Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

967 resultaten


ID: 26954 | Bouwkundig element

Parochiekring

Dorpsstraat 12 (Gent)
Iets op de huidige rooilijn inspringend bakstenen gebouw met neoromaanse voorpuntgevel, één bouwlaag en zadeldak. Een gevelsteen vermeldt: Aan den H.Jozeph, Baron Th. Coppens, 1874.


ID: 18199 | Bouwkundig element

Museum voor Schone Kunsten

Fernand Scribedreef 1, Hofbouwlaan 28-29 (Gent)
Het Museum voor Schone Kunsten werd als museumgebouw opgetrokken van 1898 tot 1904 en is ontworpen door stadsarchitect Charles Van Rysselberghe in een voor die tijd gangbare neoclassicistische stijl met Hellinistisch geïnspireerde voorgevel met klassieke zuilenstelling en attiek. In het vooruitzicht van de Wereldtentoonstelling te Gent in 1913 werd in 1911 reeds een uitbreiding voorzien naar de oorspronkelijke plannen van Van Rysselberghe met twee dwarsvleugels met halfcirkelvormige aanbouwsels en een vleugel aan de Hofbouwlaan.


ID: 18270 | Bouwkundig element

Verenigingsgebouw

Gasmeterlaan 191, 191A (Gent)
Verenigingsgebouw, vroeger Zetel van de liberale kring Werkerspensioenkas der Plezante Vest en Koninklijke Laurent's Kring Vrijheidsliefde. Alleenstaand hoekgebouw van 1875. Bakstenen gebouw met middenvleugel, geflankeerd door twee hoekrisalieten van twee bouwlagen.


ID: 19194 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch huizenblok

Graaf van Vlaanderenplein 1-10, 13, 16-21, 23-26, 30-33, 35, Zuidstationstraat 37-41 (Gent)
Neoclassicistisch huizenblok, gelegen aan de oostzijde van het Graaf van Vlaanderenplein, eertijds prestige architectuur tegenover het Zuidstation. De bouw ervan werd begonnen in 1847 en voltooid in 1852 naar ontwerp van Ch. Leclerc-Restiaux. Bepleisterde en beschilderde gevelwand van drie en een halve bouwlaag. Symmetrische gevelordonnantie gemarkeerd door drie klassieke portieken met driehoekig fronton gedragen door zes Ionische zuilen en hoekrisalieten met bekronende attiek. Middenste portiek voorzien van rondboogarcade van drie traveeën met doorgang naar de Tweebruggenstraat, gedateerd 1884. Cinema Capitole met bioscoopinrichting naar ontwerp van G. Henderick van 1932.


ID: 215626 | Bouwkundig element

Propagandacentrum en administratief complex  Elektriciteits-, Gas- en Waterdiensten

Graaf van Vlaanderenplein 40, Woodrow Wilsonplein 1 (Gent)
Het gebouw voor de Elektriciteits-, Gas- en Waterdiensten (E.G.W.) van de stad Gent werd ontworpen door de Gentse architect Geo Bontinck als propagandacentrum en administratief complex. Het E.G.W.-gebouw is representatief voor de functionalistische architectuur van Geo Bontinck en voor de utiliteitsgebouwen opgetrokken in de jaren 1950 in een moderne architecturale vormgeving. De architectuur sluit aan bij de classicistische tendens in de moderne architectuur tussen de jaren 1945 en 1955 waarbij een evenwicht werd gezocht tussen het klassieke idioom en het functionalisme. Bij het gebouw hoort een gesculpteerd fries in witte steen, gerealiseerd onder leiding van beeldhouwer Jozef Cantré.


ID: 304721 | Bouwkundig element

Danszaal Bristol

Hundelgemsesteenweg 173-175, Weldadigheidstraat 10 (Gent)
Woonhuis met achteringelegen danszaal, ontworpen in 1925 door A. Meuleman. Het interieur van de danszaal is volledig bekleed met betegeling door Maison Helman Céramiques d’Art. In 1932 werd de danszaal omgevormd tot cinema.


ID: 18198 | Bouwkundig element

Feest- en Floraliapaleis

Jan Hoetplein 1 (Gent)
Feest- en Floraliapaleis, gebouwd in 1912-13 naar ontwerp van architect O. Vande Voorde, ingehuldigd voor de wereldtentoonstelling van 1913 en waar sindsdien de wereldberoemde vijfjaarlijkse bloemententoonstelling, de Floraliën gehouden werden. Het casino ten oosten werd volledig vernieuwd in 1949. Het feestpaleis werd gedeeltelijk heropgebouwd en uitgebreid aan de westzijde in 1952 naar ontwerp van de stadsarchitect J. Trefois. De behouden centrale ruimte, oorspronkelijk grote of koude serre, later hal genoemd, met drie beuken en negentien traveeën is overspannen door een merkwaardig metalen spant met een lichtkap boven de zijbeuken en vijf klimmende lichtkappen boven de brede middenbeuk.


ID: 307146 | Bouwkundig element

Wielerbaan Kuipke

Jan Hoetplein 1 (Gent)
Het Kuipke is een velodroom, ook wel wielerbaan of wielerpiste genoemd, en is vooral bekend omwille van de Zesdaagse van Vlaanderen-Gent. Het gebouw uit 1965 vervangt een ouder, afgebrand exemplaar uit 1922.


ID: 18201 | Bouwkundig element

Openluchttheater

Jozef Mengaldreef (Gent)
Openluchttheater, gelegen in de noordhoek van het Citadelpark op de vroegere verdedigingsgordel, daterend van 1945 naar ontwerp van architect G. Bontinck en bestemd voor 1340 toeschouwers.


ID: 19273 | Bouwkundig element

Zwembassin Van Eyck

Julius de Vigneplein 5 (Gent)
Zwembassin Van Eyck, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in 1886 naar ontwerp van architect Ed. De Vigne. Bak- en hardstenen voorgevel van drie traveeën en twee bouwlagen, met mansardedak, voorzien van twee dakkapellen. Lijstgevel met dubbelhuisopstand, begrensd door schuin geplaatste hoekpilasters. Behouden binneninrichting van 1932. De betonconstructie werd gerealiseerd naar ontwerp van architecten G. Andoor en F. De Boever.