Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

687 resultaten


ID: 132597 | Landschappelijk element

Bomenrijen van opgaande eiken Kasteel Nazareth

Kasteelstraat (Nazareth-De Pinte)
Verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven aan de noordzijde van het kasteeldomein verbinden de vroegere site met walgracht van de kerk in het noordwesten en de omliggende dorpsstraten met het kasteel van Nazareth. Twee parallelle bomenrijen verlopen zoals een dreef vanaf de kasteeltoegang in de richting van de wegkapel. De dreef met opgaande eiken is 125 meter lang en bestaat uit 26 exemplaren. Op het moment van de inventarisatie was de dreef volledig.


ID: 132042 | Landschappelijk element

Vier opgaande eiken bij wegkruis

Leegzakstraat (Nazareth-De Pinte)
Vier opgaande eiken omringen het wegkruis. Het kruis is opgericht op de plaats waar, na een kerkdiefstal, de gestolen monstrans werd terug gevonden. Een inscriptie op de sokkel van het kruis vermeldt daarom: “Tot uitboeting Der Godslastering en Herstelling van de oneer Het Heilig sacrament aangedaan”.


ID: 132785 | Landschappelijk element

Hoog opgesleunde opgaande eik bij hoeve 't Mieregoed

Mieregoed (Nazareth-De Pinte)
Achter het erf van de historische hoeve ’t Mieregoed staat een opgaande zomereik. De boom is hoog opgesleund en vertoont over de volledige stamlengte veel jong twijgjes. Deze stamopslag werd periodiek gesnoeid en benut voor het maken van takkenbundels (mutsaards) voor de bakoven of gebruikt als erwtenrijs.


ID: 133001 | Landschappelijk element

Kaphagen van zwarte els en knotwilgenrij

Snepstraat 6 (Nazareth-De Pinte)
Perceelsrandbegroeiing aangeplant met in hoofdzaak zwarte els en in mindere mate bindwilg. Hier en daar heeft er zich ook een zomereik gevestigd. Langs de houtkanten zijn er nog sporen aanwezig van grachten. De houtkant is hier gevormd door een kaphaag en een stuk waar de kaphaag is omgevormd naar hakhout.


ID: 306291 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel de Bist

Beukenlaan 16 (Nijlen)
Sterk verbost en ingekrompen parkje waarvan de bestaande lay out nog grotendeels schatplichtig is aan de vroeg landschappelijke aanleg uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 306828 | Landschappelijk element

Zomereik als kruispuntboom

Wulgenstraat (Oosterzele)
De zomereik op het kruispunt van de Wulgenstraat en een halfverharde buurtweg (Chemin nr 13) is aangeplant als markeringsboom en is een herkenningspunt in het landschap.


ID: 132063 | Landschappelijk element

Opgaande eik op rotonde Europaplein

Europaplein (Oostkamp)
Op de rotonde staat een mooi ontwikkelde opgaande zomereik. De boom is bij de inrichtingswerken overgehouden uit lijnaanplantingen die behoorden tot de dreven horende bij het kasteeldomein Gruuthuse. De boom is door zijn solitaire aanwezigheid zéér beeldbepalend.


ID: 130382 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik in kasteeldomein Gruuthuyse

Stationsstraat (Oostkamp)
De individuele bosboom in het zogenaamde 'Portaalbos' is door zijn omvang één van de oudere van nature voorkomende zomereiken in de regio, naast gekende soortgenoten met gelijkaardige omvang in het kasteelpark van Loppem. Het betreft vermoedelijk één van de oudste exemplaren die nog is overgebleven uit het voormalige jachtpark-areaal van de Heren van Gruuthuse, waardoor de genetische waarde van deze bosboom nog gevoelig toeneemt.


ID: 131491 | Landschappelijk element

Boomweide met opgaande zomereiken in Kasteelpark Gruuthuse

Stationsstraat (Oostkamp)
Het park bij het Kasteel Gruuthuse is aangelegd in een gemengde stijl. Rond een korte wandellus in het park is een boomweide aangelegd met opgaande zomereiken. Doorheen de boomweide loopt een vista door tot over de meanderende Rivierbeek. De zomereiken worden verjongd met geselecteerd plantgoed van een representatief exemplaar met een rechte, takvrije stam.


ID: 88051 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gemeentepark de Valkaart

Stationsstraat 99, 129 (Oostkamp)
Voormalig kasteeldomein aan de straatzijde voorzien van twee bakstenen pijlers met geprofileerde, natuurstenen bekroning en daartussen een bewaard ijzeren hekken van 1877. Bepleisterde villa van circa 1953, geïnspireerd op de cottagearchitectuur, op lichte verhoging gebouwd en omgeven door een drietal graslanden, vijvers/waterpartijen en enkele oudere parkbomen. Bijgebouw, oorspronkelijk volume op een L-vormige plattegrond. In het park staat een pijlerkapelletje, gebouwd in 2001, in witgeschilderde baksteen onder een zadeldakje; rondboognis met Mariabeeldje, omringd door een lindeboom en enkele taxussen.