Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

519 resultaten


ID: 24170 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Krasselhoekstraat 10 (Moorslede)
Hoeve met losse, lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, U-vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf met centraal grasperk. Behouden groen- en witbeschilderd houtwerk voor de dienstgebouwen. Erfoprit ten westen, aan de straat, hek tussen bakstenen pijlers.


ID: 24219 | Bouwkundig element

Klooster Ten Bunderen

Stationstraat 49-51, 49A (Moorslede)
Klooster "Ten Bunderen", zusters augustinessen van Ten Bunderen. Tot in 1991 aanbod van middelbaar onderwijs en pensionaat; thans nog lagere en kleuterschool.


ID: 13587 | Bouwkundig element

Kasteel Cantecroy

Cantecroylaan 30 (Mortsel)
Vierkant omwald slot met onderbouw van bak- en zandstenen ringmuur van 1570-80 met bastions op hoeken.


ID: 22638 | Bouwkundig element

Kasteel van Wijer

Grotestraat 205 (Nieuwerkerken)
Kasteel van Wijer, huidige toestand daterend van 1910. Van het omgrachte kasteel bleef alleen de donjon met traptoren uit de 16de eeuw over.


ID: 22639 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Grotestraat 209 (Nieuwerkerken)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 1ste helft van de 17de eeuw; door een gekasseide oprit, die over de slotgracht leidt, wordt het erf met het kasteel verbonden.


ID: 36778 | Bouwkundig element

Hof ten Rattepade

Rattepas 17 (Oosterzele)
Voormalig neerhof van het minstens sinds de tweede helft van de 18de eeuw verdwenen Kasteel Rattepade. In oorsprong waarschijnlijk een laatmiddeleeuwse site met samengestelde omgrachting. Hoeve van het semigesloten type met in U-vorm opgestelde hoevegebouwen en deels afgesloten door een bakstenen muur met steunberen. Boerenwoning van één bouwlaag onder zadeldak, in kern mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw maar met vernieuwde bakstenen gevels. Aansluitend bakstenen wagenhuis met aardappelkelder onder zadeldak uit de 19de eeuw. Verder nog grote bakstenen bedrijfsvleugel met stallen en schuur onder schilddak.


ID: 36671 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met hoeve en park

Voordries 1-3, 3A-B (Oosterzele)
Voormalig herenverblijf met eertijds afhankelijke hoeve en park dat minstens opklimt tot de eerste helft van de 18de eeuw. Stuk walgracht bewaard aan de Achterdries. Toegangsdreef naar het landhuis vertrekkend aan een gewit ijzeren toegangshek gevat tussen decoratieve ijzeren pijlers. L-vormig gebouw met rechthoekig hoofdvolume van twee verdiepingen met in 1960 vernieuwde bak- en zandstenen buitengevels geïnspireerd op de oorspronkelijke bouw. Oude kern naar verluidt met jaartal 1725 in balk.


ID: 36672 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Voordries 3, 3A-B (Oosterzele)
Voormalige kasteelhoeve, met een boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën, onder zadeldak, met kern uit de 17de eeuw maar in traditionele zin gedeeltelijk herbouwd begin 20ste eeuw.


ID: 135151 | Landschappelijk geheel

Lakebossen en Munkebossen

Ruddervoorde (Oostkamp), Wingene, Zwevezele (Wingene)
Dit landschap is een oud veldgebied. Toen men dit veldgebied ontgon, werden kaarsrechte dreven aangeplant en werd het gehele gebied bebost: de Lakebossen en de Munkebossen. De ontginning gebeurde volgens een regelmatig patroon: volgens een noord-zuid richting en een oost-west richting met een regelmatige perceelsgrootte. Het tracé van de Oostenrijkse steenweg tussen Brugge en Kortrijk wijkt af van de andere rechtlijnige dreven met een vaste richting. Het steenwegtracé heeft een kenmerkende wegbeplanting met opgaande eiken. Het bosaandeel is sinds de 18de eeuw afgenomen ten voordele van landbouwland. In het bos zijn enkele kasteelsites aanwezig: het Rood kasteel, het kasteel Raepenburg en het Munkegoed. De afwisseling van boscomplexen met landbouwland én de lage bebouwingsdichtheid geeft aan het gebied een half gesloten karakter met een afwisseling van landbouwpercelen en bospercelen.


ID: 87843 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen

Boudewijnlaan 75 (Oostkamp)
Hoeve met losse bestanddelen, gebouwd in de 18de eeuw, voorheen de kasteelhoeve van het ten noorden gelegen kasteel Schoonhove. Relicten van de omwalling met elzenhakhout.