581 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Zeven-Weeën

Oude Vorstsebaan (Meerhout)
Bakstenen kapel op rechthoekige plattegrond onder zadeldak met aandaken, van 1886 met flankerende lindebomen.


ID: 52590 | Bouwkundig element

Gemeentelijke basisschool

Schoolstraat 1, 5 (Meerhout)
Alleenstaand complex met oudste vleugel naar ontwerp van J. Taeymans van 1904, latere uitbreidingen.


ID: 52661 | Bouwkundig element

Kapel van pestheilige Sint-Niklaas van Tolentino

Veedijk (Meerhout)
Op een met gras begroeide verhevenheid gelegen rechthoekige kapel onder overkragend schilddak, opgericht in 1643-1646.


ID: 305456 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

's Herenweg (Meise)
De wegkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, ligt op de splitsing met de Plasstraat. Op het kadaster wordt ze samen met de hoeve (Plasstraat 127) in 1861 ingetekend op een leeg perceel; Johannes Verbesselt, landbouwer, wordt vermeld als erfpachter 'bail emphytéotique'.


ID: 135070 | Landschappelijk geheel

Amelgem - Ossel

Meise (Meise), Brussegem, Hamme (Merchtem), Wemmel (Wemmel)
Dit gebied ligt ten westen van Meise en sluit aan bij de Nationale Plantentuin van Meise. Het gaat om een ongerept abdijdomein van de Norbertijnen van Grimbergen, dat op een unieke manier qua structuur, omvang en functie bewaard is gebleven rond zijn drie polen, de kapel van Amelgem en de twee hoeves. Het gebied van Amelgem tot Ossel heeft een nog grotendeels ongerept landelijk karakter met contrasten tussen open kouters en diep ingesneden colluviale dalen van de Hammervonnisbeek en de Molenbeek. Ook het kasteel van Ossel en het Hagenkasteel liggen in dit gebied.


ID: 135078 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Impde en omgeving

Wolvertem (Meise)
Dit gebied ligt ten noorden van Wolvertem en ten westen van de expresweg A12 Brussel-Antwerpen. Belangrijke bestanddelen van dit gebied zijn de kapel van O.L.Vrouw-der-Kranken, het neo-classisistische kasteel en herenhoeve van Impde met landgoederen en een uitgestrekt beemdenlandschap ten zuiden van het kasteel van Impde.


ID: 305480 | Bouwkundig element

Lourdesgrot

Beekstraat (Meise)
Kleine Lourdesgrot, ingeplant op de oever van de Molenbeek, opgebouwd uit rotsblokken in combinatie met cementrustiek, vermoedelijk gebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw, aangezien ze is aangeduid op de topografische kaart van 1930, maar niet op die van 1904. Volgens J. Lefèvre en anderen werd ze opgericht door G. t’Kint in 1907 voor een bekomen genezing. Ze zou zijn ingewijd op 15 september 1907.


ID: 305489 | Bouwkundig element

Birrebeekkapel

Birrebeekstraat (Meise)
Pijlerkapel opgericht omstreeks 1930 aan de rand van een akker naast de Birrebeek ter gedachtenis van de familie Henri Vander Veken; de benaming werd ontleend aan de Birrebeek en het plaatselijke toponiem Birrebeekveld. De kapel is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.


ID: 305458 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Nood

Driesstraat (Meise)
Haaks op de straat ingeplante kapel met karakteristiek uitzicht voor de jaren 1950. Volgens de ingemetselde herdenkingssteen links van de deur werd in deze omgeving een kapel 'Gebouwd in 1846/ onder/ C.F. Mangelschots/ Landdeken/ A. Puttemans/ T. Van Nieuwenhoven/ Herbouwd in 1928'. De herdenkingsplaat rechts van de deur vermeldt: 'voor de derde maal/ Opgebouwd/ in Mariaal jaar 1954/ Ingezegend/ op 8 augustus 1954/ t’Kint Jacques/ Burgemeester/ Vanderhasselt/ Pastoor'.


ID: 40210 | Bouwkundig element

Langsschuur

Drijpikkelstraat 9-11 (Meise)
Hoeve met recent woonhuis doch ruime langsschuur onder pannen zadeldak, uit einde 19de eeuw.