Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 90063 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl

Karel van Manderstraat 12-14 (Meulebeke)
Achterin gelegen villa in cottagestijl, voorheen "Villa Marguerite Marie", thans "Villa Marie-Claire", volgens kadaster gebouwd in 1912 met interbellum bijgebouwen van de voormalige textielfabriek van Leon Boone, thans vestiging van de zeefdrukkerij "P.V.B.A. Dejonghe en Verhelst".


ID: 90072 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Karel van Manderstraat 54 (Meulebeke)
Eénlaagswoonhuis volgens kadaster gebouwd in 1842 voor Arnoldus Verhamme uit Koolskamp, die in 1826 op het ruime perceel op de hoek met de Oude Gentstraat een stenen graan- en oliemolen opricht, gekend als "Verhammes molen", "Vanhammes molen" of "Beelkens molen".


ID: 90089 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima met linde

Kleine Roeselarestraat (Meulebeke)
Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, ook gekend als "kapel van de familie Verkinderen", opgericht in 1949 naar ontwerp van architect Léon Verthé (Ingelmunster). Tegen linde en deels geajoureerde betonnen afsluiting overhoeks geplaatste kapel onder zadeldak (zwarte mechanische pannen) met roodbakstenen puntgevel en gecementeerde plint, naar onderen toe breder uitlopend. IJzeren nokkruis. Naar verluidt gedateerd in achtergevel "1949".


ID: 90094 | Bouwkundig element

Chicorei-ast

Kleine Roeselarestraat (Meulebeke)
Voormalige chicorei-ast, volgens kadaster in 1905 opgericht door Engel en Constant Waffelaert, respectievelijk eigenaar uit Oekene en landbouwer uit Meulebeke, tevens eigenaar en pachter van de naastgelegen hoeve nummer 12.


ID: 90090 | Bouwkundig element

Hoeve Overdeve

Kleine Roeselarestraat 1 (Meulebeke)
Hoeve "Overdeve", gelegen op een site die minimaal opklimt tot de tweede helft van de 17de eeuw, met 19de- en 20ste-eeuwse bestanddelen.


ID: 90096 | Bouwkundig element

Hoeve

Kraaimeersstraat 1 (Meulebeke)
Hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie drie losstaande volumes weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 90098 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Krinkelstraat (Meulebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, ook gekend als "Baekelandts kapel", "Kapel van de familie Rooze" of "Fraeyes kapel", vermoedelijk gebouwd in 1875 (zie datering) doch waarvan de bouw pas in 1942 in het kadaster wordt geregistreerd. Gerestaureerd in de jaren 1980. Verankerde bakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat; mechanische pannen) voorzien van opvallend gevelfront met klokvormige frontonbekroning tussen oplopende, geprofileerde hoekpilasters.


ID: 90099 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Krinkelstraat (Meulebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel waarvan de bouw in 1878 in het kadaster geregistreerd wordt, doch met de vermelding dat dit reeds tien jaar ervoor is uitgevoerd; aangepast in de 20ste eeuw. Ingeplant op de hoek van een stuk weiland, rechts van de erfoprit van nummer 24. Sobere roodbakstenen kapel onder zadeldak (nok loodrecht op straat; mechanische pannen), deels begroeid met klimop. IJzeren nokkruis.


ID: 90101 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Lostraat (Meulebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, ook gekend als "kapel van de familie Vanooteghem", gedateerd boven de deur "1774" en op de Ferrariskaart (1770-1778) reeds weergegeven. Naar verluidt is hetzelfde jaartal aangetroffen in het nabijgelegen voormalig molenaarhuis.


ID: 90105 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw ter Ruste

Marialoopplaats (Meulebeke)
Neogotische bedevaartkapel, ingezegend in 1908, naar ontwerp van architect Jules Carette, deels naar model van de in 1906 afgebrande 16de-eeuwse laatgotische kapel; vormt de kern waarrond Marialoop zich in de loop der tijd als gehucht en gekend bedevaartsoord heeft ontwikkeld.