Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73756 resultaten


ID: 305 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Zonnestraat 26 (Aalst)
Twee aansluitende burgerhuizen van twee bouwlagen en telkens vier traveeën, onder doorlopend zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 306 | Bouwkundig element

Herenhuis

Zonnestraat 44 (Aalst)
Hoekhuis van twee bouwlagen en zes traveeën, vierde kwart van de 19de eeuw, met gecementeerde en witgeschilderde lijstgevel met arduinen plint.


ID: 326 | Bouwkundig element

Zwanennesthoeve

Zwanenneststraat 2-4, 4A-B (Aalst)
Oude pachthoeve, voorheen omwald lustverblijf van de familie van Zinnik. Heden semigesloten hoeve van bakstenen gebouwen onder zadeldaken gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met mestvaalt en siertuintjes. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in schuur. Boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën aan erfzijde. Datering 1769 door middel van muurankers in zijgevel. Twee stalvleugels haaks op woonhuis en ertegenover een lange dwarsschuur.


ID: 77 | Bouwkundig element

Hotel van Langenhove

Zwarte Zustersstraat 10 (Aalst)
Herenwoning van zeven traveeën en drie bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken met twee dakkapellen onder gebogen druiplijst, doorgaans gesitueerd circa 1730 waardoor het bij de vroege voorbeelden van ontluikende rococostijl ten lande zou behoren. Aanbouw onder lessenaarsdak uit de tweede helft van de 19de eeuw ten dele verborgen achter poort.


ID: 76 | Bouwkundig element

Huis de Kegel

Zwarte Zustersstraat 8 (Aalst)
Hoger breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel die nog tijdens de 19de tot 20ste eeuw bekroond was met een driehoekig fronton en aldus meer een uitzicht bood uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 75 | Bouwkundig element

Klooster der zwarte zusters met kapel

Zwarte Zustersstraat 8, 6A (Aalst)
Kapel met neoclassicistische voorgevel, ingebouwd in de huizenrij; éénbeukige ruimte van twee traveeën met halfrond westkoor. Geschilderde baksteenbouw met schaarse verwerking van arduin. Voormalig klooster; breedhuis van acht traveeën en drie bouwlagen met bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met laatclassicistische inslag uit het eerste kwart van de 19de eeuw, met gebruik van arduin voor de plint, de lekdrempels en de deuromlijstingen.


ID: 135394 | Landschappelijk geheel

Maldegemveld

Knesselare, Ursel (Aalter), Oedelem (Beernem), Oostwinkel, Ronsele, Zomergem (Lievegem), Adegem, Maldegem (Maldegem)
Dit gebied omvat het Maldegemveld op de cuestarug van Oedelem-Zomergem. Dit gebied wordt gekenmerkt door oude ontginningen aan de rand terwijl in het centrum jongere ontginningen voorkomen (eind 18de- begin 19de eeuw) die zeer planmatig zijn en waarvan de drevenpatronen kenmerkend zijn. Centraal in de kernen liggen ontginningshoeves: Drongengoedhoeve, Papinglohoeve en Groot Burkelhoeve. Aan de rand liggen twee kleinschalige gehuchten: ‘Ronsele’ en ‘Oostveld’. Daarnaast ligt verspreid in het gebied nog bouwkundig erfgoed (voornamelijk agrarisch). Drongengoedbos is momenteel het grootste aaneengesloten bosgebied van Oost-Vlaanderen, rijk aan heiderelicten uit de voormalige wastine.


ID: 34548 | Bouwkundig element

Lagere school en klooster Heilige Familie

Aalterstraat 2, 6 (Aalter)
Lagere school en klooster, opgericht in 1895; bouw van zusterschool en zogenaamd Huis der Heilige Familie naar ontwerp van Eerwaarde Heer P. Van Loo. Nieuwe Lagere School gebouwd in 1959. Aan de straat gelegen, langgerekt schoolgebouw met geschilderde bakstenen gevel en hoge getoogde vensters met roedeverdeling; uit de 20ste eeuw.


ID: 34574 | Bouwkundig element

Kasteel Blekkervijver

Aalterstraat 5, Blekkervijverstraat 20 (Aalter)
Kasteeltje uit het begin van de jaren 1920 in neo-Lodewijk XIV-stijl naar ontwerp van O.-H. en A. Van de Voorde. Prachtig aangelegde domein met dreven, vijver en verscheidene al den niet oudere dienstgebouwen, onder meer ingangspaviljoen, oranjerie, serre, garage, duiventoren. De broeders van Liefde lieten naast het bestaande kasteeltje in 1951 een nieuw noviciaat met kapel bouwen naar ontwerp van de Antwerpse architect R. Verbruggen.


ID: 34549 | Bouwkundig element

Hoeve met tweegezinswoning en bedrijfsgebouwen

Aalterstraat 72 (Aalter)
Achterin gelegen hoeve met tweegezinswoning en losstaande bedrijfsgebouwen; daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw.