Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

448 resultaten


ID: 135136 | Landschappelijk geheel

Duinen nabij Raversijde

Middelkerke (Middelkerke), Oostende (Oostende)
De 'Duinen nabij Raversijde' omvat een smalle strook kustduinen tussen Middelkerke en Raversijde met aansluitend het Provinciaal domein Prins Karel met voormalige kustbatterij uit de Eerste en vooral Tweede Wereldoorlog. Aansluitend is ook een deel van de verdwenen vissersnederzetting Walraversijde ingesloten.


ID: 74547 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Fort van Nieuwendamme

Rattevallestraat (Middelkerke)
Vierkantig sperfort van 1584, gebouwd tijdens de godsdienstoorlogen, deel uitmakend van een verdedigingslinie, langs IJzer, Ieperlee en kust, tegen de uitvallen van de Watergeuzen vanuit Oostende. Heden schans, gelegen ten noordwesten van de dorpskom en ten oosten van de IJzer aan de kreek van Nieuwendamme, nu verland beekje. Grote vierhoekige veldschans, voorzien van vier bastions met rechte flanken. Oorspronkelijk omwald met gracht van 30 meter.


ID: 135190 | Landschappelijk geheel

Grote Kreek en Pereboomsgat

Moerbeke (Moerbeke), Wachtebeke (Wachtebeke)
De kreken Grote Kreek en Pereboomsgat zijn gesitueerd in het noorden van de gemeentes Wachtebeke en Moerbeke Waas. Het gebied maakt deel uit van het krekengebied van Overslag – Zuiddorpe, een overgangsgebied tussen een groter krekengebied dat zich verder uitstrekt naar het noorden en Zandig Vlaanderen in het zuiden. De Grote Dekzandrug Maldegem-Stekene, die zich net ten zuiden van het gebied bevindt, vormt een natuurlijke grens tussen deze gebieden. Het gebied wordt gekenmerkt door beboomde dijken en kreekrestanten waarvan de Grote Kreek en Pereboomsgat de meest opvallende zijn.


ID: 135194 | Landschappelijk geheel

Wullebos - De Baggaart

Moerbeke (Moerbeke), Stekene (Stekene)
Het Wullebos - de Baggaart, op de grens tussen Moerbeke en Stekene, bestaat in het noorden uit naaldbos op de grote dekzandrug. De Papdijk loopt door het gebied. In het zuiden komen voornamelijk akkers en weilanden voor.


ID: 307985 | Bouwkundig element

Gemaal Watering De Lege zijde

Moerbeke (Moerbeke)
Elektrisch aangedreven gemaal uit 1957 tussen de Olentgracht en de Zuidlede; behoort tot de Watering ten zuiden van Moerbeke op de grens met Eksaarde (Lokeren). Historisch is het pomphuis belangrijk in deze streek om de laaggelegen gebieden leefbaar te houden voor landbouw en bewoning.


ID: 34271 | Bouwkundig element

Pompstation Watering van de Valleien der Zuidlede

Eksaardsedam 5 (Moerbeke)
Eenvoudig bakstenen hoekhuis van anderhalve bouwlaag, onder schilddak. Aansluitend bij de landhuisstijl van het eerste kwart van de 20ste eeuw, volgens opschrift 1ste pompgemaal opgericht in december 1921.


ID: 34285 | Bouwkundig element

Meershoeve

Heirweg 57 (Moerbeke)
Hoeve-herberg, gebouwd aan de zuidelijke oever van de Moervaart in de nabijheid van een gietijzeren meerpaal met jaartal 1852. Breedhuis van vier traveeën met links twee onderkelderde achterin springende traveeën, onder zadeldak, waarschijnlijk uit eerste helft 19de eeuw.


ID: 52890 | Bouwkundig element

Schutsluis

Blauwe Keidreef (Mol)
Schut, ter regeling van het waterdebiet. Oorspronkelijk deel uitmakend van een complex bevloeiingssysteem.


ID: 300113 | Landschappelijk geheel

Den Diel

Den Diel, Postelsesteenweg, Russendorp (Mol)
Het gebied Den Diel wordt gevormd door vijf plassen, waarvan één grote, ontstaan door sprietontginning rond de Tweede Wereldoorlog. De plassen worden omgeven door broekbossen, terwijl voor de rest in het gebied loof- en naaldbossen voorkomen. Dit gebied omvat het sluizencomplex van Sas 3 en de baileybrug over het Kempisch Kanaal.


ID: 52901 | Bouwkundig element

Sluizen Sas II en Sas III

Waterstraat (Mol)
Twee dubbelsluizen op het verbindingskanaal Bocholt-Herentals, een tweetrapse schutsluis van 1843-1845 en een ééntrapse schutsluis van 1928 ten behoeve van grotere schepen.