Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

5886 resultaten


ID: 90120 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Marialoopsteenweg (Meulebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, naar verluidt opgericht in 1944 als dank voor bescherming van een vluchtende familie tijdens de Tweede Wereldoorlog.


ID: 90117 | Bouwkundig element

School en klooster Marialoop

Marialoopsteenweg 53-55 (Meulebeke)
Vrije kleuter- en lagere school "Marialoop" met voormalig kloostergebouw, opgetrokken in 1881 met 20ste-eeuwse uitbreidingen. Aan de straat gelegen schoolcomplex met verankerde bakstenen gebouwen onder pannen zadel- of mansardedak met voorliggende parking. Centraal, voormalig kloostergebouw met verharde voortuin omgeven door lage bakstenen ommuring met hoog ijzeren hek.


ID: 90119 | Bouwkundig element

Maalderij

Marialoopsteenweg 65 (Meulebeke)
Voormalige maalderij, volgens kadaster in 1948 gebouwd door maalder Albert Vandevijver uit Meulebeke ten zuiden van een erf met achterliggend woonhuis, laatst genoemde gebouwd in 1880, uitgebreid in 1923 en later nog aangepast.


ID: 90049 | Bouwkundig element

Laat-classicistisch burgerhuis

Markt 13 (Meulebeke)
Laat-classicistisch hoekpand minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie volume weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) en volgens kadaster in 1835 uitgebreid aan de zijde van de Markstraat in opdracht van kleermaker Jos Lefevre. In de eerste helft van de 20ste eeuw wordt hier een "A.D. Delhaize" uitgebaat, zie ongedateerde oude postkaart.


ID: 90127 | Bouwkundig element

Neoclassicistische brouwerswoning

Markt 3 (Meulebeke)
Neoclassicistische brouwerswoning volgens kadaster in 1863 gebouwd voor de Meulebeekse brouwer Karel Roelandts, tevens eigenaar van de naastgelegen herberg, op de plaats van een vermoedelijk 18de-eeuws woonhuis met bijgebouwen langsheen de Kapellestraat.


ID: 90135 | Bouwkundig element

Kunstenaarswoning

Marktstraat 8 (Meulebeke)
Kunstenaarswoning van de Meulebeekse kunstschilder, schrijver en fotograaf Leopold Sacrez (Meulebeke, 1891 - 1967), opgericht in 1955 op een nog onbebouwde kavel voor zichzelf, zijn zus Brigitte Sacrez en zijn uit Hongarije afkomstige stiefdochter Katelin (Kato) Wagner-Sacrez; het ontwerp is van architect Albert Crop (Meulebeke). In 1998 verenigd met een nieuwbouw aan de Hoogstraat.


ID: 90138 | Bouwkundig element

Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Meentakstraat (Meulebeke)
Neogotische kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede, ook gekend als "kapel van de Vrede" of "kapel Maes", opgericht in 1941 (zie datering) door Henri Maes bij zijn hoeve (thans verdwenen) als belofte bij behouden terugkeer van zijn beide zonen van het front. Recent gerestaureerd.


ID: 90144 | Bouwkundig element

Neogotische kapel van Sint-Antonius van Padua

Nieuwstraat (Meulebeke)
Neogotische kapel van Sint-Antonius van Padua, volgens kadaster in 1898 opgericht in opdracht van handelaar Adolf Warnez en koopman Leo Poelvoorde, beiden uit Meulebeke. Achteruitspringende kapel, aangebouwd tegen de westzijgevel van nummer 41, met bakstenen muurtje aan de straat. Rode baksteenbouw onder zadeldak (nok loodrecht op straat; leien) met ijzeren nokkruis.


ID: 90156 | Bouwkundig element

Tuin met lourdesgrot

Oostrozebekestraat (Meulebeke)
Achter "Fietsenhandel Leon Sagaert", tuin die zich uitstrekt tot aan de wijk Bloemenhove, naar verluidt vanaf de jaren 1980 aangelegd.  Vijver waarrond onder meer gietijzeren kruisen, calvariekruisen en heiligenbeelden.


ID: 90159 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning met poortgebouw

Oostrozebekestraat 287 (Meulebeke)
Eénlagig woonhuis met poortgebouw en kapel, volgens kadaster in 1926 gebouwd voor Jules Kerckhof, landbouwer uit Meulebeke. Later uitgebreid met opslagplaats, achterbouw en bijgebouwen in opdracht van vlaskoopman Maurice Bearelle.